Νέα στοιχεία ζητά ο Eισαγγελέας για το Νοσοκομείο του Αγρινίου

αρχείο λήψης (13)

 

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας έχουν τεθεί οι δύο μηνυτήριες αναφορές (κύρια και συμπληρωματική)που έχει καταθέσει
κατά παντός υπευθύνου ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Αγρινίου κ.Στέλιος Μερμίγκης για σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων του νοσοκομείου.(πιο κάτω διαβάστε το κείμενο της μήνυσης).
Μετά τον πρώτο κύκλο της προανάκρισης με εντολή του Εισαγγελέα κ.Χατζόγλου,σύμφωνα με πληροφορίς του agriniotimes.gr ξεκίνησε, από το απόγευμα του Σαββάτου, νέος κύκλος προανάκρισης στην οποία ο κ.Εισαγγελέας , μέσω των ανακριτικών αρχών ζητά νέα στοιχεία με ερωτήσεις πού προέκυψαν μετά τις πρώτες καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι το θέμα της καρδιολογικής κλινικής ,ζήτημα που περιλαμβάνεται στη δικογραφία,τείνει να πάρει δραματικές διαστάσεις μιας και περιστατικά που χρειάζονται γνωμάτευση καρδιολόγου,διακομίζονται απ ευθείας  σε νοσοκομεία των Πατρών (κυρίως στο Πανεπιστημιακό),με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί η καθυστέρηση παροχής άμεσης ιατρικής φροντίδας.

 

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

 

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Στυλιανού Μερμίγκη του Σωτηρίου κατοίκου Αγρινίου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου

ΚΑΤΑ

Κατά παντός υπευθύνου ο οποίος θα προκύψει κατά την προανάκριση ή την κύρια ανάκριση  .

 

*****

Κε Εισαγγελεύ,

Είμαι μέλος το Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας ( Αγρινίου) και εκπρόσωπος των εργαζομένων του Νοσοκομείου .

Με την παρούσα αναφορά μου θέλω να φέρω εις γνώση σας πραγματικά γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου και να σας καλέσω να πράξετε τα νόμιμα για οποιονδήποτε κατά την κρίση σας  προκύψει ποινική ευθύνη .

Συγκεκριμένα σας παραθέτω :

1ον) δυνάμει της με αριθμό 9/15-4-2014 πράξεως του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου που είχε ως θέμα : « έγκριση διενέργειας πρόχειρης διαγνωστικής διαδικασίας για την προμήθεια κλειστού συστήματος τετραπλών ασκών αίματος » αποφασίσθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο και εγκρίθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια κλειστού συστήματος τετραπλών ασκών αίματος για ένα (1) έτος προϋπολογισμού δαπάνης 48.600 Ευρώ . Το είδος που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο ήταν το κάτωθι : κλειστό σύστημα τετραπλών ασκών αίματος CPD  ή CP2D  450ml μετενσωματωμένο φίλτρο άριστης ποιότητας και ταχείας λευκαφαίρεσης του ολικού αίματος προ της αποθήκευσης . Το φίλτρο να είναι συνδεδεμένο μεταξύ του 1ου και 2ου ασκού του συστήματος. Ο δεύτερος  2ος ασκός του συστήματος να είναι χωρητικότητας τουλάχιστον 450 ml και οι άλλοι δύο δορυφορικοί ασκοί τουλάχιστον 300ml έκαστος εκ των οποίων ο ένας να περιέχει 100 προσθετικό διάλυμα συντήρησης ερυθρών τουλάχιστον 42 ημερών . Το όλο σύστημα τονίζεται να είναι κλειστό κα να χρησιμοποιείται για παραγωγή λευκαφαιρεμένου ολικού αίματος και κατ επέκταση λευκαφαιρεμένων ερυθρών πλάσματος άριστης ποιότητας .  

