Μήνυμα Δημήτρη Κωνσταντόπουλου για τη σφαγή στο Δίστομο

Σήμερα πενθούμε τους νεκρούς μας. Τους αμάχους που σφαγιάστηκαν στο Δίστομο από τους Ναζί. Εβδομήντα ένα χρόνια μετά η ιστορική μνήμη ανακαλεί τις φρικαλεότητες του ναζιστικού καθεστώτος. Για να μην ξεχάσουμε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, το Πρόγραμμα Ευθανασίας, τη στυγνή αντισημιτική και αντιφιλελεύθερη πολιτική που ακολούθησε η Ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1933-1945.

Η έμπρακτη «συγγνώμη» της Γερμανίας για τα εγκλήματα και τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που έκανε στη χώρα μας είναι απαραίτητη. Η καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και η επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών είναι ηθική, ιστορική και πολιτική υποχρέωση των Γερμανών προς τον Ελληνικό λαό.

Σήμερα που η ανθρωπότητα βιώνει ξανά ανάλογα εγκλήματα σε βάρος των λαών της Μέσης Ανατολής, η αποκατάσταση των διεκδικήσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία θα αποτελέσει μια πολύτιμη συνεισφορά στην ειρήνη και θα στείλει στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη.