Παναιτωλικός: Τα αίτια της πτώσης!

1533129

Ο Πανατωλικός των τελευταίων αγωνιστικών δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα των πρώτων ματς όπου δέχονταν γκολ με… αίτηση και το Match Review του gazzetta.gr αναζητά του λόγους που συνέβη αυτό.

Επιμέλεια: Γιώργος Ντυμένος

Κάτι από Ντόκτορ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ θυμίζει ο Παναιτωλικός. Τα «καναρίνια» μετά την πολύ καλή εκκίνηση που έκαναν στη σεζόν – πλην της πρεμιέρας στην Τούμπα – συμπλήρωσαν πλέον ένα σερί αγώνων που δεν… πατούν καλά. Οι ίδιοι παίκτες, χωρίς αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο δεν θυμίζουν πλέον σε τίποτα την ομάδα των πρώτων παιχνιδιών. Τι φταίει λοιπόν; Το Match Review του gazzetta.gr θα ψάξει τις απαντήσεις.

Ηταν 15 Οκτωβρίου όταν ο Παναιτωλικός κέρδισε την Κέρκυρα με 4-0. Συμπλήρωσε έτσι τέσσερα ματς χωρίς να δεχθεί γκολ και μετά την ολοκλήρωση της 5ης αγωνιστικής η εστία του είχε παραβιαστεί μόνο από τον ΠΑΟΚ,. Εκτοτε σε ίδιοο αριθμό παιχνιδιών, «μετρά» εννέα τέρματα παθητικό και έχει νικήσει μόνο την ΑΕΛ (2-1). Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως έχει στοιχίσει αρκετά η απουσία του Ροντρίγκεζ. Τυχαίο ή μη, η ιστορία έχει «γράψει» πως μαζί με τον Κούσα στα στόπερ, η ομάδα για 402 αγωνιστικά λεπτά δεν δέχθηκε γκολ.Παράλληλα στα επτά ματς που έχει παίξει ο Πορτογάλος, οι «κυανοκίτρινοι» έχουν τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και ισάριθμες ήττες. Αντίθετα δεν κέρδισαν κάποιο από τα τρία που έλειψε, όπου σε όλα δέχθηκαν γκολ (ισοπαλία 1-1 στην Βέροια και ήττες από ΠΑΟΚ, Ξάνθη με σκορ 2-1 και 3-2 αντίστοιχα). Η έλλειψη του 24χρονου εκ των υστέρων φαίνεται πως έχει «στοιχίσει», ενώ το περσινό «πείραμα» με τον Μάκο στα μετόπισθεν, δεν «λειτουργεί» φέτος. Ετσι ο πιτσιρικάς Χαντάκιας που ήταν βασικός στην πρεμιέρα επειδή ο Ροντρίγκεζ ήταν ανέτοιμος, δεν έπαιξε με τους Θρακιώτες και έγινε το «ορθολογικό» – να ξεκινήσει αυτός και όχι ο Μάκος στην άμυνα – μόλις στην Βέροια. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος….

Οπως τελευταία «χάνεται» και κατά την διάρκεια των αγώνων. Στα πρώτα παιχνίδια όπου τα «καναρίνια» έπαιζαν καλύτερα, πολλές φορές  η πρώτη αλλαγή ήταν σχετικά νωρίς. Π.χ. με τον Ατρόμητο στο 69′, με τον Πλατανιά στο 58′ και με την Κέρκυρα στο 64′. Στα τελευταία όμως που οι «κυανοκίτρινοι» δείχνουν εκτός ρυθμού, οι «βοήθειες» από τον πάγκο έρχονται καθυστερημένα. Π.χ, με τον ΠΑΣ η πρώτη αλλαγή έγινε στο 74′ και ενώ το 1-0 είχε ήδη γίνει 1-1 και η εικόνα του αγώνα ήταν για 1-2, όπως και συνέβη. Ή με την Ξάνθη, όπου στο 48′ το σκορ ήταν ήδη 0-2, αλλά στο 74′ έγινε ξανά η πρώτη αλλαγή.  Και μιας και λέμε για τον πάγκο, προπονητές δεν είμαστε, αλλά υπάρχει μία απορία. Γιατί η ενδεκάδα του 4-0 της Κέρκυρας που έκανε την  κατά τεκμήριο καλύτερη εμφάνιση της ομάδας στην τρέχουσα σεζόν, άλλαξε μία εβδομάδα μετά στην Λιβαδειά, για να επανέλθει τελικά κόντρα στην Λάρισα; Οπου πάντως ναι μεν ο Παναιτωλικός κέρδισε, αλλά η εμφάνισή του δεν ήταν η αναμενόμενη.