Όμως κ εισαγγελέα παρόλο  που ο διαγωνισμός και ο συγκεκριμένος τύπος εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου , εν τούτοις ο Διοικητής αυτού Γεώργιος Βλάχος ο οποίος είναι και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, όχι μόνο δεν προχώρησε στον διαγωνισμό, αλλά αγόρασε με απευθείας ανάθεση κλειστό σύστημα τετραπλών ασκών αίματος, χωρίς  μάλιστα τα ανωτέρω περιγραφόμενα χαρακτηριστικά !!!!!  

Το σύστημα ασκών που αγοράσθηκε με απευθείας ανάθεση από το Διοικητή του Νοσοκομείου προκάλεσε απ ότι γνωρίζω πρόβλημα σε τέσσερις (4) τουλάχιστον ασθενείς και αυτό μπορεί ας σας το επιβεβαιώσουν η διευθύντρια της αιμοδοσίας κα Πουρνάρα Βασιλική την οποία προτείνω ως μάρτυρα καθώς και ο κος  Καιάφας αιματολόγος – ιατρός υπεύθυνος της μονάδας μετάγγισης ασθενών μεσογειακής αναιμίας  .

2ον) δυνάμει της με αριθμό πρωτ. Υ10β/Γ.Π.113741 αποφάσεως του Υπουργού Υγείας …………..επιτρέπεται η καταβολή αποζημίωσης μέχρι δέκα (10) εφημερίες το μήνα σε χημικούς , βιοχημικούς κλινικούς χημικούς βιολόγους και ψυχολόγους που εργάζονται σε τμήματα που υπηρετούν μέχρι και τρία (3) άτομα των παραπάνω ειδικοτήτων.

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου οι εφημεριακές ανάγκες του Βιοχημικού Τμήματος  καλύπτονται από τέσσερις (4) υπαλλήλους με ειδικότητα Χημικών και  Βιολόγων.

Όμως παρόλο που η ανωτέρω απόφαση το αναφέρει ρητά για τον αριθμό των εφημερίων , παρόλο που υπάρχει και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου για ισόποση κατανομή των εφημεριών μεταξύ των υπαλλήλων του λοιπού επιστημονικού προσωπικού, εν τούτοις ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν εφαρμόζει τόσο το νόμο όσο και την απόφαση του Δ.Σ και αναθέτει επιπλέον εφημερίες  σε συγκεκριμένη υπάλληλο του Νοσοκομείου Αγρινίου. Δηλαδή εις βάρος των υπολοίπων υπαλλήλων, υπάλληλος  πραγματοποιεί αριθμό εφημεριών τέτοιο που εισπράττει παραπάνω χρήματα για τις εφημερίες αυτές , παραβιάζοντας κατ αυτόν τον τρόπο ο διοικητής του Νοσοκομείου τόσο την υπουργική απόφαση, την απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου καθώς  και την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου που και οι τρείς  αποφάσεις αυτές κάνουν λόγο για ισομερή κατανομή  εφημεριών .

 

   4ον) Σας αναφέρω επίσης ότι την 24-9-2014 ο διοικητής του Νοσοκομείο Αγρινίου όρισε καρδιολογικό κέντρο για τις ανάγκες ολοκλήρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας το Νοσοκομείο Μεσολογγίου . Αυτό λοιπόν έγινε για πρώτη φορά στην πόλη μας , αφήνοντας εκτεθειμένα τα τμήματα του νοσοκομείου Αγρινίου που απαιτούν μόνιμη παρουσία καρδιολόγου όπως τη μονάδα εντατική θεραπείας τη μονάδα τεχνητού νεφρού κ.α . Εκείνη λοιπόν την ημέρα οποιοδήποτε περιστατικό απαιτούσε χειρουργική αντιμετώπιση ήταν αδύνατο να αντιμετωπισθεί .

