Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών πλήττουν την οικονομία της Περ. Δυτικής Ελλάδας

c164444d-7917-4550-8932-dc9b5d60db86

 

Άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για νομοθετική ρύθμιση για τους αγρότες, η οποία θα στηρίζει και θα τους συνδράμει στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αποφευχθεί νέα πιο δραματική μείωση του παραγωγικού κλάδου, ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτός ημερησίας διάταξης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά από τα νέα μέτρα και τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών που πρόκειται να επιβαρύνουν ανεπανόρθωτα την ήδη χειμαζόμενη αγροτική δραστηριότητα.

«Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον κύριο αναπτυξιακό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς βρίσκεται στις τρεις πρώτες Περιφέρειες της χώρας και 9η στην Ευρωπαική Ένωση όσον αφορά στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη δασοκομία. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη περίοδο, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας. Η αγωνία και τα αιτήματα των κατεξοχήν παραγωγικών φορέων, των αγροτών και των οργάνων τους, είναι δίκαια και καλούμε την κυβέρνηση να τα λάβει σοβαρά υπόψιν της» τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Η Περιφέρειά μας, εκτός από κοινωνός των προβλημάτων των αγροτών, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της ενώπιον της αδικαιολόγητης επίθεσης που υφίστανται και βεβαιώνει ότι θα σταθεί θεσμικός αρωγός των δίκαιων διεκδικήσεών τους».

Η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από το 2009 (21,80%) και μετά παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση για να φθάσει το 2013 στο ποσοστό των 26,10%. Όμως ο Αγροτικός Τομέας δεν είναι μόνο ο Πρωτογενής, αλλά και ο Δευτερογενής (Μεταποίηση και Αγροτοβιομηχανίες) και ο Τριτογενής (Εμπόριο, Μεταφορές, Αγροτική Πίστη). Εξετάζοντας, επομένως, την απασχόληση σε όλον τον Αγροτικό Τομέα παρατηρείται ότι για ολόκληρη την Περιφέρεια υπερβαίνει το 50%, ενώ για τις Αγροτικές Περιφερειακές Ενότητες της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας το ποσοστό της απασχόλησης υπερβαίνει το 80%.

Κατά την εισήγησή του στο θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος σημείωσε πως «εφ’ όσον ψηφιστούν τα πρόχειρα και δίχως προοπτική μέτρα, αναπόφευκτα θα προκύψει δραματική μείωση των ήδη συρρικνωμένων εισοδημάτων των αγροτών, η οποία θα επιφέρει την ολοκληρωτική εξόντωση του πιο ενεργού παραγωγικού στρώματος της Ελληνικής οικονομίας. Αυτή η εξέλιξη θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και θα απογυμνώσει την ελληνική οικονομία, ενώ είναι κοινή θέση όλων ότι χρειαζόμαστε μια ζωντανή ύπαιθρο και όχι άνεργους και εξαθλιωμένους αγρότες.  Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι αναγκαία η υιοθέτηση φιλόδοξων πολιτικών και παροχή κινήτρων προκειμένου να ενισχυθεί η αγροτική συλλογικότητα και αλληλεγγύη καθώς και να δοθούν ευκαιρίες υγιούς επιχειρηματικότητας στους αγρότες».

Η απόφαση που εκδόθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κοινοβουλευτικών Πολιτικών Κομμάτων και στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.