Ο Γιάννης Οικονομόπουλος, από την Ακράτα της Αχαΐας στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Ουαλίας

14315570_1590562494578701_164623476_o

Ο Παρασκευάς Μάζης, από το agriniotimes.gr, ήρθε σε επικοινωνία με την σχολή του κ.Χρήστου Λάμπρου, Athens Goalkeepers Academy και με τον Γιάννη Οικονομόπουλο, έναν Έλληνα αθλητή, ένα πραγματικό ταλέντο, το οποίο και άνοιξε τα φτερά του για την Ουαλία και την Μπάλα Τάουν, περσινή δευτεραθλήτρια της πρώτης κατηγορίας.

 

-Πόσο χρονών είσαι και από που κατάγεσαι; Είμαι 17 ετών και κατάγομαι από την Ακράτα Αχαϊας.

-Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο; Από μικρός μου άρεσε το ποδόσφαιρο, ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω κάτι άλλο στην ζωή μου.

-Με το σχολείο έχεις τελειώσει; Σε τι στάδιο βρίσκεσαι; Είμαι ακόμη μαθητής της 3ης Λυκείου. Θα συνεχίσω το σχολείο ως να τελειώσω. Θέλω να τα συνδυάσω. Υπάρχει ένα διαδικτυακό σύστημα το οποίο μου επιτρέπει να παρακολουθήσω τα μαθήματα από την Ελλάδα, εδώ στην Ουαλία.

-Σε ποια φάση ήρθε στη ζωή σου ο κ.Χρήστος Λάμπρου και η σχολή; Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά ως τερματοφύλακας έψαχνα το βήμα παραπάνω. Ο Θείος μου, ο οποίος είναι πρώην τερματοφυλακας, έπαιζε στην Α.Ε.Κ. με βοήθησε με κάποιες συμβουλές και έτσι μέσω του κ.Τότη Φυλακούρη κατάφερα να βρω τον κ.Λάμπρου και την σχολή του.

-Το πρώτο πράγμα που σου έμαθε; Και γενικά, τι άλλαξε στο μυαλό σου σε σχέση με το πως είχες τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο; Με έμαθε να είμαι σωστός άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Μου έμαθε το ποδόσφαιρο και την θέση του τερματοφύλακα με διαφορετικές και επαγγελματικές μεθόδους. Με έκανε να δω το ποδόσφαιρο με άλλο μάτι και αυτό με εντυπωσιάζει.

-Το γεγονός πως ο Θείος σου είχε επαφή με μία μεγάλη ομάδα, όπως η Α.Ε.Κ. σε έκανε να ονειρευτείς περισσότερο ή έμεινες πιστός στα αρχικά σου πιστεύω και στο γεγονός πως όταν κάνεις κάτι που αξίζει θα έρθει η μεγάλη ομάδα να σε βρει; Πότε δεν σκέφτηκα να παίξω ποδόσφαιρο με αλλουνού της πλάτες. Ήθελα να βασίζομαι στις δικές μου, γιατί πάντα πίστευα ότι είναι αρκετά γερές. Πιστεύω πάντα ότι αν δουλέψω σκληρά και πατάω στην γη θα έρθει η παραπάνω ευκαιρία. Δεν μπορεί κάποιος να απαιτεί από τους άλλους να πιστέψουν σε εκείνον αν δεν πιστεύει ο ίδιος στον εαυτό του.

-Από την Ακράτα την πρώτη σου ομάδα τι κράτησες; Τι σου έλεγαν εκεί οι προπονητές σου; Ο πρόεδρος και γενικά ο κόσμος της ομάδας; Η Ακράτα είναι η ομάδα που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, με βοήθησαν σε πολλά και οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου εκεί. Τους ένιωθα και τους νιώθω σαν οικογένεια όλους. Εξάλλου, εκεί είναι ο τόπος μου εκεί μεγάλωσα μέχρι τα 14 μου. Όπου και να είμαι πάντα θα γυρνάω εκεί.

Τώρα, ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου και στην καριέρα σου… Ουαλία, μία διαφορετική χώρα και φυσικά, άλλες συνήθηκες αλλά και άλλες απαιτήσεις, Και το όνομα αυτής, Μπάλα Τάουν.
Ουαλική ποδοσφαιρική ομάδα. Συμμετέχει στην Πρέμιερ Λιγκ Ουαλίας. Ιδρύθηκε το 1880. Έδρα της ομάδας είναι το Maes Tegid χωρητικότητας 3000 θεατών.