Την ίδια ημέρα 24-9-2014 το Νοσοκομείο Μεσολογγίου που εκτελούσε καθήκοντα  εφημεριακού καρδιολογικού  κέντρου στο Νομό δεν διέθετε αναισθησιολόγο . Αυτή λοιπόν η αμέλεια του Διοικητή κατά τον ορισμό των υπηρεσιών είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί κανένα χειρουργικό περιστατικό στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και καμία πιθανή διασωλήνωση στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου .     

Από καθαρή τύχη δεν συνέβη περιστατικό εκείνη την ημέρα που να χρειάζεται τις παραπάνω ειδικότητες  και δεν είχαμε  κάποιο θύμα . Είναι όμως μια παράλειψη που πρέπει να αναφερθεί σε εσάς και να αντιμετωπιστεί ανάλογα . Επίσης είναι δείγμα για την προχειρότητα με την οποία ασκείται η διοίκηση των δυο Νοσοκομείων του Νομού μας αφού δεν προβλέπονται βασικότατα θέματα και όροι ασφαλείας για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και για την υγεία των πολιτών .

Μετά από αυτό το γεγονός σας αναφέρω ότι έκλεισαν και οι δυο καρδιολογικές κλινικές του Νομού Αιτ/νίας ( Αγρινίου- Μεσολογγίου)  για κάποιες ημέρες μιας και η διοίκηση δεν έπραξε τίποτα σε αυτό το διάστημα για να αποκαταστήσει της εύρυθμη λειτουργία αυτών . Το αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας ήταν να έχουμε πέντε συνεχόμενες παραιτήσεις καρδιολόγων ιατρών μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών !!!!!

5ον) Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου είμαι υποχρεωμένος να σας αναφέρω ότι γίνεται από τον διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου αυθαίρετη ανάθεση καθηκόντων σε υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν τα τυπικά προσόντα .  Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι υπεύθυνος αποστείρωσης δεν είναι νοσηλευτής κατηγορίας εκπαιδεύσεως  ΤΕ όπως ορίζεται από το νόμο αλλά υπάλληλος  με την ειδικότητα του κλιβανιστή . Για το γεγονός αυτό έχω διαμαρτυρηθεί έντονα στον διοικητή, έχω υποβάλλει έγγραφη καταγγελία, έχει διαμαρτυρηθεί και έγινε παρέμβαση από την ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία ΠΟΕΔΗΝ , αλλά ο διοικητής δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην αντικατάστασή του , θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αφού ένας εξαιρετικά κρίσιμος τομέας για την δημόσια υγεία εξυπηρετείται από υπάλληλο που δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα . Σας αναφέρω   επίσης ότι ο τομέας της αποστείρωσης είναι εξαιρετικά κρίσιμος και νευραλγικός για τα δημόσια νοσοκομεία και για την υγεία των πολιτών και γι αυτό υπάρχει και σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι το τμήμα αυτό ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και θα πρέπει να αποτελείται από υπαλλήλους που έχουν τα απαραίτητα προσόντα  .

6ον) σας αναφέρω ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν λαμβάνει υπόψη του τις αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου κατά τρόπο παράνομο και αυθαίρετο. Για παράδειγμα υπάρχει υπάλληλος που με τρόπο αυθαίρετο εκτελεί με ανάθεση από το Διοικητή καθήκοντα προϊσταμένης στο τμήμα επιστασίας και ιματισμού . Η συγκεκριμένη υπάλληλος αντικατέστησε αυθαίρετα και παράνομα την νόμιμη προϊστάμενη η οποία είχε κριθεί νόμιμα ως προϊσταμένη  από το αρμόδιο όργανο, ήτοι το υπηρεσιακό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αγρινίου . Μάλιστα για τα γεγονότα αυτά έχει παρέμβει και το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης από τις 16-10-2014 διότι η αρμόδια υπηρεσία 6η ΥΠΕ που ανήκει το νοσοκομείο Αγρινίου τόνιζε εγγράφως ότι απαγορεύεται η ανάθεση καθηκόντων από υπαλλήλους σε θέσεις ευθύνης χωρίς την προηγούμενη άδειά της .  Ο διοικητής αρνείται να εφαρμόσει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Αγρινίου αυθαίρετα και παράνομα που αφορά τις θέσεις ευθύνης όλων των υπηρεσιών, δηλαδή διοικητικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας.  

