Με τα μάτια της κόρης του Ν.Νικολόπουλου θα βλέπουν δύο νέοι

Με τα μάτια της κόρης του Ν.Νικολόπουλου θα βλέπουν δύο νέοι

Mε τα μάτια της Νίκης Νικολοπούλου, κόρης του βουλευτή Αχαΐας Νίκου Νικολόπουλου, η οποία πέθανε στις 6 Ιουνίου σε ηλικία μόλις 16 ετών, θα βλέπουν στο εξής μία 38χρονη και ένας 28χρονος.

Τα όργανα της Νίκης, που «έφυγε» από πνευμονικό οίδημα, εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακοπή καρδιάς, δωρήθηκαν από την οικογένειά της και έτσι το ήπαρ μεταφέρθηκε στις 7 Ιουνίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και μεταμοσχεύθηκε σε 60χρονο ασθενή. Ο 60χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Την Τρίτη, στην Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ θα πραγματοποιηθεί η μεταμόσχευση του ενός κερατοειδούς της Νίκης Νικολοπούλου σε 38χρονη η οποία πάσχει από συγγενή δυστροφία κερατοειδούς. Ο άλλος κερατοειδής θα μεταμοσχευτεί αύριο σε 28χρονο, του οποίου ο κερατοειδής είχε καταστραφεί λόγω τραυματισμού. Τις μεταμοσχεύσεις θα κάνει ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Τράπεζας Οφθαλμών και Μεταμοσχεύσεων, Νίκος Ζιάκας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της κλινικής Παναγιώτης Οικονομίδης, η εκστρατεία για τη δωρεά κερατοειδούς που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες έχει αρχίσει να αποδίδει, καθώς μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων έγιναν στο ΑΧΕΠΑ 25 μεταμοσχεύσεις.

«Το γεγονός ότι μέσα σε τρεις βδομάδες έγιναν 25 μεταμοσχεύσεις είναι πολύ ευχάριστο, σημαίνει ότι ο κόσμος ευαισθητοποιείται. Μία μεταμόσχευση κερατοειδούς, όταν γίνεται σε ιδιωτική κλινική, κοστίζει 8.000-10.000 ευρώ. Το κόστος του μοσχεύματος είναι περίπου 3.000 και άλλες 5.000-7000 η αμοιβή του γιατρού και τα άλλα έξοδα. Όταν η μεταμόσχευση γίνεται στο ΑΧΕΠΑ, δεν κοστίζει τίποτα γιατί τα μοσχεύματα είναι από δωρεές. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται 85 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, η εξοικονόμηση είναι 680.000-850.000 ευρώ ετησίως, που σημαίνει ότι στα πέντε χρόνια που είμαι διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής έχουμε εξοικονομήσει γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