Ο Δήμος Αγρινίου για την χθεσινή σύσκεψη για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

unnamed (4)

Στην απόφαση συγκρότησης επιτροπής αγώνα που θα παρακολουθεί το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου μέχρι την οριστική επίλυσή του, αποτελούμενη από εκπροσώπους φορέων της περιοχής, κατέληξε η σύσκεψη  που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 17/6/2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου (πρώην κτίριο Τράπεζας της Ελλάδος), με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την « χωροθέτηση τμημάτων Αγρινίου» .

Στη σύσκεψη  που έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου,  παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Χριστίνα Σταρακά, Γιάννης Λύτρας και Νίκος Υφαντής, οι  Δήμαρχοι Ξηρομέρου και Θέρμου, Ερωτόκριτος Γαλούνης και Σπύρος Κωσταντάρας, ο αναπληρωτής Δημάρχου Μεσολογγίου κ. Μπουσμπουρέλης, οι Επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι,, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Ο  Δήμαρχος Αγρινίου στην εισήγησή του ανέφερε, πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας υπήρξε στην ουσία το μόνο ίδρυμα που πλήρωσε το τίμημα της πολιτικής των μνημονίων και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει πράξη την προεκλογική της αντίθεση στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Στη συνέχεια   ο κ. Παπαναστασίου έκανε λόγο για υπερσυγκεντρωτισμό που παρατηρείται από την πλευρά της Πάτρας «Η πρόθεση της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφέρει τα τμήματα του Αγρινίου στην Πάτρα, είναι σαφής πράξη συγκεντρωτισμού εκ μέρους της πρυτανικής Αρχής, η οποία αντί να φροντίσει για την εξακτίνωση του Πανεπιστημίου σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, φροντίζει για την συρρίκνωσή του, πλήττοντας ευθέως τις περιφερειακές περιοχές και τελικά, την ίδια την περιφερειακή συνείδηση. Στη χώρα μας λειτουργούν πολλά Πανεπιστήμια με περιφερειακή  διάρθρωση (Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο κ.α) και κανένα δεν έθεσε θέμα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει Πανεπιστημιακά τμήματα σε άλλες πόλεις. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών θέτει θέμα μεταφοράς των τμημάτων για εξυπηρέτηση συμφερόντων» ανέφερε.

Ακόμη ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου άσκησε   κριτική  στα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων του Αγρινίου, κάνοντας λόγο  για νοοτροπία προσωπικού βολέματος και χαρακτήρισε κατάπτυστη  και ψευδή την επιστολή των μελών ΔΕΠ του τμήματος ΔΠΦΠ που δόθηκε στη δημοσιότητα. Παρουσίασε επίσης, αποκαλυπτική επιστολή δυο καθηγητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ προς τη βουλευτή της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, (που κατατέθηκε το 2013 στη βουλή)  και στην οποία ζητούσαν την υπαγωγή των τμημάτων του Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αναφερόμενοι δε στο Αγρίνιο έκαναν λόγο για «τοπικό κανιβαλισμό» και για τοπικά συμφέροντα που παραπέμπουν στον προνεωτερικό κόσμο λειτουργίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (δείτε τα έγγραφα).

Υπέρ της παραμονής των Τμημάτων στο Αγρίνιο τάχθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας ο οποίος αναφέρθηκε και στο ψήφισμα που εξέδωσε με ευρύτατη πλειοψηφία  το  Περιφερειακό Συμβούλιο  Δυτικής Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς ανέφερε, πως η τοπική εκκλησία είναι δίπλα στα προβλήματα του τόπου. Αναρωτήθηκε δε,  για ποιο λόγο να υπάρχει τέτοια περιφρόνηση σε ζητήματα παιδείας, υγείας κ.α και κάλεσε όλους να  μην υποχωρήσουν διότι όπως ανέφερε «δεν αντέχει άλλη συρρίκνωση αυτός ο τόπος».

Οι  βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας δεν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, εξέφρασαν όμως, μέσω επιστολών και τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Δήμαρχο Αγρινίου την συμπαράσταση τους .

Την αντίθεσή τους στις μεθοδεύσεις της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες και  δήλωσαν συμπαραστάτες στη διεκδίκηση για παραμονή των Πανεπιστημιακών τμημάτων στο Αγρίνιο ενώ συμφώνησαν στην πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, για σύσταση επιτροπής αγώνα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων.

Η επιτροπή αγώνα, η οποία θα παρακολουθεί το θέμα, μέχρι την οριστική επίλυσή του, θα αποτελείται από το Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Απόστολο Κατσιφάρα, το Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά ενώ θα υπάρχει εκπροσώπηση από τους φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν στη σύσκεψη.