Κουρουμπλής: Τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχει Δήμος χωρίς ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και χωρίς ΚΔΑΠ

kouroubplis

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Αττικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κυρίας Παρασκευής (Εύης) Χριστοφιλοπούλου που αφορά τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε σχετικά:

Κυρία Χριστοφιλοπούλου, πράγματι δέκα χιλιάδες voucher δεν έχουν καλυφθεί, γιατί δεν υπάρχουν δομές. Όμως το ερώτημα έπρεπε να το θέσετε στον εαυτό σας. Γιατί δεν υπάρχουν δομές; Φταίει η Κυβέρνηση αυτή;
Ξέρετε, κυρία Χριστοφιλοπούλου, πόσα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ υπάρχουν στη χώρα; Στους τριακόσιους είκοσι πέντε δήμους υπάρχουν μόνο τριάντα ή σαράντα. Γιατί δεν υπάρχουν στους άλλους δήμους; Φταίει αυτή η Κυβέρνηση; Έγινε χθες δηλαδή και έκλεισαν; Ξέρετε πόσα ΚΔΑΠ υπάρχουν στη χώρα; Έχετε πληροφόρηση πόσοι δήμοι δεν έχουν ΚΔΑΠ, κυρία Χριστοφιλοπούλου; Μήπως τα έκλεισε αυτή η Κυβέρνηση;
Ακριβώς οι δέκα χιλιάδες voucher που δεν βρίσκουν θέσεις ούτε καν σε ιδιωτικούς σταθμούς στην Περιφέρεια είναι η τραγική εικόνα της χώρας. Αυτή είναι η τραγική εικόνα της χώρας.
Εγώ θέλω να σας πω και να το καταγράψετε αυτό και να το κρατήσετε, ότι στον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχει δήμος χωρίς ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και χωρίς ΚΔΑΠ. Να είμαστε καθαροί και σαφείς.

Τώρα, λοιπόν, μου είπατε για τις τριάντα έξι χιλιάδες, αφού, βέβαια, περιμένω να μου πείτε πόσα παιδιά είχαν μπει το 2014 -όχι το 1914, το προχθεσινό ‘14, πριν από δύο χρόνια- για να συνεννοηθούμε ακριβώς.
Το 2014 πόσα χρήματα είχαν δοθεί; Είχαν δοθεί 170 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και 12 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από εθνικά χρήματα. Τι κάνατε ως καλοί αλχημιστές τότε; Πήρατε τα λεφτά όλου του προγράμματος της εξαετίας, εμπροσθοβαρώς με συνέπεια το 2015 να πρέπει η Κυβέρνηση, για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, να διαθέσει από τα 12 εκατομμύρια, που διετέθησαν το 2014 για την κάλυψη των αναγκών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 54 εκατομμύρια και το 2016, φέτος, 93 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτά τα λέω για να δούμε πώς ιεραρχεί κανείς τις ανάγκες και τις επιλογές.

Το 2000, λοιπόν, έγιναν οι προδιαγραφές των ΚΔΑΠ. Σας ρωτώ: Έχετε υπ’ όψιν σας αν υπάρχει κανονισμός στα ΚΔΑΠ ακόμη; Πέρασαν δεκαέξι χρόνια από τότε.

Να μου ξανακάνετε την ερώτηση σε δέκα ημέρες, για να πάρετε την απάντηση για το πόσα παιδιά θα πάνε τελικώς σε παιδικούς σταθμούς. Διότι οι δέκα χιλιάδες θέσεις voucher που δεν έχουν καλυφθεί θα δοθούν σε γονείς σε περιοχές που υπάρχουν δομές και μπορούν να τακτοποιηθούν. Και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ούτε αυτό το γνωρίζετε.
Θα σας πω και κάτι ακόμη, αφού δεν μου απαντάτε εσείς: Φέτος πηγαίνουν τέσσερις χιλιάδες περισσότερα παιδιά από ό,τι πήγαν το 2014 και το 2015, χωρίς να αρνούμαι και να ωραιοποιώ την κατάσταση λέγοντας ότι έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες.
Το σύστημα αυτό που εφαρμόσαμε, κυρία Χριστοφιλοπούλου, είναι δίκαιο, διότι δεν ευνοεί αυτούς που ευνοούνταν πάντοτε αλλά εκείνους που έχουν πραγματικές ανάγκες. Είναι η πρώτη φορά στη χώρα που καλύφθηκαν οι ανάγκες όσων είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Άρα, είναι δίκαιο και διαφανέστατο.
Επίσης, δεν μας είπατε, εσείς που κλαίτε εύκολα, πώς πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και πώς θα πληρώνονται τώρα κάθε μήνα.

airetos.gr