-Οι πρώτες εντυπώσεις από τη χώρα, την πόλη και φυσικά την ομάδα και τους ανθρώπους της; Είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι αλλαγές, όλα όσα βρήκα εδώ είναι ιδανικά για να δουλεύω καθημερινά στο 100%. Οι άνθρωποι είναι πολύ καλοί, φιλικοί και πρόθυμοι. Εγκαταστάσεις, καιρικές συνθήκες και κουλτούρα είναι τα κλειδιά, μέσα από τα οποία μπορώ να δουλέψω σκληρά και να ανταμειψω τους κόπους μου. Βρίσκω, στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων την ευκαιρία για ένα βήμα παραπάνω.

-Είσαι στην πρώτη ομάδα; ή U20; Έχεις βρει κάποιον άλλον Έλληνα εκεί; Η μεταγραφή μου είχε ως σκοπό να βρίσκομαι στην πρώτη ομάδα πράγμα που έγινε, τώρα οπότε το επιτρέπουν οι συνθήκες αγωνίζομαι και με την U20. Προς, το παρόν είμαι ο μοναδικός Έλληνας, στην ομάδα.

-Σε ποια κατηγορία είναι η πρώτη ομάδα; και σε ποια η U20; Στόχοι της διοίκησης για την φετινή σεζόν; και φυσικά ποιοι οι προσωπικοί σου στόχοι; Η ομάδα μου αγωνίζεται στην Α’ Εθνική Ουαλίας (Welsh Premier League) και στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της δικιάς μου ηλικίας η U20. Θεωρώ, πως ο στόχος δε μπορεί να είναι άλλος από την παρουσία μας, όσο πιο ψηλά γίνεται, όπως κάθε φορά τα τελευταία χρονια. Οι δικοί μου προσωπικοί στόχοι είναι καθημερινοί, κάθε μέρα προσπαθώ να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Αυτός είναι ο στόχος μου.

-Έχεις προλάβει να μελετήσεις το πρωτάθλημα, τους τιτλούχους και τα εκάστοτε φαβορί; Πόσο καιρό είσαι εκεί; Κάθε εβδομάδα, αν θες να είσαι προετοιμασμενος μελετάς και σχηματίζεις την δική δουλειά άποψη για τον αντίπαλο. Αυτό κάνω και εγώ 4 εβδομάδες τώρα.

-Με την οικογένειά σου, πως είναι τώρα τα πράγματα, μιλάτε να υποθέσω καθημερινά; Οι φίλοι σου στην Ελλάδα και στην Δυτική Ελλάδα πιο συγκεκριμένα τι σου λένε; Όσον αφορά την οικογένεια μου το έχω συνηθίσει να βρίσκομαι μακριά τους. Βέβαια, τώρα μιλάμε για μεγαλύτερη απόσταση, αλλά το έχω συνηθίσει. Πάντα θα μου λείπουν. Έχουμε καθημερινή επαφή εννοείται. Προσπαθούμε να βρούμε κοινούς ελεύθερους χρόνους για να αναφερθούμε στα νέα μας. Καθημερινή επαφή έχω και με τους φίλους μου εννοείται, με βοηθάνε να ξεχαστώ και να περνάω ευχάριστα την ώρα μου, είναι δύσκολο να είμαι μόνος σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, αλλά σιγά-σιγά το συνηθίζω. Κάθε αρχή και δύσκολη.

-Θα ήθελες μία μέρα που θα έχεις γεμίσει από εμπειρίες να επιστρέψεις στην Ελλάδα ή προτιμάς να ανοίξεις τα φτερά σου, σε άλλα πρωταθλήματα, ακόμη μεγαλύτερα; Μου αρέσει η προοπτική του εξωτερικού, αλλά σαν το σπίτι σου πουθενά. Εννοείται, πως θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα και να αγωνιστώ με τα χρώματα μιας από τις σπουδαιότερες ομάδες της χώρας μας. Επίσης, θα ήθελα να αγωνιστώ και με τα χρώματα της Εθνικής κάποια στιγμή είναι το μεγάλο μου όνειρο.

-Και κάτι τελευταίο, στην παρούσα φάση, ένα μήνυμα που στέλνεις σε νέους, όπως εσύ ή και ακόμη νεότερους που θέλουν να… ανοίξουν τα φτερά τους; Θα πρότεινα στα παιδιά να μην τα παρατάνε πότε. Όλοι όσοι προσπαθούν θα πάρουν την ευκαιρία τους και θα ανταμειφθούν. Όλα είναι στο μυαλό. Δουλειά, δουλειά και μόνο δουλειά. Η φράση κλειδί είναι υπομονή και επιμονή σε ότι κάνει ο καθένας μας.