Οδηγίες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για τις προσβολές των φοινικοειδών από το ρυγχωτό σκαθάρι

 

Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, ενημερώνει τους δημότες σχετικά με τις προσβολές των φοινικοειδών από το ρυγχωτό σκαθάρι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

«   Το ρυγχωτό σκαθάρι των φοινικοειδών,  μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τους φοίνικες, μετά την καταστροφή που έχει προκαλέσει σε Αθήνα, Πάτρα και πολλές περιοχές στην Ελλάδα έχει μπει και στην περιοχή του Δήμου μας με αλλεπάλληλες προσβολές. Η υπηρεσία μας, με όσα  μέσα  διαθέτει, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο  το οποίο λόγω του μεγάλου αριθμού των φοινικοειδών στην περιοχή μας είναι εντονότατο.

   Εκτός όμως από τους φοίνικες που βρίσκονται σε δημόσιους-δημοτικούς χώρους, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν και οι προσβεβλημένοι φοίνικες εντός ιδιωτικών χώρων (κήπων και αγροτεμαχίων).  Δέντρα τα οποία προσβάλλονται και χωρίς την αντιμετώπιση που απαιτείται αποτελούν εστίες μόλυνσης, διότι το παράσιτο τρέφεται και πολλαπλασιάζεται εντός αυτών, προσβάλλοντας στη συνέχεια γειτονικά δέντρα.

 

Παρακαλούνται λοιπόν όλοι οι συνδημότες μας  που κατέχουν φοινικόδεντρα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα ακόλουθα:

Να ελέγξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες σχολαστικά τους φοίνικές τους  αν παρουσιάζουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη εικόνα ή ύποπτο σύμπτωμα  / ειδικά στα ψηλά μέρη – κορυφή και γύρω από τη στεφάνη των φύλλων και εφόσον παρατηρήσουν αλλαγές να καλούν χωρίς καθυστέρηση γεωπόνο για περαιτέρω έλεγχο.

Ειδικότερα:  Τα ενήλικα έντομα-σκαθάρια που προκαλούν την εν λόγω προσβολή, έχουν μήκος περίπου 35 χιλιοστά, πλάτος 12 χλστ, έχουν χρώμα κοκκινοκάστανο και στο κεφάλι φέρουν ρύγχος.

 

Για να δούμε ύποπτα συμπτώματα σε φοινικόδενδρό μας /αν και ‘δουλεύει αθόρυβα’ στην αρχή/  παρατηρούμε ψηλά τη στεφάνη (κεντρικό κύκλο του ακτινωτού φυλλώματος) προσέχοντας μη τυχόν δούμε κάποιο ξαφνικό «σπάσιμο ή τσάκισμα» ενός φύλλου προς τα κάτω (κρεμάμενο) χωρίς συγκεκριμένο λόγο ή κάποια φαγώματα και ανώμαλη ανάπτυξη της περιφέρειας νεαρών φύλλων –κοντά στην καρδιά της ανάπτυξης των νεαρών φύλλων (κέντρο της κορυφής).

Επίσης  να ερευνώνται σχολαστικά οι βάσεις των φύλλων για την παρουσία οπών καθώς και το έδαφος κάτω από το δένδρο για τον εντοπισμό κουκουλιών, ακμαίων ή προνυμφών.

Οι ζημιές που προκαλούνται από τον ρυγχοφόρο στο πάνω μέρος της στεφάνης, σε προχωρημένη προσβολή, κάμπτουν (λόγω κοιλοτήτων και στοών στην ‘καρδιά’ του φοίνικα) και τα υπόλοιπα/ ώριμα φύλλα τα οποία πλέον δεν εκτείνονται, αλλά πεσμένα και πιθανόν μισόξερα,  και το δέντρο παίρνει την όψη ‘ομπρέλας’ .

Παρακαλούμε για τη συνεργασία όλων για να μπορέσουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο

Τηλέφωνα:

Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νιας: 2631361674

Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου: 2631023264