<

Και για να το συνεχίσουμε. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία «ατολμία» να το πούμε, «υπερβολικός σεβασμός» να το διατυπώσουμε. Κάτι τέτοιο. Η ουσία όμως είναι η ίδια. Τι εννοούμε. Η ομάδα κατέβηκε τόσο κόντρα στον ΠΑΟΚ, όσο και με τον  Παναθηναϊκό με διάταξη 4-2-3-1. Οπως συνέβη και σε άλλα κατά τεκμήριο δύσκολα ματς. Παρότι ορισμένες φορές ο Τομανέ τραβιόνταν εξτρέμ και ο Μαρκόφσκι ήταν φορ κάτι που δεν «έβγαινε», ουσιαστικά όμως ήταν μία κανονική-ορθολογική-φυσιολογική διάταξη. Ωστόσο σε ματς όπου ο Παναιτωλικός κατεβαίνει για να κερδίσει και είναι σε θέση να πάρει τους τρεις βαθμούς, υπήρξε αρκετά πιο αμυντική διάταξη! Στην Λιβαδειά ναι μεν ο σχηματισμός ήταν 4-2-3-1, αλλά με τον μπακ Ρόσα σε θέση εξτρέμ με «ανάποδο» πόδι, ώστε να επιτηρεί τις αντίπαλες «επελάσεις», ενώ στην Βέροια ουσιαστικά τα «καναρίνια» έπαιξαν με 4-3-3 (Μάκος, Καμαβουάκα, Μάρκος Πάουλο) χωρίς κεντρικό δημιουργικό χαφ.

Απέναντι στην κατά τεκμήριο χειρότερη επίθεση της κατηγορίας (η Βέροια είναι τελευταία σε παραγωγικότητα και είναι η ομάδα της Σούπερ Λιγκ με τις λιγότερες τελικές). Αλλά παρόλα αυτά, ο Ματζουράκης επέλεξε σχήμα με τρία «εξαρο-οκτάρια». Από εκεί προκύπτει ο «υπερβολικός σεβασμός» που αναφέραμε πιο πάνω. Δεν είναι κακό να πει κάποιος πως με βάση τα όσα μας  έχουν δείξει οι δύο ομάδες στο πρωτάθλημα, όταν παίζει η Βέροια με τον Παναιτωλικό, ο δεύτερος είναι το φαβορί και καλείται να βγει μπροστά για να πάρει το ματς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οχι στο φινάλε η κατοχή μπάλας να είναι 68%-32% υπέρ της «βασίλισσας».

Πλέον στο Αγρίνιο καλούνται να σηκώσουν κεφάλι. Αλλωστε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό. Το είπαμε και στην αρχή πως οι ίδιοι παίκτες με τους ίδιους προπονητές ήταν εκείνοι που στην αρχή της σεζόν απέσπασαν τα εύσημα από όλους για την εικόνα τους. Αρα μπορούν να το ξανακάνουν. Η ηρεμία είναι το ζητούμενο και σε αυτό βοηθά η στάση της διοίκησης. Στον Παναιτωλικό απέφυγαν τα λεγόμενα «γκάζια» κτλ… Αφήνουν το ποδοσφαιρικό τμήμα να διορθώσει μόνο τα κακώς κείμενα των τελευταίων αγώνων. Χωρίς βέβαια αυτό να «μεταφράζεται» σε αδιαφορία ή απάθεια. Απλά έτσι λειτουργούν και για αυτό έχουν κερδίσει «πόντους» στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Στον αγώνα με τον Ηρακλή που ακολουθεί, όλοι καλούνται να κάνουν restart. Βασικά είναι επιβεβλημένο να το πράξουν.

gazzetta.gr