Πάτρα: Την Παρασκευή 26/8 η Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

550_334_530102Το απόγευμα της επόμενης Παρασκευής θα γίνει στην Πάτρα η τελετή αφή της φλόγας στον Ναό του Αποστόλου Ανδρέα και η έναρξη της 14ης λαμπαδηδρομίας των εθελοντών αιμοδοτών Ελλάδος, λίγο αργότερα στην πλατεία Γεωργίου, επεσήμανε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι, «η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές. Αυτό είναι το μήνυμα ευαισθησίας που πρέπει να περάσουμε σε όλη την Ελλάδα. Και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοπορεί και πάλι, συνδιοργανώνοντας την Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας κάνει», και κάλεσε τους πολίτες της Πάτρας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της επόμενης Παρασκευής.

Η τελετή αφής της φλόγας της 14ης λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό του πολιούχου των Πατρών, αγίου Ανδρέα από την ιερά κανδήλα του Αποστόλου και θα παραδοθεί στον πρώτο λαμπαδηδρόμο από τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο. Στη συνέχεια, η φλόγα θα μεταφερθεί από τους λαμπαδηδρόμους στην πλατεία Γεωργίου, όπου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κεντρική εκδήλωση με ομιλίες, συναυλία και χορευτικά.

Την Λαμπαδηδρομία διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), ενώ φέτος συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία πρωτοστατεί πανελλαδικά σε δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της πανανθρώπινης ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε σε δηλώσεις του ότι ένας από τους στόχους του είναι, «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας» και πρόσθεσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμμετέχουν αδιαλείπτως οι συμπολίτες μας στην εθελοντική αιμοδοσία.

Ο πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΣΕΑ, Χρήστος Πρωτόπαππας, με δηλώσεις του επεσήμανε πως «είναι σημαντικό για την Ομοσπονδία τριάντα χρόνια μετά τη διοργάνωση της πρώτης Αμφικτιονίας των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών στην Πάτρα το 1986 από τον αείμνηστο ιδρυτή του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης» Γ. Σιμιγιάτο, να γίνεται στην Πάτρα σε μια Περιφέρεια που έχει “χτίσει” παιδεία πάνω στην αιμοδοσία να κάνουμε την τελετή αφής της φλόγας και να ξεκινάμε την Λαμπαδηδρομία» και ευχαρίστησε τον περιφερειακή αρχή για την υποστήριξη και την συνδιοργάνωση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνης Χαροκόπος, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, «ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναδεικνύουμε μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, την ανάγκη τακτικής εθελοντικής αιμοδοσίας» και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Ομοσπονδίας και των συλλόγων αιμοδοτών».

Η λαμπαδηδρομία των εθελοντών αιμοδοτών αποτελεί το βασικό όπλο της ΠΟΣΕΑ για την διάδοση της ιδέας της εθελοντικής αιμοδοσίας, την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών και την αύξηση των μονάδων αίματος που προσφέρει εθελοντικά στην Ελληνική κοινωνία.

Να σημειώσουμε ότι ο θεσμός ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια και κάθε καλοκαίρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, εκατοντάδες εθελοντές λαμπαδηδρόμοι, διασχίζουν ολόκληρη την χώρα, μεταφέροντας την ‘’Φλόγα της Αγάπης” και μεταδίδοντας το μήνυμα της εθελοντικής μη αμειβόμενης αιμοδοσίας και της άδολης προσφοράς στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Η φετινή 14η λαμπαδηδρομία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, ενώ συνδιοργανωτής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και μέγας χορηγός η εταιρεία ΒΙΚΟΣ.

Συμμετέχουν και στηρίζουν το υπουργείο Υγείας, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο Δήμος Πατρέων και ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών, ενώ χορηγοί είναι η εταιρεία ΛΟΥΞ, ο Δήμος Καλλιθέας, η εταιρεία ELVIOL, η Ελληνική εταιρεία Μεταγγισιοθεραπείας και η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