Ομιλία του Ν. Μωραΐτη στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

αρχείο λήψης (1)

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις εργασίες του 18ου τακτικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας σας.

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σχεδιάζει μαζί με τους δανειστές μια συμφωνία που θα είναι σε βάρος του λαού. Δηλαδή μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, με νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται με νέα επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Θα φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες του λαού μας.

Ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να δηλώσει την πρόθεσή της, να κάνει τα πάντα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας. Κατέθεσε πρόταση προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να στηθεί νέα βάση στην Κάρπαθο, με ταυτόχρονη παραμονή και επέκταση των υπαρχόντων ΝΑΤΟϊκών εγκαταστάσεων στη Σούδα. Πρόκειται για επικίνδυνες εξελίξεις που βάζουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του λαού, με τη συμμετοχή της πατρίδας μας στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και των δρόμων διέλευσης των αγωγών ενέργειας.

Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο, και η κατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος με ευθύνη της κυβέρνησης είναι ανησυχητική.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προκάλεσε στη Βουλή συζήτηση, και επεσήμανε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων. Οι μειώσεις των κρατικών δαπανών την τελευταία πενταετία φτάνουν τα 135 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη μείωση του προσωπικού και την ταυτόχρονη ύπαρξη τριών κατηγοριών υπαλλήλων (μόνιμοι, πενταετούς θητείας, εποχικοί) μας κάνουν να είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Ο λαός μας, αλλά και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα με την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλων καταστροφών στο δασικό πλούτο, αλλά και σε περιουσίες που είχαν φτιαχτεί με κόπους και στερήσεις.

Η πολιτική της ΕΕ που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, οδήγησαν στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, εφάρμοσαν πολιτική έντασης της εμπορευματοποίησης των δασών, εκχώρησης αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, για την παραχώρηση της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας σε εταιρεία με κόστος 410.000 ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας του βουνού, την ίδια στιγμή που έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να καταργεί ή να συγχωνεύει πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, να τα μετατρέπει σε εποχικά. Ταυτόχρονα εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με συνέπεια τη διαφοροποίηση του επιπέδου παροχής πυρασφάλειας.

Επίσης ανησυχητική είναι η κατάσταση σχετικά με την Υγιεινή και Ασφάλεια των πυροσβεστών, που ασφαλώς έχει αντίκτυπο και στην αποτελεσματικότητά τους, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν.

Δώδεκα χρόνια έχουν μεσολαβήσει από τη δημοσίευση του Ν. 3144/03 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των υπαλλήλων στην Πυροσβεστική, και μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής δεν λαμβάνουν όπως θα έπρεπε ατομικά είδη αντιπυρικής προστασίας (φόρμες, ρουχισμός, υποδήματα, γάντια, κάλτσες, μάσκες κλπ.) και αναγκάζονται πολλές φορές οι ίδιοι να καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις.

Το ίδιο συμβαίνει και με την συντήρηση και τις μικροεπισκευές των πυροσβεστικών οχημάτων και του μηχανοκίνητου εξοπλισμού. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι πυροσβέστες αγοράζουν ακόμη και λάστιχα με δικά τους χρήματα. Η αντικατάσταση των σωλήνων πυρόσβεσης καθυστερεί, όπως και η προμήθεια των διάφορων αναγκαίων υλικών (αναλώσιμων). Ακόμα και τα καύσιμα είναι περιορισμένα.

Είναι εκτεταμένο το φαινόμενο των απλήρωτων ωρών υπηρεσίας, είναι δε πολύ μεγάλος ο αριθμός των οφειλόμενων ρεπό.

Οι συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, είναι εντατικοποιημένες. Εντοπίζεται έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ασφαλούς επέμβασης στα επιχειρησιακά συμβάντα, με μειωμένη σύνθεση πληρωμάτων, χρήση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και μη σωστή συντήρησή του. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραπάνω αυξάνουν την πιθανότητα ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και τραυματισμοί πυροσβεστών.

Τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός θα πληρώσει αποκλειστικά τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης. Να γιατί χρειάζεται επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης μαζί με όλο το λαό που δέχεται τις συνέπειες της κρίσης ετοιμότητα για να αποκρούσουμε το νέο μνημόνιο.

Το ΚΚΕ προτείνει:

  • Άμεσα προσλήψεις στην Πυροσβεστική για κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της τριχοτόμησης του προσωπικού της Πυροσβεστικής σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς. Μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις, όλων των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και συμβασιούχων.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Πυροσβεστική. Nα επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα προ του 2009. Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή όλων των απαιτούμενων σύγχρονων αυξημένων μέτρων προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας, κατά την υπηρεσία των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Υποστηρίζουμε σταθερά το αναφαίρετο δικαίωμά σας να αγωνίζεστε και να διεκδικείτε λύση στα προβλήματά σας, τόσο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας σας αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά στη ζωή της οικογένειά σας.

Το ΚΚΕ προβάλλει σήμερα το συλλογικό αγώνα, τη συμπόρευση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών, νεολαίας, ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, ενάντια στα νέα μέτρα και μνημόνια που ετοιμάζει μαζί τους η κυβέρνηση.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η συμπαράταξή σας μαζί με τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις που παλεύουν σ’ αυτή την κατεύθυνση, είναι και η καλλίτερη διαφύλαξη όσων κεκτημένων σας έχουν απομείνει, ο πιο σίγουρος δρόμος για ανάκτηση όσων χάσατε μέσα στην κρίση».