Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης για το σύστημα στάθμευσης

667364

Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του συστήματος στάθμευσης, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Πολεοδομικού Σχεδιασμού  Περιβάλλοντος, και Έργων Υποδομής, Παύλου Στάμου και του Εκπροσώπου Τύπου της Δημοτικής Αρχής, Ανδρέα Αντωνόπουλου. Παρόντες ήταν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας, Μαρία Αγιωτάτου, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων, Χρήστος Καλογερής και η Προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, Ζωή Κατσακιώρη.

unnamed-66

unnamed-67

Ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

Το συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας είναι πρόβλημα χρόνιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά στα πλαίσια ενός Δήμου. Δεν  πρόκειται για ένα  τοπικό – τεχνικό ζήτημα,  είναι ζήτημα κυρίως πολιτικό, γιατί συνδέεται με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων, που έχει μετατρέψει τα μέσα μεταφοράς σε πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αποτέλεσμα η σταθερή ενίσχυση των Ι.Χ. σε βάρος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που και γι αυτά ο λαός πληρώνει πανάκριβα εισιτήρια οι δε υποδομές (γέφυρες, αυτοκινητόδρομοι) είναι απλησίαστες για το λαό.

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής τις πληρώνει η πόλη μας, με τις άσχημες κυκλοφοριακές συνθήκες, ιδιαίτερα στο κέντρο.

Η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών κατήργησε από τις πρώτες ημέρες της θητείας της, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης.

 

Οι προτάσεις μας δεν έχουν κριτήριο το κέρδος. Έχουν στόχο να βελτιώσουν την κατάσταση. Αποτελούν προσπάθεια ανακούφισης του οξυμένου κυκλοφοριακού προβλήματος.

Έτσι, από τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, θα λειτουργεί ένας μεγάλος χώρος (πάρκινγκ Γ. Καλεντζώτης – ΝΟΠ – Φάρος), από τον οποίο σε ελάχιστα λεπτά, λεωφορεία θα μεταφέρουν οδηγούς και επιβάτες των Ι.Χ. στο κέντρο (στάση Γούναρη και Αγίου Νικολάου).

Καλύπτουμε έτσι μια μεγάλη ανάγκη των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των επισκεπτών του κέντρου της πόλης  μας.

Η στάθμευση περιορισμένου χρόνου, με χρήση χρονοκάρτας, διάρκειας 2 ωρών και 1 ώρας, είναι μέτρο αναγκαίο, γιατί εξοικονομεί θέσεις στάθμευσης για περισσότερους οδηγούς, που για μικρό χρονικό διάστημα, επιλέγουν να προσεγγίσουν το κέντρο.

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους συνδημότες οδηγούς:

Να στηρίξουν έμπρακτα το οργανωμένο δημοτικό σύστημα στάθμευσης στην παραλιακή ζώνη, που διευκολύνει τους οδηγούς, με δωρεάν χώρο στάθμευσης και δωρεάν γρήγορη μετακίνηση στο κέντρο της πόλης.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι σαφής:

Αποτροπή της χρήσης Ι.Χ. στο κέντρο της πόλης μας.

Τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά, στο βαθμό που συνειδητοποιηθεί ότι ο χρονικός περιορισμός της στάθμευσης στο κέντρο θα προστατευθεί από ετσιθελικές συμπεριφορές που καταλήγουν σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος.

Οι κλήσεις από την αρμόδια Δημοτική υπηρεσία, θα είναι το έσχατο μέτρο περιφρούρησης λειτουργίας του μέτρου.

Από την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 ξεκινά η πλήρης εφαρμογή του συστήματος χρονικού περιορισμού στάθμευσης σε τμήμα του ιστορικού κέντρου της Πάτρας και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Ζαΐμη – Όθωνος Αμαλίας – Τσαμαδού – Καραϊσκάκη – Ζαΐμη.

 

Οι χρονοκάρτες αξίας 30 λεπτών, είναι διαθέσιμες για τους οδηγούς σε 51 σημεία της πόλης μας.

 

Οι ζώνες στάθμευσης είναι δύο: Μία ώρα και δύο ώρες.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ:

  • Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος στο τμήμα τους από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη
  • Κολοκοτρώνη, Ερμού, Πατρέως, Βότση, Φιλοποίμενος, στο τμήμα τους από Καραϊσκάκη έως Αγίου Ανδρέου
  • Αγίου Νικολάου, από Κορίνθου έως Καραϊσκάκη

ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΟΥΣ:

  • Καραϊσκάκη, Αγίου Ανδρέου, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Ζαΐμη
  • Κανακάρη, Κορίνθου, Μαιζώνος, στο τμήμα τους από Τσαμαδού έως Γούναρη και από Κολοκοτρώνη έως Ζαΐμη
  • Μπουμπουλίνας, από Γούναρη έως Μιαούλη
  • Όθωνος Αμαλίας, από Αράτου έως Τσαμαδού
  • Γεροκωστοπούλου, Πατρέως, Παντανάσσης, Βότση, Φιλοποίμενος, Γούναρη, στο τμήμα τους από Αγίου Ανδρέου έως Όθωνος Αμαλίας
  • Αράτου, Ζαΐμη, Μιαούλη, Τσαμαδού, από Καραϊσκάκη έως Όθωνος Αμαλίας

 

Το μέτρο ισχύει από Δευτέρα έως Παρασκευή για τις ώρες 08:00-14:00 και 17:00-21:00 και Σάββατο 08:00-14:00.

Τις κάρτες οι οδηγοί μπορούν να τις προμηθευτούν από επιλεγμένα καταστήματα.

Πάνω στην κάρτα ο δημότης θα σημειώνει ξύνοντας τα κατάλληλα σημεία της κάρτας, την ημερομηνία και την ώρα στάθμευσης του οχήματος και στην συνέχεια θα το τοποθετεί σε εμφανές σημείο του αυτοκινήτου.

Μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου ο δημότης θα υποχρεούται να μετακινήσει το όχημα εκτός της περιοχής μεγίστου ορίου στάθμευσης, αφού δεν θα έχει ξανά το δικαίωμα να σταθμεύσει το όχημα εντός της ημέρας στην συγκεκριμένη περιοχή.

screenshot_317 screenshot_318