Ουδέν νεώτερον για το «δρομολόγιο του θανάτου»

Το θέμα της διακομιδής ασθενών από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, χρόνια τώρα απασχολεί την τοπική κοινωνία, αφού σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, οι ασθενείς οδηγούνται στα νοσοκομεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της Πάτρας βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και η προβληματική λειτουργία του, αλλά και η απόσταση του Αγρινίου από τη Ναύπακτο, είναι οι κρίσιμοι παράγοντες που αφορούν την υγεία των ασθενών.

Στο παρελθόν έχουμε θρηνήσει θύματα από αυτό το «δρομολόγιο του θανάτου», όπως χαρακτηρίζεται, με τα πράγματα όμως να παραμένουν μέχρι σήμερα ως έχουν.

Για το θέμα έχει λάβει απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, μετά μάλιστα από τραγικό περιστατικό, με το «δρομολόγιο του θανάτου» να είναι η αιτία για να χάσει τη ζωή του συμπολίτης μας.

Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου είναι γνωστά με το έλλειμμα σε ειδικότητες να υποβαθμίζει το Νοσοκομείο και να το κάνει ανασφαλές για όσους έχουν την τύχη να μεταφερθούν εκεί από διακομιδή μέσω ΕΚΑΒ, ως έκτακτα περιστατικά.

Χαρακτηριστικό και παγκόσμιο φαινόμενο η καρδιολογική κλινική που λειτουργεί μέρα – παρά μέρα, με τον άτυχο ασθενή, την μεν ημέρα που θα διακομισθεί εκεί με καρδιολογικό πρόβλημα, να περιθάλπεται, ενώ την επομένη να βρίσκεται στο έλεος του Θεού.

Τέτοια ιλαροτραγικά περιστατικά, είναι οι αιτίες διαπληκτισμών ΕΚΑΒ και συνοδών ασθενών, όταν μαθαίνουν ότι οι άνθρωποί τους θα «πάνε βόλτα», από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο και αν δεν βρεθεί λύση θα καταλήξουν σε Νοσοκομείο των Πατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, και αφού έχουν διανύσει πάνω από διακόσια κρίσιμα χιλιόμετρα.

Για το σοβαρότατο θέμα της διακομιδής των ασθενών από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου με το ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Πάτρας, αντιπροσωπεία του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, επισκέφθηκε τον υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Κωστακιώτη, στην Πάτρα.

Την ίδια ημέρα, επίσκεψη πραγματοποίησε και αντιπροσωπεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπάκτου, με επικεφαλής του προέδρου του. Και οι δύο αντιπροσωπείες πήραν τη διαβεβαίωση πως βρίσκεται στους σχεδιασμούς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η αλλαγή του δρομολογίου του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών από τη Ναύπακτο, με τους ασθενείς να οδηγούνται στο μέλλον στα Νοσοκομεία των Πατρών. Στο μεσοδιάστημα, επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Διεύθυνση και συνάντηση με τους αρμόδιους είχε ο δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος.

Κατόπιν όλων αυτών των συναντήσεων, συζητήσεων, υποσχέσεων και δεσμεύσεων, έφθασε ενημέρωση προς το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και προς το Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας Πατρών, αναφορικά με τη διακομιδή ασθενών από τη Ναύπακτο.

Ευχολόγιο εκφράζει η ενημέρωση, πάντως διαταγή δεν είναι προς το ΕΚΑΒ, ώστε να οργανώνει πλέον στο μέλλον τις διακομιδές από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου προς την Πάτρα.

Με τέτοιες «διαταγές» τα πράγματα είναι βέβαιον ότι παραμένουν ως έχουν, με το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου να εξασφαλίζει «πελάτες»…

Μετά από όλα τα παραπάνω, επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησαν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας Γιώργος Σιαμαντάς και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Κοτσανάς, την περασμένη Τετάρτη το πρωί.

Στη συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γ. Γιαννόπουλο και τον υποδιοικητή Δ. Κωστακιώτη δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα επανασχεδιαστεί η διακομιδή ασθενών από το Κ.Υ. Ναυπάκτου, ώστε να οδηγούνται πλέον στα νοσοκομεία της Πάτρας.

Σε αναμονή λοιπόν του νέου σχεδιασμού, ο οποίος δεν μπορεί να είναι και χρονοβόρος, μια και εξ αυτού εξαρτώνται ανθρώπινες ζωές. Ίδωμεν.

nafpaktianews.gr