Μήνυμα Ιερώνυμου από το Θέρμο: “Η εποχή μας χρειάζεται μετάνοια”

 

Εμφάνιση DSC_0097.JPG

Στο Θέρμο βρίσκεται από χθες  ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά,για τον επίσημο εορτασμό της μνήμης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Ανάμεσα στο Θέρμο και στο Μέγα Δένδρο υψώνεται το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο διδάσκαλο του Γένους άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Το μοναστήρι είναι νέο, μόλις καλύπτει λίγες δεκαετίες, η φήμη του όμως έχει απλωθεί στο πανελλήνιο και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Ο τόπος γέννησης του Πατρο-Κοσμά και τα τίμια λείψανα που έφερε το 2007 ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, προσέδωσαν μεγαλύτερη αίγλη στο προσκύνημα του Αγίου Κοσμά.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς έχει θέσει έναν υψηλό στόχο και εκ βάθους ψυχής όραμα και τάμα. Να υψωθεί στον χώρο αυτόν περίλαμπρος ναός, κόσμημα και καύχημα, αφιερωμένος στον άγιο Κοσμά. Να έρχονται από τα πέρατα της οικουμένης οι πιστοί και ανάβοντας ένα κεράκι, να προσεύχονται στον άγιο των σκλάβων, στο μεγάλο διδάχο των ελληνικών γραμμάτων, στον κορυφαίο νεομάρτυρα της Εκκλησίας και όλης της ορθοδοξίας, σε Ανατολή και Δύση.
“Η εποχή μας χρειάζεται μετάνοια” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την επίσημη υποδοχή

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο Θέρμο συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη και τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιϊας και τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας. Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Πατρών κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οργανισμών, φορέων και συλλόγων της περιοχής, κληρικοί και λαϊκοί.

Ο Δήμαρχος Θέρμου καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας “Η χαρμόσυνη συνάντηση και η προσωπική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι πάντα για τον κάθε Έλληνα και Ορθόδοξο πιστό μια στιγμή διαχρονικά ανεξίτηλη στην μνήμη του, με ουσιαστική και συμβολική αξία, μια θρησκευτική εμπειρία που μετατρέπεται σε στήριγμα ψυχής, ιδιαιτέρως δε στις ημέρες εσωτερικού αγώνα και κοινωνικής ευθύνης που διανύουμε. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικοπολιτικής απαξίωσης και σύγχυσης που βιώνουμε, είστε πλέον ένα από τα ελάχιστα Πρόσωπα τα οποία έχουν την θεσμική ικανότητα και αξιοπιστία να ενώσουν με τον Λόγο τους, να εμπνεύσουν, να δώσουν ξανά πνευματική δύναμη, ελπίδα, ασφάλεια, νόημα και όραμα στον Ορθόδοξο Ελληνικό λαό, που δοκιμάζει τις κοινωνικές και προσωπικές αντοχές του”.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ιστορία του τόπου, αλλά και στην πίστη των κατοίκων και επεσήμανε: “πιστοί στην μοναδικότητα της ξεχωριστής πολιτισμικής και λαογραφικής ταυτότητας που μας κληροδότησαν οι οικογένειες μας, προσπαθούμε με κάθε κόστος και παρά τις πολυάριθμες αντιξοότητες της εθνικής μας κρίσης να αντισταθούμε στην αλλοτρίωση των καιρών, όπως οι πρόγονοι μας πάντα αντιστέκονταν στην ιστορία τους, στην σκλαβιά και τον ζυγό των αλλοθρήσκων κατακτητών, στην απειλή και τον τρόμο της κατοχής”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο λέγοντας: “Μας θυμίζετε – σε μια εποχή που έχει ξεχαστεί- πώς ασκείται η πραγματική Ηγεσία, αυτή στην οποία ο πρώτος γίνεται εκούσια έσχατος όλων και ακατάπαυστα διακονεί, για να απαλύνει τον πόνο του συνανθρώπου, για να του δώσει δύναμη και πίστη και ζωή”.

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας για την πρόσκληση να παραβρεθεί στον “ιστορικό τόπο, όπου γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο πατρο-Κοσμάς, εκείνος που προετοίμασε την ελευθερία και αγάπησε τον Έλληνα μέσα από την καρδιά του και οδήγησε όποιον τον άκουγε στον ελληνισμό και στον χριστιανισμό”, αλλά και το Δήμαρχο και όλους τους πιστούς για την θερμή υποδοχή.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις διαφορές και στις ομοιότητες που έχει η εποχή που έζησε ο Άγιος Κοσμάς με την σημερινή και επεσήμανε πως “ο Άγιος Κοσμάς ήθελε στην καρδιά του κάθε ανθρώπου να φυτρώσει την αγάπη του Χριστού και αυτό προσπαθούμε όλοι οι Ιεράρχες και οι κληρικοί, να κάνουμε πραγματικότητα τη διδασκαλία του Αγίου”.
Έκανε λόγο, επίσης, για συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας και υπογράμμισε πως σκοπός και των δύο είναι η εξυπηρέτηση και η καλλιέργεια των ανθρώπων. “Εκ των πραγμάτων καλούμαστε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να εργαζόμαστε από κοινού. Ο Άγιος Κοσμάς με τις διδαχές του μας λέει πως ό,τι και αν αποκτήσετε, αν δεν έχετε Χριστό μέσα σας μην περιμένετε αποτέλεσμα”.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής και στην απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό, η οποία οφείλεται και στις ξένες ιδέες και “αυτό που χρειάζεται είναι η μετάνοια” είπε ο χαρακτηριστικά και εξήγησε πως “λέγοντας μετάνοια εννοούμε την αλλαγή τρόπου εσωτερικής σκέψης, την αλλαγή μυαλού. Η ιστορία, άλλωστε, δείχνει ότι η μετάνοια έχει σώσει πολλές φορές αυτό το Γένος”.πηγή:www.agioritikovima.