Με λαμπρότητα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Αναλυτικά το πρόγραμμα

unnamed-9

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιείται και φέτος ο εορτασμός για την εθνική επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται την Παρασκευή με την Επίσημη Δοξολογία και την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως ενημερώθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν:

Στην Πάτρα η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Αθανασία Αναγνωστοπούλου.

Στον Πύργο ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Στο Μεσολόγγι ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ευστράτιος Ζαφείρης.

Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και οι Αντιπεριφερειάρχες

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Πάτρα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις στην Πάτρα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά στο Αγρίνιο, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος στον Πύργο.

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου στα Καλάβρυτα.

Στην Αχαΐα η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας στο Αίγιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας στην Κάτω Αχαΐα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής Σάκης Μαυρόγιαννης στον Ερύμανθο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Μπούνιας στο Αίγιο, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Νασιώτης στα Καλάβρυτα και η Περιφερειακή Σύμβουλος Αδαμαντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου στο Αίγιο.

Στην Αιτωλοακαρνανία η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας στον Αστακό και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιώργος Τσόγκας στην Αμφιλοχία, Σάββας Αυγέρης στο Θέρμο, Απόστολος Ευθυμίου στο Νεοχώρι, Αναστασία Κωνσταντοπούλου στη Ναύπακτο και Πολυδεύκης Κοκκινοβασίλης στη Γαβαλού.

Στην Ηλεία η Περιφέρεια θα εκπροσωπηθεί ως εξής: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος στη Ζαχάρω, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Παναγιώτης Μπράμος στον Πύργο, οι Περιφερειακοί  Σύμβουλοι Παναγιώτης Πλατανιάς στη Γαστούνη, Λάμπης Αριστειδόπουλος στα Λεχαινά, Γεωργία Παπαναγιώτου – Μαρτζάκλη στον Πύργο, Μανώλης Αγιομυργιαννάκης στην Αμαλιάδα, Γιάννης Αρβανιτάκης στη Βάρδα, Δημήτρης Κωσταριάς στην Αρχαία Ολυμπία και Εύη Βεργοπούλου στην Κρέστενα.

Το πρόγραμμα για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Στην Πάτρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις πιο κάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

10.30 π.μ. Εκδήλωση στο Μνημείο της Ελευθερίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας) από φοιτητές, μαθητές, προσκόπους και οδηγούς. Κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ακρόαση του Εθνικού Ύμνου.

12.30 μ. Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες της Π.Δ.Ε., ΝΠΔΔ κ.α.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

7.30 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και οι Μουσικές του Δήμου θα περιέλθουν στους δρόμους της πόλης παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.

8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας.

11.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου (τέλος προσέλευσης επισήμων 10.50 π.μ).

11.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο της Ελευθερίας (πλατεία Εθνικής Αντίστασης) όπου θα υπάρχει τιμητική φρουρά από σημαιοφόρους των Λυκείων και Γυμνασίων των Πατρών. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πατρών. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.

12.00 μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Τριών Συμμάχων των Σωματείων, Οργανώσεων, Αντιπροσωπειών του Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας,

17.31 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα, Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

10.45 π.μ. Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσολογγίου.

11.30 π.μ. Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές, μαθήτριες, προσκόπους και οδηγούς στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο).

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών με φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

8.15 π.μ. Φιλαρμονικές θα περιέλθουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα εκτελούν θριαμβευτικά Θούρια και Εμβατήρια.

10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυριδώνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Εκφώνηση Πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου.

11.15 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο Πεσόντων των Τελευταίων Πολέμων (Τρίγωνο) και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Προσκλητήριο Πεσόντων Μεσολογγιτών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο και σιγή ενός λεπτού.

11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην πλατεία Κέννεντυ, Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού.

17.00 μ.μ. Επίσημη υποστολή σημαίας στην κεντρική πλατεία.

Στον Πύργο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ., τους Οργανισμούς  κ.λ.π.

11 π.μ. Απότιση φόρου τιμής  από τους μαθητές,  σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στα μνημεία των Ηρώων, προσερχόμενων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

7.00 π.μ. Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλως των εκκλησιών.

8.00 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».

10.00 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού (τέλος προσέλευσης επισήμων 09.59 π.μ).

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, αποχώρηση σημαιοφόρων και επισήμων.

11.30 π.μ. Παρέλαση προ των επισήμων στην οδό Μανωλοπούλου των Σωματείων, Οργανώσεων, μαθητών, σπουδαστών, ΤΕΙ μαθητών, ΕΕΣ, Τμημάτων Στρατού, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

17.30 μ.μ. Υποστολή σημαίας.

19.00 μ.μ. Στο αμφιθέατρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου ο λαογραφικός όμιλος Πύργου «Ηλείων παράδοσις» σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού Ν. Ηλείας θα πραγματοποιήσει επετειακή εκδήλωση με θέμα: Η γενέτειρα τιμά τον κυβερνήτη του υποβρυχίου «Παπανικολής», πλοίαρχο Μίλτ. Ιατρίδη με ομιλητή τον αντιπλοίαρχο(ΠΝ) ε.α  Ζώη Υφαντή, ενώ τα χορευτικά τμήματα του ομίλου θα παρουσιάσουν εθνικούς παραδοσιακούς χορούς.