Ο Τσίπρας ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών από τον Παυλόπουλο

Ο Τσίπρας ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών από τον Παυλόπουλο

Κατά πληροφορίες στην ατζέντα θα βρεθούν ασφαλιστικό και προσφυγικό – Θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και το Σαββατοκύριακο καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Ελλάδα το μεσημέρι της Παρασκευής – Λεβέντης: Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα

Σε άμεση υλοποίηση των σκέψεων που υπήρχαν για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών προχωρά ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο με αφορμή το ταξίδι στο Ισραήλ, του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό συμβούλιο μπορεί να διεξαχθεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος επιστρέφει στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η κίνηση υπήρχε στο μυαλό του πρωθυπουργού εδώ και λίγο καιρό, ωστόσο καθυστέρησε αφενός λόγω των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία και της διαδικασία εκλογής προέδρου, και αφετέρου λόγω της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Ωστόσο η ασφυκτική πίεση των δανειστών να λυθούν τα κρίσιμα θέματα άμεσα, αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις και… συμμαχίες. Στόχος του Μαξίμου είναι να αναζητήσει «σωσίβιο» με την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης σε δύσκολα θέματα όπως το ασφαλιστικό. Είναι δε χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης ότι πλέον γίνεται λόγος για συνολική στρατηγική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, κάτι που απαιτεί ευρύτερη συνεννόηση. Επίσης ενδεικτικό είναι πως το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει πρωτοβουλία εθνικού διαλόγου και στα δικά του θέματα, κάτι που θα ανακοινωθεί σήμερα.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν ότι εκτός από το ασφαλιστικό στην ατζέντα θα βρεθεί και το προσφυγικό.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Λεβέντης: Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα

Να βάλει ένα τέλος στη σεναριολογία περί συνεργασίας με την κυβέρνηση επιχείρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δηλώνοντας το πρωί της Πέμπτης ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα».

«Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης είπε ότι «κάνουν πράγματα που ούτε η χούντα δεν έκανε» επικεντρώνοντας την κριτική του στην τακτική κατάθεσης ογκοδέστατων τροπολογιών. «Είναι τρελοί και νομίζω ότι δολίως προχωρούν και σε διαδικασίες κατεπείγοντος και στην πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών».

Χαρακτήρισε «λάθος» το ασφαλιστικό επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για περικοπή συντάξεων σε 80.000 πλούσιους με βάση εισοδηματικά κριτήρια. «Γιατί να παρίνει σύνταξη κάποιος που εισπράττει 7.000 ευρώ; Αν σταματήσει να τα εισπράττει, να επανέλθει η σύνταξή του» ανέφερε. «Με τα χρήματα αυτά δεν θα κόβαμε τις συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ» συμπλήρωσε.