Μιλάς κατά του Μουντιάλ 2022; Συλλαμβάνεσαι!

blat

Δύο Γερμανοί δημοσιογράφοι που γύρισαν ντοκιμαντέρ για τον τρόπο με τον οποίο η FIFA έδωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο αραβικό κράτος καταγγέλλουν ότι συνελήφθησαν και είδαν τον εξοπλισμό τους να κατάσχεται!

Το Μουντιάλ του 2022 βαραίνουν ήδη πολλά. Από καταγγελίες για διαφθορά και αδιαφανείς διαδικασίες παραχώρησης της διοργάνωσης στο Κατάρ, μέχρι κατακραυγή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών που δουλεύουν στα έργα, πολλοί εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους. Άλλοι, μένουν παγιδευμένοι σε ένα καθεστώς σύγχρονης δουλείας, καθώς δεν μπορούν να φύγουν από τη χώρα αν δεν υπογράψει ο εργοδότης τους.

Σε καθεστώς δουλείας όμως βρίσκεται και η δημοσιογραφία. Δύο ρεπόρτερ από το ARD και το WDR, τα δύο μεγάλα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα, συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν από τις αρχές την ώρα που έκαναν συνεντεύξεις με εργάτες! Ανακρίθηκαν και όπως τονίζει το WDR, τους ελευθέρωσαν μετά από 14 ώρες, ενώ τους κατέσχεσαν υπολογιστές, κάμερες και κινητά. Για πέντε μέρες δεν μπορούσαν να φύγουν από τη χώρα και τους επέστρεψαν τον εξοπλισμό μετά από τέσσερις βδομάδες, έχοντας διαγράψει όλο το υλικό τους!

Το σκηνικό έγινε γνωστό την Δευτέρα (4/5) από το twitter του δημοσιογράφου Florian Bauer, λίγο πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η πώληση του Ποδοσφαίρου – Ο Σεπ Μπλάτερ και η πώληση της FIFA». Σύμφωνα με τα όσα λένε οι παραγωγοί του, έχουν στα χέρια τους ενοχοποιητικά έγγραφα από τράπεζες, εξού και η συμπεριφορά των αρχών…

gazzetta.gr