Νεκτάριος Φαρμάκης- Από το “Go West” στο “Far West” Για την παρουσίαση του τουριστικού προφίλ της Αιτωλοακαρνανίας

 

 Παρουσίαση του τουριστικού προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος

 

Σήμερα «παρουσιάσθηκε», παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και ιδιωτών, από την Περιφερειακή Αρχή, το τουριστικό προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Από την 5λεπτη (!!!) παρουσίαση, με απογοήτευση έγινε αντιληπτό σε όλους τους παρόντες ότι και πάλι ο σχεδιασμός γίνεται δήθεν για εμάς αλλά χωρίς εμάς. Η διαβούλευση, για την οποία λίγοι γνώριζαν, δεν είχε φυσικά το επιθυμητικό αποτέλεσμα. Όσο κι αν προσπάθησε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης να μεταφέρει την ευθύνη στους άλλους, η αλήθεια είναι μία και δυστυχώς δυσάρεστη : Για ακόμα μία φορά, γίνεται μια μελέτη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα , όπως είναι ο Τουρισμός και ο μελετητής μαζεύει στοιχεία από παντού εκτός από τον τόπο για τον οποίο γίνεται η μελέτη. Με αυτό τον τρόπο, το brand name της Περιφέρειας δεν θα είναι το “Go West’’ , όπως «κυκλοφόρησε» και –δικαίως- αποσύρθηκε, αλλά το “Far West’’, αδικώντας τον τόπο και τις προοπτικές του.

Στην ουσία τώρα του διαλόγου που αναπτύχθηκε μετά την 5λεπτη παρουσίαση του τουριστικού προφίλ της Περιφέρειας θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακούστηκαν σοβαρές απόψεις τόσο από πλευράς εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, όσο και από την πλευρά των επιμελητηρίων αλλά και των ξενοδόχων. Εισφέρθηκαν απόψεις και ιδέες που μένει να φανεί αν θα συμπεριληφθούν στο Τουριστικό Προφίλ της Αιτωλοακαρνανίας, αφού μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος. Δηλαδή να καταγραφούν –επικαιροποιημένα- τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, οι ελλείψεις αλλά και οι δυνατότητες και επ’ αυτών να χαραχθεί η Περιφερειακή Στρατηγική. Αυτό, που σε κάθε περίπτωση έγινε από όλους δεκτό είναι ότι η Αιτωλοακαρνανία, θα μπορούσε πραγματικά να αποτελέσει περίπτωση μελέτης από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων -ΣΕΤΕ (με τον οποίο έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση η Περιφέρεια για την προώθηση του τουριστικού μας προϊόντος), αφού πρόκειται για έναν τόπο που ενώ βρίσκεται στο ναδίρ σε σχέση με την τουριστική του αξιοποίηση, εντούτοις, από άποψη πραγματικών δυνατοτήτων μπορεί να προσφέρει τα πάντα.

Από την πλευρά μας, ως περιφερειακή παράταξη, σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, τονίζουμε –εκτός από τις ελλείψεις της μελέτης στην καταγραφή- τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές του Αεροδρομίου του Ακτίου, στο οποίο σημειωτέον καταφθάνουν ετησίως 200.000 περίπου επισκέπτες, από τους οποίους ούτε οι 3.000 δεν κάνουν ούτε μια διανυκτέρευση στην Αιτωλοακαρνανίας. Ο αριθμός αυτός, αν τον αναλύσει κανείς σε συνδυασμό με το ότι στην Αιτωλοακαρνανία το 95% των τουριστών είναι Έλληνες, αφενός μεν δείχνει την πλήρη ανεπάρκειά μας να κρατήσουμε τους επισκέπτες στον τόπο μας (έλλειψη στρατηγικής στόχευσης και διαχείρισης τουριστικού προϊόντος) , αφετέρου δε καταδεικνύει τα τεράστια περιθώρια βελτίωσης.

Τέλος, επειδή θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, επισημαίνουμε ότι περιμένουμε την τελική έγκριση της μελέτης και φυσικά την κατάρτιση του τελικού Σχεδιασμού για την Τουριστική προβολή της Περιφέρειάς μας και φυσικά της Αιτωλοακαρνανίας. Την αισιοδοξία μας αυτή την βασίζουμε στη διάθεση και την όρεξη των υπολοίπων φορέων αλλά και των ιδιωτών που ασχολούνται με τον τουρισμό.

 

************