Ξεκινούν και πάλι οι δημοπράτήσεις στον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος

ef14183bb5bc97c0ba0b89aa66ec8123_l

Επιστροφή στις δημοπρατήσεις για τον Αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος υπόσχεται το Υπουργείο Υποδομών, περίπου 2 μήνες μετά την αναβολή της 4ης από τις 8 εργολαβίες τοου άξονα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com τις επόμενες ημέρες θα επαναπροκηρυχθεί η 4η εργολαβία η οποία θα δημοπρατηθεί τέλος του 2016 ή τις πρώτες μέρες του 2017.

Πρόκειται για το τμήμα Κυλλήνη-Βάρδα μήκους 9χλμ. με κόστος 70.710.000 (ποσό με ΦΠΑ) και αφορά έργα από τη Χ.Θ 37,5 μέχρι τη Χ.Θ. 46,5. Μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη σε κόστος εργολαβία από τις 4 που έχουν βγει στον αέρα.

Η διάρκεια του έργου είναι (όπως και στις 3 πρώτες εργολαβίες) 42 μήνες και πιθανή ολοκλήρωση θα είναι μέχρι το 2021 (εφόσον τα έργα ξεκινήσουν το 2017).

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και η τμηματική δημοπράτηση των υπόλοιπων 4 εργολαβιών οι οποίες θα ολοκληρώσουν το παζλ του έργου. Σε κάθε περίπτωση έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα χρειαστεί σπριντ για να ολοκληρωθούν οι δημοπρατήσεις μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες η 5η εργολαβία θα περιλαμβάνει το τμήμα Βάρδα-Σαγέϊκα και αναμένεται να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 3 ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ
Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υποδομών έχει ως γνωστός 8 συνολικά εργολαβίες. Σύμφωνα με όσα μαθαίνει το ypodomes.com, η 6η εργολαβία θα είναι το τμήμα Σαγέϊκα-Κάτω Αχαγιά, η 7η εργολαβία θα είναι το τμήμα Κάτω Αχαγιά-ΒΙΠΕ και η 8η εργολαβία θα είναι το τμήμα ΒΙΠΕ-Μιντιλόγλι όπου θα ενώνεται με την Ολυμπία Οδό.
Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα επικρατήσει σε αυτές τις εργολαβίες που είναι άλλωστε και από τα λίγα μεγάλα έργα που έχουμε στα υπόψη. Μέχρι τώρα στις 3 πρώτες εργολαβίες ανάδοχος αναδείχθηκε η Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών, συμφερόντων Καλογρίτσα με εκπτώσεις που κυμάνθηκαν από 53%-57%.

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα περίπου χρόνο καθώς εκκρεμεί η κατάθεση του Φακέλου Μεγάλου Έργου που θα ολοκληρωθεί και κατατεθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξη του στο ΕΣΠΑ και το Ε.Π.ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

Νίκος Καραγιάννης – ypodomes.com