Ο Ιάσονας Φωτήλας κατέθεσε στη βουλή σειρά ερωτήσεων για θέματα που απασχολούν Πάτρα και Αχαΐα

fotilas

  1. Ποιες οι συνθήκες για τα ΑμεΑ στα σωφρονιστικά καταστήματα;

Στις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα για ΑμεΑ αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Σύμφωνα με καταγγελίες οι υποδομές στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι ακατάλληλες και δεν είναι γνωστό εάν απασχολείται εκεί επαρκές προσωπικό για τη φροντίδα ΑμεΑ. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι η κατάσταση σε επίπεδο επικράτειας των σωφρονιστικών καταστημάτων αναφορικά με τη στήριξη των ΑμεΑ, πόσοι ΑμεΑ είναι αυτή τη στιγμή έγκλειστοι και πώς κατανέμονται καθώς και πόσοι φροντιστές υπάρχουν. Επίσης, ερωτάται εάν υπάρχει κάποιος γενικότερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των σωφρονιστικών καταστημάτων ώστε να γίνουν φιλικά προς ΑμεΑ.

2) Δέχεται και πάλι «πιέσεις» το Λιμάνι της Πάτρας από τους μετανάστες

Στην αύξηση ξανά της πίεσης που ασκείται στις Λιμενικές αρχές από την εισροή μεταναστών και προσφύγων στο Λιμάνι της Πάτρας το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, οι συλλήψεις το Νοέμβριο αυξήθηκαν και έφτασαν τις 210 όταν τον Σεπτέμβριο ήταν 68 και τον Οκτώβριο 90. Ταυτόχρονα, γίνονται απόπειρες διάσχισης της Αδριατικής με πλωτά σκάφη. Οι αρχές κάνουν λόγο για κύκλωμα που δραστηριοποιείται σε Αττική και Δυτική Ελλάδα, το οποίο οργανώνει την παράνομη είσοδο αλλοδαπών από την Τουρκία, έπειτα τους μεταφέρει σε Δυτική Ελλάδα και κυρίως στη Πρέβεζα και από εκεί τους στέλνει στην Ιταλία. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση της φύλαξης του Λιμανιού της Πάτρας και από πού θα αντληθούν τα σχετικά κονδύλια, πόσοι μετανάστες βρίσκονται εκτός κέντρων φιλοξενίας και εάν πρόκειται να βρεθεί λύση για τη λειτουργία του ραντάρ VTS και RTS του Λιμενικού της Πάτρας.

3) Υπό κατάρρευση το ΚΕΠ Πατρών στο Λιμάνι

Στο χώρο φιλοξενίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Πάτρας στο Λιμάνι, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αστάθειας και εγκατάλειψης, αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το κτίριο έχει σαπίσει και έχουν διαπιστωθεί ρωγμές και κλίση στην οροφή, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους και για τους υπαλλήλους αλλά και για τους πολίτες που το επισκέπτονται. Οι λύσεις που δίνονται μέχρι σήμερα είναι μόνο προσωρινές και δεν προσφέρουν την ασφάλεια που θα έπρεπε. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός εάν ο χώρος έχει κριθεί κατάλληλος για χρήση και ποιες ενέργειες βελτίωσής του έχουν κριθεί απαραίτητες. Επίσης, εάν το συγκεκριμένο ΚΕΠ θα μεταστεγαστεί ή θα παραμείνει στο χώρο αφού φυσικά ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες.

4) Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στην Αχαΐα;

Στην ολοκλήρωση της μελέτης αντιπλημμυρικών έργων στην Ολυμπία Οδό επανέρχεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Ενώ υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για την αξιολόγηση και διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας και έχει ανατεθεί στη Γενική Γραμματεία Υδάτων η εκπόνηση της μελέτης «Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας λεκανών Απορροής Ποταμών των υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής, Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης», μέχρι σήμερα το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν έχουν προχωρήσει σε κάποιες προσωρινές λύσεις, πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη της Γενικής Γραμματείας Υδάτων καθώς και ποιος είναι ο αρμοδιότερος φορέας να αναλάβει την άμεση υλοποίηση των έργων και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

5) Έκρυθμη η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα;

Στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα λόγω έλλειψης θέρμανσης αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Τον τελευταίο μήνα που οι θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας κυμαίνονταν από 0οC έως 10οC η θέρμανση άνοιγε μόλις για δύο (!) ώρες την ημέρα και απαγορευόταν η χρήση άλλων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης στα κελιά, με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να αρνούνται να εισέλθουν πριν τις 22:00. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο συνέβαινε το ανωτέρω γεγονός και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός αναφορικά με τη θέρμανση στα σωφρονιστικά καταστήματα.