Μέρκελ: Πρόοδος αλλά μένουν κι άλλα να γίνουν κι ο χρόνος είναι λίγος

005104

Διαβάστε τις δηλώσεις που έκανε η Άνγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. «Τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά εφόσον στόχος είναι το βράδυ της Τετάρτης να έχουμε ένα αποτέλεσμα», τόνισε.

«Στη σημερινή μας συζήτηση βασιστήκαμε στην πρόταση της 20ης Φεβρουαρίου» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ενώ διευκρίνισε πως «οι τρεις θεσμοί ανέφεραν πως είναι ένα σημείο εκκίνησης».

Παρόλα αυτά η καγκελάριος τςη Γερμανίας σημείωσε πως «τώρα θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά εφόσον στόχος είναι το βράδυ της Τετάρτης να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο Eurogroup».

Διευκρίνισε πως αυτό που παρουσίασε η Ελλάδα είναι πρόοδος και υπογράμμισε πως στη Σύνοδο και η ίδια και όλοι οι ηγέτες σημείωσαν πως επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά ο χρόνος πιέζει και είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. «Σε ό,τι αφορά το χρέος, είναι ανάμεσα σε λεπτομέρειες τις οποίες δεν συζητήσαμε σήμερα. Συζήτηση για χρηματοδότηση θα γίνει στο Eurogroup. Όταν θα υπάρξει συμφωνία σε μέτρα και χρηματοδότηση, τότε θα φτάσουμε σε αυτή τη συζήτηση.Μέχρι αυτή την στιγμή το χρέος της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί. Δεν τίθεται θέμα χρέους.Το γερμανικό δίκαιο δεν επιτρέπει διεύρυνση του EFSF. Αυτό να είναι σαφές.» συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης. Μετά θα συζητήσουμε για το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο όμως του δεύτερο προγράμματος για τεχνικούς λόγους. Ελπίζουμε και θέλουμε το Eurogroup να φτάσει σε αποφάσεις. Δεν μιλήσαμε για χρονικά σενάρια παράτασης. Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε. Το 2012 είχαμε πει να εξετάσουμε σε βάθος χρόνου το θέμα του χρέους. Αυτή τη στιγμή δεν πιέζει την Ελλάδα η αποπλήρωση του χρέους»

Υπογράμμισε βέβαια πως πρέπει πρώτα να γίνει η αποδοχή του προγράμματος από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να ακολουθήσει η παρουσίαση και ψήφιση από τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια. «Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και όλοι οι συμβαλλόμενοι μας υποσχέθηκαν ότι αυτό θα κάνουμε. Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος. Πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Τι θα συμβεί μετά θα το αποφασίσουμε σε επόμενο βήμα».

newsbeast.gr