Οι μεγάλοι απόντες της φετινής Euroleague

apondes

Το SDNA παρουσιάζει ένα λαμπερό Top 10 πρωταγωνιστών, οι οποίοι θα θέλαμε να είναι μαζί μας την φετινή σεζόν, αλλά δυστυχώς θα πάρουν απουσία από την Euroleague της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Η αυλαία της Euroleague ανοίγει το βράδυ της Τετάρτης (12/10, 22:00) με την αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ολυμπιακό (22:00) και η διοργάνωση φέτος θα είναι πιο απαιτητική από ποτέ, ενώ σε αυτήν θα συμμετάσχουν ουκ ολίγα αστέρια.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που για διαφορετικούς λόγους θα πάρουν απουσία από την φετινή διοργάνωση και το SDNA συγκέντρωσε τους σημαντικότερους εξ αυτών σε ένα λαμπερό Top 10, τον οποίο, όμως, συγχρόνως μας στεναχωρεί…

Ας πάρουμε μία… ανάσα λοιπόν και ας δούμε ποια είναι τα αστέρια της περσινής σεζόν που θα δουν το όνομά τους να γράφεται στο απουσιολόγιο της αγωνιστικής περιόδου 2016-17.

10) Κάρλος Αρόγιο


O 37χρονος γκαρντ πέρασε την περσινή σεζόν αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και παρότι δεν ήταν πλέον στα… ντουζένια του, πρόσφερε θέαμα με τις εμπνεύσεις. Οι καλές στιγμές του άλλοτε NBAer (Ράπτορς, Νάγκετς, Τζαζ, Πίστον, Μάτζικ, Σέλτικς) τις τελευταίες σεζόν ολοένα και μειώνονταν, αλλά η ικανότητά του για να σε… μαγέψει παρέμενε.

9) Τσάβι Πασκουάλ


Ο 44χρονος κόουτς την φετινή σεζόν θα απουσιάσει από την Euroleague, αλλά είναι σίγουροι πως κάποια στιγμή θα τον ξαναδούμε στο κορυφαία ευρωπαϊκό επίπεδο και για αυτό βρίσκεται στην αρχή του Top 10. O Τσάβι Πασκουάλ το 2008 προβιβάστησε σε head coach της Μπαρτσελόνα και δύο χρόνια μετά την οδήγησε στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Πασκουάλ το καλοκαίρι αποχώρησε από τους «μπλαουγκράνα» και αφού πρώτα όλα αυτά τα χρόνια τούς είχε φροντίσει να τους περάσει απόλυτα την φιλοσοφία του. Η Μπαρτσελόνα, όμως, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια, καθώς κάλυψε επάξια το κενό που δημιουργήθηκε στο… πηδάλιό της αναθέτοντας το «τιμόνι» της στον Γιώργο Μπαρτζωκά.

8) Αλεξ Αμπρίνες


O 23χρονος γκαρντ – φόργουορντ φέτος θα μπορούσε να κάνει το μεγάλο step up και να γίνει ακόμα και το πρώτο… βιολί στην Μπαρτσελόνα, αλλά η σεζόν 2016-17 θα τον βρει να αγωνίζεται στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με την φανέλα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Ο Αμπρίνες πέρσι μέτρησε 25 συμμετοχές στην Euroleague έχοντας 9,3 πόντους, 2,2 ριμπάουντ και 0,8 ασίστ και πήρε το βραβείο του Rising Star της διοργάνωσης, αλλά δεν προλάβαμε να δούμε την καθιέρωσή του στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

7) Ντάριους Ανταμς


Η Λαμποράλ Κούτσα ήταν μία από τις ομάδες που εντυπωσίασαν την περσινή σεζόν στην Euroleague, καθώς κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έφτασε ως το Final Four. Οι Βάσκοι πέρσι είχαν πάρα πολλά από τον Γιάννη Μπορούση, τον Ανταμ Χάνγκα, τον Μάικ Τζέιμς και τον Ντάριους Ανταμς, ο οποίος, όμως, το καλοκαίρι επέλεξε να μετακομίσει στην Κίνα για λογαριασμό των Xinjiang Flying Tigers.

6) Ντάριο Σάριτς


Ο 22χρονος Κροάτης πάουερ φόργουορντ έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς ύστερα από μία διετία που πέρασε στην Πόλη με τα χρώματα της Αναντολού Εφές μετακόμισε στον μαγικό κόσμο του NBA για να ενισχύσει τις προσπάθειες των Σίξερς. Ο Ντάριο Σάριτς, ένας από τους καλύτερους ευρωπαίους παίκτες της γενιάς τους αποχαιρέτησε την Euroleague έχοντας αφήσει πολλές υποσχέσεις, αλλά και χωρίς να να έχει γευτεί μία σημαντική ομαδική επιτυχία.

