Ο «Γάμος στο Κομμένο» παρουσιάζεται απόψε

Το μουσικό δράμα «Γάμος στο Κομμένο», έργο του κορυφαίου Γερμανού καλλιτέχνη Gunter Baby Sommer, που αποτελεί τιμή στο ολοκαύτωμα του Κομμένου Άρτας και στη μνήμη της νύφης Αλεξάνδρας, θα παρουσιαστεί απόψε στα Ιωάννινα.

Το έργο του Gunter Baby Sommer, ο οποίος έχει γίνει επίτιμος δημότης του Κομμένου, είναι βασισμένο στο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ…», που είναι αφιερωμένο στον ματωμένο γάμο που προκάλεσε η ναζιστική θηριωδία.

Η Αλεξάνδρα, κόρη του Θεόδωρου Μάλλιου, υπήρξε η τραγική νύφη του Κομμένου, την οποία εκτέλεσαν οι Γερμανοί στρατιώτες, μαζί με τον γαμπρό Θεοχάρη και άλλους 40 συγγενείς τους, τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943, όταν μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του.

Το έργο παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρώτη το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στο Πνευματικό Κέντρο Mon Ami, στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Πρόκειται, για ένα μουσικό δράμα, στο οποίο συνδυάζονται οι εκπληκτικοί ήχοι των κρουστών του Gunter και των πνευστών της Katharina Sommer, με κείμενα του βιβλίου τα οποία ερμήνευσαν στη Βαϊμάρη οι ηθοποιοί Nantine Quittner και Lotti Karotti, σε μετάφραση από τα ελληνικά στα γερμανικά της Αρτινής φιλολόγου Κατερίνας Σχισμένου.

Πριν από λίγες ημέρες ο Γερμανός καλλιτέχνης ξεκίνησε συνεργασία και πρόβες με δύο Αρτινές ηθοποιούς, την Θεοδώρα Θεοχάρη και Μάγδα Σιώζου, οι οποίες θα αποδώσουν τα κείμενα του απόψε στα Ιωάννινα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής», ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου η παράσταση θα φιλοξενηθεί στο Αίγιο από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας και τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Κεντρικού Τομέα Αθηνών και με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Ο «Γάμος στο Κομμένο», είναι το δεύτερο έργο που έχει συνθέσει ο Gunter Baby Sommer εμπνευσμένο από τη σφαγή του Κομμένου. Το πρώτο έργο του, «Τραγούδια για το Κομμένο», το οποίο διατηρεί πάντα την επικαιρότητά του, είχε παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στο Κομμένο, την Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012, και ακολούθησαν μετά δεκάδες παραστάσεις σε πολλές πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης όταν επισκέπτεται το Κομμένο, δηλώνει ότι νιώθει πως βρίσκεται στο δικό του τόπο. Όπως λέει, η ζεστασιά των ανθρώπων που τον περιβάλλουν είναι γι’ αυτόν μια μέγιστη χαρά και τιμή. Γι’ αυτό και δεν παραλείπει να τονίζει, πως με τη μουσική του, είναι ένας σημαντικός πρεσβευτής του Κομμένου και της ιστορίας του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