Οι πατέντες της ΕΠΟ απάλλαξαν Βέροια, Αρβανιτίδη, Λαναρή!

ImageHandler

Χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκότερες διατάξεις από… διαφορετικούς κανονισμούς, αφού αυτό προβλέπει ο πειθαρχικός κώδικας – ανέκδοτο που έχει φτιάξει η ΕΠΟ για να τους αθωώνει όλους, η πειθαρχική της λίγκας οδηγήθηκε στην απαλλαγή των Βέροια, Αρβανιτίδη, Λαναρή!

Η πειθαρχική επιτροπή της Super League δεν έδωσε στη δημοσιότητα το σκεπτικό της απόφασής της να απαλλάξει την ΠΑΕ Βέροια, τον Γιώργο Αρβανιτίδη και τον Γιώργο Λαναρή, για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια 3-0 (6/1/2013).

Το σκεπτικό θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, ωστόσο, από το διατακτικό της απόφασης εξάγονται συμπεράσματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ασφαλή.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «απαλλάσσει την ΠΑΕ ΒΕΡΟΙΑ κατ’ άρθρα 20, 22, 38, 39 του Π.Κ. της ΕΠΟ έτους 2014. Απαλλάσσει τους 2ο και 3ο εγκαλουμένους λόγω αμφιβολιών».

Τα άρθρα 38 και 39 είναι “μεταβατικές διατάξεις” που αναφέρουν ότι ο Πειθαρχικός Κώδικας του 2014 (που ισχύει σήμερα) δεν έχει αναδρομική ισχύ για παλαιότερα παραπτώματα. Κατ’ εξαίρεση, έχει αναδρομική ισχύ «αν οι διατάξεις του είναι ευνοϊκότερες για τους υπαίτιους, από εκείνες που ισχύουν όταν συντελέστηκε το αδίκημα».

Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ άσκησε πειθαρχική δίωξη σε Βέροια, Αρβανιτίδη και Λαναρή, βάσει του Πειθαρχικού Κώδικα του 2012, παρά το γεγονός ότι για τις ομάδες, ο Πειθαρχικός Κώδικας που ισχύει σήμερα είναι ευνοϊκότερος, καθώς για να αποδειχτεί η υπαιτιότητα της ΠΑΕ απαιτείται η εμπλοκή τριών τουλάχιστον ποδοσφαιριστών, κάτι που αποτελεί πατέντα της ΕΠΟ και δεν συνάδει με κανέναν κανονισμό της FIFA ή της UEFA! Στον Π.Κ. του 2012 δεν υπήρχε αυτή η προϋπόθεση!

Για τα πρόσωπα, ωστόσο, ισχύει το αντίθετο! Με τον Πειθαρχικό Κώδικα που ισχύει σήμερα απαιτούνται «επαρκείς ενδείξεις» για την εμπλοκή των προσώπων. Όμως στον Π.Κ. του 2012 δεν υπήρχε αυτό και το αδίκημα έπρεπε να αποδειχτεί πλήρως! Άρα εκείνος ο κανονισμός ήταν ευνοϊκότερος.

Τι έκανε, εν τέλει, η πειθαρχική επιτροπή της Super League;

Για τα πρόσωπα, εφήρμοσε τον Πειθαρχικό Κώδικα του 2012, όπως ζήταγε η πειθαρχική δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ. Επειδή σε εκείνον τον κανονισμό δεν αρκούσαν οι «επαρκείς ενδείξεις», απάλλαξε τον Αρβανιτίδη και τον Λαναρή «λόγω αμφιβολιών»!

Για την ΠΑΕ Βέροια, όμως, εφήρμοσε τον Πειθαρχικό Κώδικα του 2014 που ισχύει σήμερα, καθώς με τη λογική του άρθρου 39 που αναφέραμε παραπάνω, οι διατάξεις του κρίνονται ως ευνοϊκότερες. Έτσι, από τη στιγμή που δεν προέκυψε η εμπλοκή τριών τουλάχιστον ποδοσφαιριστών, απαλλάχθηκε και η ΠΑΕ Βέροια…

Τα παραπάνω μοιάζουν… παρανοϊκά, όμως με την αθλητική δικαιοσύνη και κυρίως με τους κανονισμούς που το ίδιο το ποδόσφαιρο έφτιαξε για να βγαίνουν όλοι «λάδι», δεν βγάζεις άκρη…

Πάντως, για να μην μπερδευόμαστε, όλα αυτά αφορούν το κομμάτι της πειθαρχικής διαδικασίας. Υπάρχει και το ποινικό μέρος, που είναι «ορθάνοιχτο» και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και σε ποινικό επίπεδο, θυμίζουμε ότι στον Γιώργο Αρβανιτίδη έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στον Γιώργο Λαναρή της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Η αθλητική δικαιοσύνη ας κινηθεί όπως επιθυμεί… Στην Ευελπίδων παίζεται όλο το παιχνίδι!

sdna.gr