Ομιλία Δημ. Κωνσταντόπουλου για την Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

unnamed (2)

Ομιλία κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας – Τροποποίηση του ν. 4251/2014 για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2011/98/ΕΕ σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους πολίτες τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους – μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος – μέλος και 2014/36/ΕΕ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Ζούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Ιστορικές στιγμές.

Εύχομαι να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή.

Να μη ζήσει ο λαός μας μία νέα τραγωδία.

Είναι η έβδομη εργάσιμη ημέρα με κλειστές τις τράπεζες. Είναι η έβδομη εργάσιμη ημέρα που η αγορά μοιάζει να τελεί υπό αργία.

Ζοφερή η κατάσταση, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και τώρα η κοινωνία έχει υποβληθεί σε μια σκληρή δοκιμασία.

Είδαμε το ΟΧΙ να κυριαρχεί στο Δημοψήφισμα και οφείλουμε να κατανοήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έχουν πληρώσει ακριβά το τίμημα της εξόδου από την κρίση, χωρίς όμως αυτή να έχει έρθει. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην αντίφαση που εμπεριέχει αυτό το ΟΧΙ. Γιατί είναι ένα ΟΧΙ σε μέτρα που είχαν γίνει αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση σε ποσοστό περίπου 90%.

Σήμερα, τούτη εδώ την ώρα, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής. Προσδοκούμε με αγωνία να δούμε την Ευρώπη να ορθώνει το ανάστημα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας. Να γλιτώσουμε τη ρήξη, τη χρεοκοπία, την απομόνωση.

Οι Έλληνες πίστεψαν ότι με ένα ΟΧΙ θα καταφέρει η Κυβέρνηση μια καλύτερη συμφωνία με βιώσιμες λύσεις και αναδιάρθρωση του χρέους. Πίστεψαν στις εγγυήσεις του Πρωθυπουργού. Και τώρα ο Πρωθυπουργός κρατά την τύχη ενός λαού στα χέρια του.

Ας ευχηθούμε όλοι μαζί, αφήνοντας στην άκρη τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες μας, να πετύχει. Θέλουμε όλοι να πετύχει. Ας ευχηθούμε η πατρίδα μας να βγει αλώβητη απ’ αυτή την περιπέτεια και οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα, σε μια καλύτερη Ευρώπη.

Δεν μπορώ όμως να μην υπογραμμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές του 2012 μιλούσε για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έχτιζε το Αντιμνημονιακό Μέτωπο. Μιλούσε για θιασώτες του Μνημονίου. Αγνοούσε την ανάγκη εθνικής συνεργασίας.Όμως χθες, όλα άλλαξαν. Κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς για εξεύρεση λύσης και στήριξη της προσπάθειάς του για συμφωνία από όλα τα κόμματα.

Να λοιπόν πόσο χρήσιμο ήταν να εισακουσθεί το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Επαληθευθήκαμε χθες.

Μετά τη συνάντηση, η κοινή απόφαση των πολιτικών αρχηγών ήταν ΝΑΙ σε συμφωνία το ταχύτερο δυνατό, όχι σε ρήξη.

Εδώ λοιπόν υπάρχει το εξής οξύμωρο:

Η συμφωνία κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργοί, κ. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν θα έχει μέτρα;

Γιατί ο κόσμος ακόμη ίσως δεν έχει καταλάβει ότι και πάλι καλείται να δεχθεί μέτρα για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και από τα δύσκολα. Απλά θέσατε το δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό γιατί θέλατε τη λαϊκή επικύρωση της παρουσίας σας στις διαπραγματεύσεις και τη διατήρηση της κομματικής σας συνοχής.

Εργαλείο σας έγινε ο λαός για να ενισχύσει τη θεσμική σας θέση. Αυτό υπηρετούσε και το ασαφές ερώτημα στο Δημοψήφισμα. Το ερώτημα άνευ περιεχομένου που εξέθεσε τη χώρα στην Ευρώπη και έδωσε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους Αξιωματούχους να μιλούν για «ναι ή όχι στο ευρώ».

Τώρα τι κάνετε; Το ΟΧΙ το κάνατε ΝΑΙ. Αυτή είναι η αλήθεια. Καίγεστε για ένα πακέτο ενδιάμεσης χρηματοδότησης όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της οικονομίας. Για να μην χρεοκοπήσουμε. Σας θυμίζω μόνο ότι πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, η Ελλάδα ετοιμαζόταν να περάσει στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ως τελικό βήμα εξόδου από το Μνημόνιο.

Σας θυμίζω μόνο ότι είχαμε πετύχει στο τέλος του 2014 ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο βάσει της συμφωνίας του 2012 μας επέτρεπε να διεκδικήσουμε «κούρεμα» του χρέους. Έγιναν όλα στάχτη.

