Ο ΠΑΟΚ και το κομμένο αυτί!

panaitolikos-paok

Με αφορμή την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Παναιτωλικό για την 26η αγωνιστική, το INPAOK θυμάται ένα πρωτοφανές στα αθλητικά χρονικά περιστατικό βίας, που έλαβε χώρα, σαράντα ολόκληρα χρόνια πριν, με εμπλεκόμενο σ’ αυτό και το Δικέφαλο…

Συγκεκριμένα, διαδραματίστηκε την 29η Φεβρουαρίου του 1976 στο γήπεδο του Αγρινίου και στο πλαίσιο του κρίσιμου αγώνα Παναιτωλικού – ΠΑΟΚ, με διαιτητή τον Θεσσαλονικιό Στέφανο Ράμμο. Το τελικό 0-2 υπέρ του Δικεφάλου οδήγησε τους περίπου 2000 φιλάθλους της τοπικής ομάδας, που είχαν παράπονα από τη διαιτησία, να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο και να επιτεθούν στον «άρχοντα» της αναμέτρησης.

Παρά την προσπάθειά του να προστατευθεί, οι εξαγριωμένοι οπαδοί τον ξυλοκόπησαν κι ένας από αυτούς του έκοψε το αριστερό αυτί! Η απίστευτη αυτή ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα, για πολλά χρόνια, οι διαιτητές να ακούν από του φανατικούς της εξέδρας το απειλητικό σύνθημα «διαιτητή θυμήσου, τον Ράμμο και τα’ αυτί σου» και να τρέμουν…

Το χρονικό της επίθεσης

Το παιχνίδι ήταν κρίσιμο και για τις δύο ομάδες, καθώς ο μεν ΠΑΟΚ«κυνηγούσε» το πρωτάθλημα, ο δε Παναιτωλικός πάλευε για την παραμονή του στην Α’ Εθνική. Όλα ξεκίνησαν όταν 72ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Σαράφης διεκδίκησε στον αέρα κεφαλιά από τον Μίχο κι ο Ράμμος υπέδειξε πέναλτι με αποτέλεσμα το γήπεδο να «πάρει φωτιά». Προς στιγμή ο αγώνας διεκόπη, ενώ όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, το πέναλτι εκτελέστηκε και σημειώθηκε το 0-1, για να «γράψει» στο 86’ ο Κερμανίδης το 0-2.Όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη, επικράτησε πανικός: «Έγινε πανζουρλισμός και το συρμάτινο κιγκλίδωμα γύρω από τον αγωνιστικό χώρο έπεσε. Ως και οι σύμβουλοι του Παναιτωλικού μου έλεγαν: Ράμμο θα πεθάνεις. Έφτασε η ώρα σου. Ζήτησα την προστασία της χωροφυλακής, αλλά το πλήθος ωρύετο». «Χώθηκα ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ, αλλά πριν προφτάσω να ανέβω στο πεζούλι που οδηγεί στα αποδυτήρια, όρμησαν πολλοί επάνω μου και ένας από όλους αυτούς… χρατς, μου έκοψε το αυτί. Δεν μπόρεσα, μέσα στην κόλαση, να δω ποιος με δάγκωσε και μου έκοψε ένα μεγάλο κομμάτι», δήλωσε, τις επόμενες ημέρες, σε συνέντευξή του ο διαιτητής. Οι οπαδοί του Παναιτωλικού δεν σταμάτησαν εκεί. Τον κλωτσούσαν και τον ποδοπατούσαν με μανία, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συμβολή 20 χωροφυλάκων, ώστε να φυγαδευτεί στα αποδυτήρια του Δικεφάλου.

Σαν να μην έφταναν οι απίστευτες φρικαλεότητες, που έζησε ο Ράμμος, η χωροφυλακή τον έθεσε υπό κράτηση για περιύβριση της Αρχής, επειδή μετά τον αγώνα μίλησε με ακατανόμαστες φράσεις στα όργανα της τάξης! Ο Ράμμος τιμωρήθηκε με έντεκα μήνες φυλάκιση για εξύβριση, ενώ για την επίθεση στον διαιτητή συνελήφθησαν δύο άτομα, τα οποία τιμωρήθηκαν με τέσσερις μήνες φυλάκισης.

Το αυτί έγινε γλυκό και το μανίκι λάβαρο!

Το παραπάνω απερίγραπτο περιστατικό έγινε, όπως αναμένονταν, μοναδικό θέμα συζήτησης σ’ ολόκληρη τη χώρα, ενώ στο Αγρίνιο υπήρξε και ζαχαροπλαστείο, που πωλούσε πάστες σε σχήμα αυτιού, τις οποίες κι ονόμασε το «αυτί του Ράμμου»! Επιπλέον, όταν ο διαιτητής ξυλοκοπούνταν, ένας από τους επιτιθέμενους τον είχε πιάσει τόσο γερά από το μανίκι, ώστε όταν τον τράβηξαν από πάνω του, σχίστηκε και του έμεινε στο χέρι. Το ματωμένο αυτό μανίκι θεωρήθηκε λάβαρο και πανηγυρίστηκε έξαλλα. Μάλιστα, μεταφέρθηκε σε ξυλουργείο, όπου μπήκε πάνω σε ξύλινο σταυρό, που έφερε το όνομα του Ράμμου και στη συνέχεια εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, στο κέντρο της πόλης, δια της περιφοράς! Μικρά παιδιά κρατούσαν τον σταυρό με το μανίκι του Ράμμου. Όσο για το αυτί, δεν βρέθηκε ποτέ….