Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της Ι.Π. Μεσολογγίου για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021

unnamed (5)

Ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Αιτωλοακαρνανίας, παρευρέθηκε την

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στηνπαρουσίαση της υποψηφιότητας της Ι.Π. Μεσολογγίου για την ανάδειξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, η οποία  πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου στο Αρσάκειο Μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δημιουργήθηκε με στόχο την αμοιβαία προσέγγιση των κατοίκων της και την επαφή τους με τον πολιτισμό και την ιστορία κάθε ευρωπαϊκού λαού. Ήταν μια πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη που εκφράστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο του 1985. Πρώτη Ευρωπαϊκή πολιτιστική πόλη ανακηρύχθηκε η Αθήνα το 1985. Είναι πολύ σημαντικό που η πόλη του Μεσολογγίου διεκδικεί αυτήν τη διάκριση. Αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε τη δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τη θέση της πόλης στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χάρτη. Το πιο διακριτικό στοιχείο του Μεσολογγίου είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική Ιερά Πόλη παγκοσμίως που η επίσημη θεσμική της ανακήρυξη δεν στηρίζεται σε θρησκευτικούς λόγους, αλλά στο μεγαλείο της ηρωικής Εξόδου και της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, Ελλήνων και Φιλελλήνων. Μια πόλη που έχει ταυτιστεί με την ιδέα της ελευθερίας. Αν τελικά καταφέρουμε να λάβει το Μεσολόγγι, αυτή την τιμητική αναγόρευση σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», η εξωστρέφεια, που θα αποκτήσει, είναι αναμφισβήτητη. Μέσα από την ανάπτυξη δράσεων στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τουριστική, πολιτισμική και αγροτική της ανάπτυξη. Θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την «προίκα» που κουβαλά μέσα στην μακρά ιστορία της. Να προβάλλουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, το φυσικό της κάλλος, τα  διάσημα τοπικά προϊόντα της. Είναι πολλά τα οφέλη που θα δημιουργηθούν για την τοπική κοινωνία. Είμαι βέβαιος ότι με προεξάρχουσα τη Δημοτική Αρχή, οι τοπικοί φορείς θα καταφέρουν να προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του Μεσολογγίου, που το κάνουν και ξεχωρίζει στη Δυτική Ελλάδα. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία.»