Δήλωνε από το 2010, ο κ. Τσίπρας ότι όταν έρθει η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα ακυρώσει το Μνημόνιο. Και τον Ιούνιο του 2015 υπογράφει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του «πρώτη φορά Αριστερά» πρόταση ύψους 8 δις ευρώ μέτρων προς τους εταίρους πιστωτές. Και για να χρησιμοποιήσω μια δική του έκφραση, μια πρόταση προς τους «Ευρωπαίους τρομοκράτες».

Έλεγε ο τέως Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης τον Απρίλιο του 2011 ότι ΑΝ γίνει δημοψήφισμα, η οικονομία θα καταρρεύσει και η χώρα θα βυθιστεί στο απόλυτο σκότος.

Διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2015 ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να πει όχι η Μέρκελ, θα συμφωνήσει και θα είναι μέρα μεσημέρι. Δεν θα κάνουμε δημοψήφισμα, θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης».

Πού είναι κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί, κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ;

Έλεγε ο κ. Σακελλαρίδης στις 18 Ιουνίου, «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για capital controls, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό».

Κύριε Σακκελαρίδη, κ. Παππά, κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τι έχει γίνει από την προηγούμενη Δευτέρα ; Δεν μπήκαν capital controls ;

Ή έχετε προσχωρήσει στην άποψη του κ. Λεουτσάκου ότι «τα χρήματα είναι χαρτιά, ότι θα βρεθούν και ότι η αξιοπρέπεια δεν αγοράζεται» ;

Αλήθεια οι συνταξιούχοι και τα ΑΜΕΑ με αξιοπρέπεια θα αγοράσουν τα φάρμακά τους ; Οι φαρμακοποιοί με αξιοπρέπεια θα πληρώσουν τις φαρμακαποθήκες που απαιτούν προπληρωμές; Οι εισαγωγείς με αξιοπρέπεια θα πληρώσουν για το εμπόρευμά τους μπροστά και στο ακέραιο;

Είπε ο Πρωθυπουργός σ’ ένα από τα Διαγγέλματά του πριν το Δημοψήφισμα ότι εγγυάται προσωπικά τις καταθέσεις των πολιτών. Εύχομαι να μη δούμε και «κούρεμα» των καταθέσεων. Να μη γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμη διάψευσης.

Γιατί πέρασε και το 48ωρο και συμφωνία δεν είδαμε, όπως είχε δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός. Γιατί πέρασε και η Τρίτη και δεν άνοιξαν οι τράπεζες, όπως είχε πει ο κ. Βαρουφάκης.

Εύχομαι να τιμήσετε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που σας «προίκησε» με το ΟΧΙ, όπως είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών για μια καλύτερη συμφωνία.

Γιατί έχετε την υποχρέωση, κύριοι της Κυβέρνησης, να φέρετε μια καλύτερη συμφωνία με λιγότερα μέτρα.

Να ανοίξετε τις τράπεζες, να αποτρέψετε την κατάρρευσή τους.

Να αποκαταστήσετε την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις.

Να κρατήσετε τη χώρα μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να πετύχετε μείωση του χρέους.

Να αυξήσετε και να αξιοποιήσετε τους διαθέσιμους αναπτυξιακούς κοινοτικούς πόρους.

Περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά.

Θα είμαστε εδώ να σας τα θυμίζουμε. Θα στηρίξουμε τούτη τη δύσκολη ώρα την πατρίδα. Όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

Γιατί για μας πατριωτισμός σημαίνει πρώτα η πατρίδα και μετά το κόμμα. Και το κάναμε πράξη παίρνοντας την ευθύνη ώστε να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Γι’αυτό και το ΠΑΣΟΚ έφτασε στα σημερινά του ποσοστά. Αυτή είναι η αλήθεια.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Εμείς δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε με συνέπεια το κοινοβουλευτικό μας έργο.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα περιέχει πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για τα παιδιά των μεταναστών που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε επεξεργαστεί και είχε προτάξει στην ατζέντα το ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα να αναφέρω και να καταγραφεί στα πρακτικά, ότι είμαστε εμείς που αναδείξαμε πρώτοι την ανάγκη να αποκτήσουν την ιθαγένεια τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ακολούθησαν το εγχώριο σύστημα εκπαίδευσης, μιλούν την ελληνική γλώσσα και έχουν γαλουχηθεί με τον ελληνικό πολιτισμό.

Σας θυμίζω τον νόμο 3838/2010 που εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ, τα ίδια παιδιά αφορούσε.

Τότε είχαμε όλες τις ακροδεξιές δυνάμεις απέναντί μας. Είχαμε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ της στείρας αντιπολίτευσης.

