Κώστας Κούστας: Kανένα έργο από την Περιφέρεια για το Μεσολόγγι

po-koustas1

 

΄΄ΓΙΑ  ΤΟ  Π.Δ.Ε  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΔΥΤΙΚΗΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ΄΄

Στο Περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας 18/6/2016 έγινε συζήτηση και ψηφίστηκε  το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2016. Το πρόγραμμα ψήφισε μόνο η πλειοψηφία της Περιφερειακής αρχής κου Α. Κατσιφάρα αφού υπήρξαν ενστάσεις και αντιρρήσεις από τις υπόλοιπες παρατάξεις σε σχέση με την φιλοσοφία  της πρότασης-εισήγησης της πλειοψηφίας .

Η ΄΄Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας ΄΄ κατηγόρησε  την Περιφερειακή πλειοψηφία  ότι κανένα νέο έργο δεν έχει ενταχθεί  παρά μόνο γίνεται πολύς ντόρος για συνεχιζόμενα έργα που καρκινοβατούν και ότι για μια ακόμη φορά έχουμε απένταξεις  έργων  που με περισσή ελαφρότητα εντάχθηκαν στο παρελθόν.

Τονίσαμε ότι είναι αναγκαιότητα αυτή την κρισιακή περίοδο που η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχεια ,την μείωση του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων και την διάλυση των κοινωνικών δομών, η περιφέρεια οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση  της ένταξης νέων έργων  που θα ενισχύουν τον πρωτογενή τομέα ,θα δημιουργήσουν  θέσεις εργασίας, ώστε να παραχθεί πλούτος και υπεραξία στη περιφέρεια και θα αυξήσει το εισόδημα της χειμαζόμενης κοινωνίας.

H τοποθέτησή μου είχε να κάνει για μια ακόμη φορά εκτός των άλλων και με την αποκατάσταση της λειτουργίας του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας- Μεσολογγίου -Αιτωλικού ,την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ψαράδων καθώς και την βελτίωση των υποδομών ανάπτυξης αλιευτικού τουρισμού.

Κανένα έργο δεν έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2016 για την λιμνοθάλασσα ούτε καν  για αυτά για τα οποία υπήρχε δέσμευση για την εξασφάλιση, με μικρή δαπάνη, από την κατάρρευση των οικίσκων των μισθωμένων δημοσίων ιχθυοτροφείων με αποτέλεσμα να απειλείτε πολύ μεγαλύτερη οικονομική ζημιά της δημόσιας περιουσίας που την διαχείρισή της έχει αναλάβει η Περιφέρεια.

Ακόμα και τα έργα  της άμεσης  άρσης των αναχωμάτων της Νίδοβας, η αντιμετώπιση της διάβρωσης των πολύτιμων περιβαλλοντικά και ιστορικά νησίδων που οριοθετούν την λιμνοθάλασσας απουσιάζουν.

Η πλειοψηφία κου Α. Κατσιφάρα αρκείται δυστυχώς σε επικoινωνιακή πολιτική αποφεύγοντας να δώσει κρίσιμες λύσεις σε ζωτικά προβλήματα όπως είναι αυτό  του οριακά ευαίσθητου οικοσυστήματος παρ, όλες τις παρεμβάσεις μου στα περιφερικά συμβούλια . Οι απαντήσεις του στο αγωνιώδες για άλλη μια φορά ερώτημά μου γιατί δεν έχει ενταχθεί έστω κι ένα (1) έργο για την Λιμνοθάλασσα  η απάντηση ήταν ότι στο μέλλον θα καταθέσουμε σχέδιο με βάσει τις εισηγήσεις μας για την  Ο.Χ.Ε. (χωρική Ενότητα)

Ελπίζουμε  σε πρωτοβουλίες που οφείλουν να πάρουν άμεσα οι βουλευτές του νομού καθώς και η Δημοτική αρχή Μεσολογγίου για την ενεργοποίηση της Κυβέρνησης  και του ΥΠΕΚΑ στην κατεύθυνση χρηματοδότησης και δημοπράτησης κρίσιμων έργων.

Είναι απαραίτητο τώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των πρώτων, μικρού προϋπολογισμού  έργων που προβλέπει η ΑΕΠΟ και που υπέγραψε ο Π. Λαφαζάνης το Μάη του 2015 αφού ήδη  είναι εξασφαλισμένη η πλήρης περιβαλλοντική ωριμότητα του συνόλου των έργων που είναι αναγκαία για την περιοχή του συμπλέγματος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου Αιτωλικού.

                                                                            

 

                                                                              Κώστας   Κούστας

                                                                                 Περιφερειακός σύμβουλος

                                                                       της ΄΄Αντίστασης Πολιτών Δυτικής  Ελλάδας΄΄