Οι Αντιπεριφερειάρχες Χ. Σταρακά και Π.Μπράμος στον Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σταβλικές εγκαταστάσεις της Αιτωλοακαρνανίας

585afa4d-873e-40b0-9e4a-3826059c22f1

 

 

 

Τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Στουπή Νικόλαο, επισκέφτηκε χτες Τετάρτη 20-1-2016, κλιμάκιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτό συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας  κ. Σταρακά Χριστίνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπράμος Παναγιώτης καθώς και υπηρεσιακοί  παράγοντες της ΠΔΕ και της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Αντικείμενο τα επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής, ιδιαίτερα το χρόνιο ζήτημα που εκκρεμεί με τις αδειοδοτήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους  λόγω του δαιδαλώδους νομικού πλαισίου που εδώ και πέντε χρόνια αποτελεί βασική τροχοπέδη και αιτία περιορισμού της δυναμικής της κτηνοτροφίας της περιοχής, καθώς οι άδειες από τα δασαρχεία, οι άδειες  ηλεκτροδότησης κλπ, έχουν καταστεί απροσπέλαστο εμπόδιο  για τεράστιο αριθμό παραγωγών.

Για όλα τα παραπάνω κατατέθηκαν οι προβληματισμοί των παραγόντων Περιφέρειας και Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας μαζί με προτάσεις και επισημάνσεις για την αναγκαιότητα της απλοποίησης των διαδικασιών,  οι οποίες είναι υποχρεωτικές μεν, αλλά καταλήγουν τροχοπέδη για την κτηνοτροφική παραγωγή.

Όπως τονίζει η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χ. Σταρακά «το πρόβλημα χρονίζει πια και χρειάζονται άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα νομικά ζητήματα που αποτρέπουν για χρόνια πλήθος αδειών για σταβλικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας είναι η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ελλάδα και η οικονομία της αριθμεί 13.200 εκμεταλλεύσεις ζώων. Εμείς εκθέσαμε για ακόμη μια φορά το πρόβλημα αλλά καταθέσαμε και σειρά προτάσεων για την  απολύτως απαραίτητη απλοποίηση των διαδικασιών».

Ο Γ.Γ. κ.Στουπής εξέφρασε τη στήριξή του στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής και τόνισε ότι οι προτάσεις που άκουσε είναι χρήσιμες και σε θετική κατεύθυνση. Όπως επισήμανε έχει συσταθεί ομάδα εργασίας ειδικά για το συγκεκριμένο ζήτημα και αναμένεται  να παρουσιάσει σχετικό σχέδιο νόμου.