Αυτή είναι και μια μεγάλη διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν θα κινηθούμε με κομματικές παρωπίδες, αλλά με βάση τις αρχές και τις αξίες μας.

Γι’ αυτό και ψηφίσαμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Και πραγματικά περιμένουμε να δούμε ποια στάση θα κρατήσει ο κυβερνητικός σας εταίρος, οι ΑΝΕΛ του κ. Καμμένου, που λειτούργησαν διαλυτικά, γιατί προφανώς δεν θέλουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο.

Η Ελλάδα είναι χώρα-είσοδος προσφύγων και μεταναστών.

Γνωρίζουμε όλοι τους δεσμούς που μας συνδέουν με τους ανθρώπους που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή από τις εστίες τους. Η Ελλάδα είναι ένας λαός που έχει βιώσει τη μετανάστευση.

Είναι χρέος μας να σκύψουμε πάνω από την ανθρώπινη πλευρά του προβλήματος.

Να δούμε πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε συνηθισμένους ανθρώπους που ζουν σε ασυνήθιστες συνθήκες και επιζητούν μια κανονική ζωή.

Να δούμε πως μπορούμε να απαλλάξουμε την κοινωνία μας από κάθε ξενοφοβική λογική που εμποδίζει την ενσωμάτωση τους σ’ αυτή.

Στην χώρα μας άλλωστε, περίπου 600.000 μετανάστες κατέχουν άδεια παραμονής και η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στη χώρα πάνω από δέκα χρόνια.

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου πρέπει να γίνουν κάποιες επισημάνσεις:

Το άρθρο 1 ρυθμίζει  τις προϋποθέσεις κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας.

Υπάρχει ζήτημα σχετικά με το πώς θωρακίζονται όσοι πολίτες τρίτων χωρών, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχασαν τις δουλειές τους, την πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση, και τα αναγκαία ένσημα με αποτέλεσμα να καταθέτουν αναγκαστικά αίτηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, κάτι που δεν τους εξασφαλίζει νόμιμη διαμονή έως ότου η αίτηση αυτή να κριθεί.

Τι θα γίνει λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους;

Η σώρευση των προϋποθέσεων της νόμιμης και μόνιμης διαμονής, θέτει ζήτημα για τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν εκπέσει της νομιμότητας.

Επίσης, σχετικά με την επιτυχή σχολική φοίτηση – έχουν διατυπωθεί επιφυλάξεις, καθώς είναι σύνηθες παιδιά μεταναστών να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ένταξης σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παρακολούθηση συγκεκριμένου αριθμού τάξεων, αποτελεί τον «ιδιαίτερο» δεσμό του ανήλικου με την ελληνική εκπαίδευση  που χρειάζεται για την ουσιαστική ένταξή του.

Χρειάζεται όμως, κατά τη γνώμη μου, να προσμετράται και η φοίτηση στο νηπιαγωγείο, ως υποχρεωτική εκπαιδευτική βαθμίδα.

Όσον αφορά στις παραγράφους 6 α και 6 β σχετικά με την προθεσμία για την υποβολή της αίτησης της κτήσης της ιθαγένειας στα 21 και στα 23 έτη, αναρωτιέμαι μήπως έτσι περιορίζεται σημαντικά το σχετικό δικαίωμα.

Στην Παράγραφο 11, εκτιμώ ότι η απουσία πρόβλεψης της οικονομικής δυνατότητας των αιτούντων κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα ήθελα να αναφερθώ και σε κάποιες ρυθμίσεις της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά στο Άρθρο 8- Παράγραφος 6, προβλέπεται μια μεταφορά αρμοδιότητας από το Υπουργείο Εσωτερικών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ενδεχομένως θα δημιουργήσει προβλήματα, εξαιτίας των ελλείψεων και των αδυναμιών που αυτές εμφανίζουν τόσο σε υποδομές όσο και σε κατάλληλο προσωπικό.

Όσον αφορά στις παραγράφους 18 και 19, η χορήγηση Δελτίου Διαμονής ενδέχεται να επιφέρει σημαντικό φόρτο στις Υπηρεσίες, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες διατάξεις του Ν.3386/2005 είχαν οδηγήσει σε μεγάλη καταστρατήγηση των διατάξεων αναφορικά με την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που προσκομίστηκαν.

Να το λάβουμε υπόψη μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως είναι ένα προοδευτικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που φέρει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

Ας ελπίσουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην θεσμική ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Στα δύσκολα οι Έλληνες ήταν πάντα ενωμένοι.

Η διαφορά απόψεων δε σημαίνει πόλεμο. Σημαίνει ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.

Και θα τον διανύσουμε ως Έλληνες όλοι μαζί.

Ευχαριστώ