Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά Παπαναστασίου και Αγρινίου, από την Κυριαζοπούλου για τα τμήματα

940agr
Το πανεπιστήμιο αποφασίζει μεν, αλλά ο υπουργός… διατάσσει. Ετσι, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε τη μεταφορά στην Πάτρα των τριών τμημάτων που τώρα εδρεύουν στο Αγρίνιο, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε στη Βουλή πως «διαφωνούμε με την απόφαση της Συγκλήτου και δεν σκοπεύουμε να την επικυρώσουμε ως υπουργείο Παιδείας, μολονότι σεβόμαστε, βεβαίως, την αυτοτέλεια των ιδρυμάτων και τις αποφάσεις της Συγκλήτου»!
 
Η ανακολουθία δηλώσεων – αποφάσεων είναι πρόδηλη. Υπέρ της παραμονής των τριών τμημάτων στο Αγρίνιο πιέζουν βουλευτές του νομού, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Γεώργιος Παπαναστασίου, δήλωσε χθες στην «Κ» ότι «το Αγρίνιο, μια πόλη 100.000 κατοίκων, δεν μπορεί να μείνει χωρίς πανεπιστημιακό τμήμα, την ίδια στιγμή που άλλες μικρότερες πόλεις διαθέτουν».

Ειδικότερα, η Αιτωλοακαρνανία αναδεικνύεται το μεγάλο «αγκάθι» της χωροταξικής αναδιάρθρωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία έγινε το 2013, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Τότε υπήρξε κόντρα για το μοίρασμα των τμημάτων ανάμεσα στα ΤΕΙ Πατρών και Μεσολογγίου. Επίσης, τότε, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με τρία τμήματα και έδρα στο Αγρίνιο, που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, καταργήθηκε προκαλώντας δυσφορία στην περιοχή. Για να μην οξυνθούν οι αντιδράσεις, τα τρία τμήματα μεταφέρθηκαν διοικητικά στο Παν. Πατρών, αλλά παρέμειναν στο Αγρίνιο. Να σημειωθεί ότι το Παν. Δυτικής Ελλάδας συστήθηκε το 2009 από τα τμήματα του Αγρινίου που έως εκείνη τη στιγμή υπάγονταν στο Παν. Ιωαννίνων.

Αυτή η διασπορά των τριών τμημάτων προκάλεσε λειτουργικά και ακαδημαϊκά προβλήματα, όπως αποφάσισε πρόσφατα η Σύγκλητος του Παν. Πατρών. «Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 6.100.000 ευρώ και 780.000 ευρώ διατίθενται για τη λειτουργία των τμημάτων του Αγρινίου», δήλωσε στην «Κ» χθες η πρύτανης του Παν. Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου. Της απόφασης της Συγκλήτου προηγήθηκαν γενικές συνελεύσεις των τριών τμημάτων. Στα δύο οι γενικές συνελεύσεις ψήφισαν υπέρ της μεταφοράς, ενώ στο τρίτο το σώμα διχάστηκε και δεν ελήφθη απόφαση αλλά η πρόεδρός του στη συνεδρίαση της Συγκλήτου ετάχθη υπέρ της μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαναστασίου αντικρούει τα επιχειρήματα της κ. Κυριαζοπούλου και της Συγκλήτου, λέγοντας στην «Κ» ότι το Παν. Δυτικής Ελλάδας προικοδότησε το Παν. Πατρών με τα αποθεματικά του –1.800.000 ευρώ– το 2013, ενώ το κόστος των ενοικίων για τις εγκαταστάσεις στο Αγρίνιο είναι 100.000 ετησίως καθώς η πλειονότητα των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα τμήματα είναι δημοτικά. Κατά της μεταφοράς έχουν παρέμβει στην κ. Κυριαζοπούλου και βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά σε διαφορετικούς τόνους, όπως δήλωσε στην «Κ» η ίδια.

Ο δήμαρχος λέει ότι η απόφαση της Συγκλήτου υπαγορεύθηκε από τις ανάγκες των καθηγητών ενώ πριν από τις πρυτανικές εκλογές η νυν πρύτανης είχε δεσμευθεί για τη μεταφορά. «Με βάση τα σχέδια του υπουργείου, οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να οργανώσουν εκ νέου πρυτανικές εκλογές», λέει ο κ. Παπαναστασίου.

Από την πλευρά της, η κ. Κυριαζοπούλου απαντά ότι υπάρχουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, εστιάζει με νόημα στην επιθυμία των δημοτικών φορέων να έχουν ΑΕΙ στον τόπο τους, αλλά στρέφει το βλέμμα στον υπουργό Παιδείας και τονίζει: «Δεν θα έπρεπε ο κ. Μπαλτάς να επικοινωνήσει μαζί μας πριν από τις δηλώσεις του στη Βουλή; Ο δήμαρχος έχει ξεκινήσει αγώνα που δείχνει ασέβεια στους ακαδημαϊκούς θεσμούς και αποφάσεις. Τα δημόσια ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να σταθούν στο ύψος τους με ακαδημαϊκό λόγο και επιχειρήματα».

kathimerini.gr