Με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας στην Αμφιλοχία

ekthesi-agiografias-amfiloxia.jpg11-640x426Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Αγιογραφίας, της σχολής Ιεράς Μητροπόλεως του παραρτήματος Αμφιλοχίας, χθες το απόγευμα, στην «Πινακοθήκη Μάργαρη». Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κ. Κοσμά, ο οποίος στο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους επισκέπτες που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια και ευχαρίστησε όλους όσους εργάσθηκαν με ζήλο επί τρία χρόνια, για την πραγματοποίησή της . Αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία και τους φορείς της για το καλό των ανθρώπων του τόπου. Επισήμανε τη σημασία της Αγιογραφίας, διότι η συγκεκριμένη έκθεση είχε κάτι ιδιαίτερο, η δημιουργία ενός εκκλησιαστικού έργου – μέσω της αγιογραφίας – είναι έργο θεόπνευστο. Η αγιογραφία τόνισε δε θεωρείται ως ένα απλό έργο τέχνης ή ένας θρησκευτικός πίνακας, είναι ένα μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μέσα από την αγιογραφία μπορεί να γαληνέψει την ψυχή του ενώ παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του ακόμη και για βιοπορισμό.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο δάσκαλος αγιογραφίας κ. Γ. Μακρυγιάννης. Μιλώντας για τα στοιχεία της πνευματικότητας στην αγιογραφία, ανέφερε ότι μια πολύ καλή εικόνα κρύβει μέσα της μια ολόκληρη θεολογία και μεταφέρει τον αγιογράφο σε ένα επίπεδο ανώτερο από εκείνο του θαυμασμού της τέχνης, δηλώνοντας παράλληλα ευχαριστημένος από την πρόοδο των μαθητών του.
Οι μαθητές απέσπασαν επαινετικά σχόλια, θαυμασμό και συγχαρητήρια από τους επισκέπτες για τα έργα τους, που αποτελούν προϊόντα κόπου και ταλέντου τριών ολόκληρων ετών, το οποίο με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Γ. Μακρυγιάννη, αναπτύσσεται ολοένα και αξιοποιείται ακόμη περισσότερο.
Οι επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην έκθεση περιηγήθηκαν σε όλα τα έργα της εκθέσεως όπου τους ξενάγησαν οι συμμετέχοντες Αγιογράφοι.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη σχολή Βυζαντινής αγιογραφίας είναι οι:
Τάτση Αργυρώ, Γιαλαμαντζή Αναστασία, Ζαρκαδούλα Ελεάνα, Σαρλή Δήμητρα, Κυρόσιμου Γεωργία, Τσεκούρα Πελαγία, Μανιφάβα Λιγνού Αργυρώ, Τσιβγέλης Αθανάσιος, Γιαλαμαντζή Νταρλαγιάννη Σταυρούλα, Παναγιωτίδη Ζωή.
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μέχρι την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Ώρες για το κοινό 17:00 – 19:00 τις καθημερινές και 10:00 – 12:00 & 17: – 19:00 την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται και εγγραφές νέων σπουδαστών, η διάρκεια των μαθημάτων είναι 2 ώρες την εβδομάδα κάθε Δευτέρα 17:30 – 21:30.
Η αγιογραφία είναι μια τέχνη αλλιώτικη από τις άλλες. Απαιτεί μεράκι, ταλέντο, δουλειά αλλά και πίστη. Η θεολογία της εικόνας είναι πάρα πολύ ουσιαστική για να μπορεί κάποιος να αγιογραφήσει. Ο αγιογράφος δεν περιγράφει απλώς γεγονότα και τα αποτυπώνει, η κάθε γραμμή που κάνει και χαράσσει είναι μια θεολογία.http://e-maistros.gr/