Συμφώνα με το ΦΕΚ 3481/31-12-2012 « στη διοικητική – οικονομική υπηρεσία προΐστανται: στην διεύθυνση και υποδιεύθυνση Διοικητικού  οικονομικός υπάλληλος του κλάδου ΠΕ διοικητικού – οικονομικού και αν δεν υπάρχει υπάλληλος του κλάδου ΤΕ διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας η ΤΕ λογιστής» . Στο Νοσοκομείο Αγρινίου όμως αν και υπάρχουν στους ανωτέρω τομείς υπάλληλοι ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού εντούτοις με την ανοχή του Διοικητή και κατά παράβαση του νόμου προΐστανται υπάλληλοι ΔΕ στα τμήματα καθώς και στη θέση του υποδιευθυντή υπάλληλος ΤΕ με ανάθεση από τον διοικητή  . Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες για το γεγονός αυτό τόσο από εμένα όσο και από την ομοσπονδία μας, όμως ο διοικητής του Νοσοκομείου κωφεύει χαρακτηριστικά παραβαίνοντας με πρόθεση το νόμο και το καθήκον του το οποίο είναι η εύρυθμη, ασφαλή  και προπαντός σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του Νοσοκομείου.    

ΧΧΧΧΧΧΧΧ

Επειδή όλα τα ανωτέρω γεγονότα – παραλείψεις έγιναν και  εξακολουθούν  να γίνονται στο νοσοκομείο Αγρινίου και ο Διοικητής αυτού τα γνωρίζει πολύ καλά.    

Επειδή όλα τα ανωτέρω γεγονότα τα έχω αναφέρει προφορικός αλλά και γραπτώς στην διοίκηση εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς να λάβω καμία απάντηση γεγονός που δείχνει για άλλη μια φορά την αυθαιρεσία στον τρόπο διοίκησης του Νοσοκομείου     

Επειδή ζητώ την παρέμβασή σας για όλα τα προαναφερόμενα θέματα τα οποία είναι σοβαρότατα, θέτουν σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό προσώπων – ασθενών- πολιτών .  

Επειδή η παρούσα μηνυτήρια αναφορά μου είναι νόμιμη και ως εκπρόσωπος των εργαζομένων αλλά και μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Αγρινίου υποχρεούμαι και έχω έννομο συμφέρον να φέρω εις γνώση σας τα ανωτέρω

***

Επειδή η παρούσα είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθινή.

ΖΗΤΩ

Να ενεργήσετε τα νόμιμα για τα παραπάνω αναφερόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου  και την υγεία των πολιτών.

     ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟΥΣ:

  1. Βασιλική Πουρνάρα διευθύντρια ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αγρινίου κάτοικος Αγρινίου
  2. Βασίλειο Γούλα του Μιχαήλ διευθυντή του Φαρμακείου Αγρινίου
  3. Αριστείδη Τζιόβα του Σπυρίδωνα  διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγρινίου κάτοικος Αγρινίου οδός Ρούμελης 18  

 

Αντίκλητο και συνήγορο πολιτικής αγωγής διορίζω τον Δικηγόρο Αγρινίου Χριστόφορο Επαμεινώνδα Παπαϊωάννου (Χ. Σαλάκου αριθμ. 4, 1ος όροφος, τηλ. 26410-39045).

 

Παρακαλώ να μου χορηγήσετε επικυρωμένο αντίγραφο της υποβαλλόμενης μηνυτήριας αναφοράς μου .

 

Αγρίνιο, 14-11-2014

Μετά τιμής,

Ο μηνυτής