5) Τόμας Σατοράνσκι


Η Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι έκανε ένα… λίφτινγκ και σε αυτό συνέβαλλε και ο Τόμας Σατοράνσκι. Ο 25χρονος Τσέχος γκαρντ πήρε την απόφαση να αποχαιρετήσει τους Καταλανούς για να φορέσει την φανέλα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς και να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. O Σατοράνσκι στην Euroleague της περασμένης σεζόν είχε μέσο όρο 9 πόντους, 4,3 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 0,9 κλεψίματα και με την απόφασή του να αποχαιρετήσει τους Καταλανούς, οι «μπλαουγκράνα» έχασαν έναν παίκτη που θα μπορούσε να ηγηθεί των προσπάθειών τους στη μετά-Ναβάρο εποχή.

4) Μάλκολμ Ντιλέινι


Ο Αμερικανός γκαρντ για μία πενταετία (2011-16) έβγαλε το ψωμί στην Ευρώπη, αλλά πλέον λογίζεται ως NBAer, καθώς το καλοκαίρι υπέγραψε στους Ατλάντα Χοκς. Οι μετοχές του Αμερικανού γκαρντ από όταν υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου το 2013, έκαναν συνεχώς limit up. Ο Ντιλέινι πέρσι αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της Λοκομοτίβ Κουμπάν – η οποία έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της ως το Final Four – αλλά φέτος θα πάρει απουσία από την διοργάνωση.

3) Σερχιο Ροντρίγκεθ


O «Τσάτσο» είχε αρκετές εμπειρίες από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, καθώς την τετραετία 2006-10 είχε θητεύσει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου φορώντας κατά σειρά τις φανέλες των Μπλέιζερς, Κινγκς και Νικς. Το κεφάλαιο NBA, όμως, δεν είχε κλείσει για τον MVP της Euroleague το 2014, καθώς ύστερα από έξι χρόνια που είχε περάσει αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Ρεάλ Μαδρίτης πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην καλύτερη λίγκα του κόσμου. Η Ρεάλ έχασε τον βασικό της πόιντ γκαρντ και έναν από τους ποιοτικότερους Ευρωπαίους παίκτες, ενώ οι φίλοι της Euroleague θα στερηθούν τις εμπνεύσεις του Ισπανού άσου.

2) Ντούσαν Ιβκοβιτς


Ο χρόνος είναι ανίκητος και ο Ντούσαν Ιβκοβιτς το καλοκαίρι αποφάσισε να αποσυρθεί από την προπονητική και να αφοσιωθεί στην οικογένειά του. Ο 73χρονος πλέον «Ντούντα» το 2014 ανέλαβε το… τιμόνι της Εφές, με την οποία πήρε «διαζύγιο» μεσούσης της περσινής σεζόν. Η θητεία του Ντούσαν Ιβκοβιτς στην τουρκική ομάδα δεν χρίστηκε με επιτυχία , αλλά το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την τεράστια προσφορά του στο άθλημα. Οι επιτυχίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς σε εθνικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο είναι τεράστιες και το όνομά του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ. Κάποια από τα highlights που έχει να επιδείξει στην Euroleague ο Ντούσαν Ιβκοβιτς είναι οι δύο Ευρωλίγκες που κατέκτησε το 1997 και το 2012 με τον Ολυμπιακό.

1) Δημήτρης Διαμαντίδης


Η κορυφή του Top 10 ανήκει δικαιωματικά στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών αποφάσισε να κρεμάσει την φανέλα του και να ρίξει τους τίτλους τέλους της πλούσιας καριέρας του. Ο «3D» από όταν υπέγραψε στον Παναθηναϊκό το 2004 έδινε ανελλιπώς το «παρών» στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, όντας ένας εκ των κορυφαίων παικτών, ενώ με την παρουσία μάς βοήθησε να μάθουμε να αντιλαμβανόμαστε το μπάσκετ αλλιώς.

Οι λέξεις, όταν καλείσαι να περιγράψεις παίκτες του βεληνεκούς αλλά και της ιδιοσυγκρασίας του Δημήτρη Διαμαντίδη, θα είναι πάντα λίγες, ενώ το μέγεθός του δεν αποτυπώνεται ούτε σε μία καταμέτρηση των πολλών τίτλων και διακρίσεών του. Το «μην σταματήσεις αρχηγέ» που συνήθιζαν να του φωνάζουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, ίσως και να μην είχε νόημα, αν αναλογιστεί κανείς πως όσα κατάφερε ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης (2007, 2009, 2011), θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη των φιλάθλων.

sdna.gr