Ο Νίκος Καραπάνος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ύδρευση του Αιτωλικού

 

  Με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης αυτό της ύδρευσης του Αιτωλικού, συνεδριάζει αυτή την ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ι.Π. Μεσολογγίου. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εισήγησης του Δημάρχου Νίκου Καραπάνου, το οποίο αφορούσε τις ενέργειες και παρεμβάσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ έως σήμερα.

  Στην συνεδρίαση, παρευρίσκονται κάτοικοι του Αιτωλικού, οι οποίοι όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αγ. Κότσαλος, θα έχουν την δυνατότητα στο πλαίσιο της συνεδρίασης, να εκφράσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

  Ο Νίκος Καραπάνος στο πρώτο σκέλος της τοποθέτησής του ανέφερε:

  «Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αφορά σε ένα και μοναδικό θέμα. Το νερό Αιτωλικού. Και γίνεται σήμερα, γιατί η ΔΕΥΑΜ ολοκλήρωσε μία σειρά ενεργειών που υποδείχτηκαν να γίνουν από την Διεύθυνση Υγείας με την πεποίθηση, ότι θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην απαλλαγή του νερού της πηγής Κεφαλόβρυσου από το μικροβιακό φορτίο που έχει εμφανιστεί τα τελευταία τουλάχιστον δέκα πέντε χρόνια.

Για το πρόβλημα του νερού και την επίλυσή του τόσο η ΔΕΥΑΜ, όσο και εγώ προσωπικά είχαμε αλληλογραφία, επαφές και συνεργασία με την Διεύθυνση Υγείας,  το Εργαστήριο του Πανεπιστήμιου Πατρών  την Διεύθυνση Υδάτων, το ΙΓΜΕ κλπ.

  Και θέλω στο σημείο αυτό, μιας και παρευρίσκεται να ευχαριστήσω τον Νομίατρο κ. Φατούρο, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας, και στο πρόσωπό του όλη την Υπηρεσία για την βοήθειά τους και την άριστη συνεργασία μας μέχρις σήμερα.

Τέλος  θέλω να τονίσω, ότι οι εργασίες έγιναν αποκλειστικά με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜ, χωρίς καμία βοήθεια από κανένα, αξιοποιώντας τα τεχνικά και υλικά της μέσα, το προσωπικό της, αλλά και  αναγκαίους εξωτερικούς συνεργάτες,

πολεμώντας παράλληλα με τον χρόνο,  τις καθημερινές της βλάβες και ανάγκες σε όλο τον Δήμο και κυρίως με την κακή οικονομική συγκυρία.

  Ήταν όμως αναγκαιότητα, ήταν δέσμευση για μένα προσωπικά και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Καραπαπά, πρόεδρο της ΔΕΥΑΜ, και στο πρόσωπό του όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτήν, επειδή κατάφεραν να ανταποκριθούν.

Το τελευταίο έργο που έκλεισε τον κύκλο αυτό των ενεργειών μας, ήταν την περασμένη εβδομάδα, η κατάργηση των βόθρων των οικιών Κεφαλόβρυσου στην περιοχή πάνω από την πηγή και περί την ρεματιά δίπλα στον δρόμο Μουσούρων.

Συνοπτικά η Δημοτική μας Αρχή με την ΔΕΥΑΜ και τον Πρόεδρό της Γιώργο Καραπαπά, εκτέλεσε μέχρις σήμερα τα παρακάτω έργα, συνολικού κόστους 114.500€.

 

  • Εγκατάσταση νέας αντλίας (πομώνας) στο Κεφαλόβρυσο.

 

Με το έργο αυτό έγινε δυνατή η μεταφορά 300Μ3/Η (κυβικών μέτρων την ώρα) στην Δεξαμενή Κεφαλόβρυσου, προκειμένου να γίνεται με τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής η χλωρίωση.

 

  • Ηλεκτροδότηση από την ΔΕΗ της δεξαμενής Κεφαλόβρυσου, οπότε σε συνεργασία με το υφιστάμενο φωτοβολταϊκό σύστημα να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία του συστήματος αυτόματης χλωρίωσης (κόστος 2.500€).
  • Εγκατάσταση στην Δεξαμενή Κεφαλόβρυσου, συστήματος αυτομάτου ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερό υπολειμματικό χλώριο, κάτω του 0.5 ppm, στο νερό στην έξοδο της δεξαμενής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η απαίτηση της Δ/νσης Υγείας (έγγραφό της με αρ. πρωτ. 89107/2529/9-4-2012) το μετρούμενο υπολειμματικό χλώριο στον οικιστικό ιστό της ΔΚ Αιτωλικού, να κυμαίνεται από 0.2 ppm έως 0.5 ppm.
  • Τοποθέτηση παροχής Χλωρίωσης αμέσως μετά την πηγή, στον χώρο του αντλιοστασίου Κεφαλόβρυσου, για μεγαλύτερο χρόνο δράσης και σταθεροποίηση.
  • Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης στην ΑΝΩ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Αιτωλικού, πάνω από τον Υποσταθμό ΔΕΗ για μόνιμη και σταθερή χλωρίωση του νερού της γεώτρησης.
  • Εγκατάσταση αυτόματου συστήματος χλωρίωσης στην ΚΑΤΩ ΓΕΩΤΡΗΣΗ Αιτωλικού, πάνω από τον Υποσταθμό ΔΕΗ για μόνιμη και σταθερή χλωρίωση του νερού της γεώτρησης.
  • Κατασκευή έργου «Νέες συνδέσεις Αιτωλικού». Με το έργο αυτό που διήρκεσε τέσσερις μήνες συνδέθηκαν και οι υπόλοιποι καταναλωτές Αιτωλικού στο νέο δίκτυο, οπότε καταργήσαμε το παλαιό. Έτσι μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες νερού λόγω διαρροών.
  • Παρεμβάσεις στην πηγή Κεφαλόβρυσου με καθαρισμό και επίχωση των πρανών ανάντη του αντλιοστασίου, στο ύψος της αποστραγγιστικής τάφρου Δ28, ώστε να μην διεισδύουν τα επιφανειακά όμβρια νερά στην πηγή και την ρυπαίνουν.
  • Περίφραξη της Δεξαμενής Κεφαλόβρυσου για την προστασία της από ζώα
  • Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης από πολυαιθυλένιο, διατομής 110 χιλιοστών και πίεσης 10 ατμοσφαιρών, μήκους 1000μέτρων και αντλιοστασίου ακαθάρτων στο Κεφαλόβρυσο, για να συνδεθούν όλες οι οικίες ανάντι της πηγής και περί την ρεματιά στον δρόμο Μουσούρων.  Ύστερα από τις παραπάνω εργασίες που εκτελέσαμε υλοποιώντας τις τελευταίες υποδείξεις της Δ/σης Υγείας(8-9-2015) θα πρέπει να αναμείνουμε αποτελέσματα στον απαιτούμενο και αναγκαίο χρόνο και στην συνέχεια να αποφασίσουμε για τις επόμενες ενέργειές μας, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε».