Παρέμβαση Απ. Κατσιφάρα για το μεταναστευτικό στην 112η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες

Εμφάνιση katsifaras-pes.jpg

Συνεχίζονται οι προσπάθειες και πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού που καθημερινά διογκώνεται.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Ομάδας PES Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την πρωτοβουλία «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» που ξεκίνησε από το Παλέρμο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πριν δυο εβδομάδες, παρενέβη για το θέμα στις συνεδριάσεις του Προεδρείου της Ομάδας PES, χθες, αλλά και στη σημερινή Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας, στο πλαίσιο των εργασιών της 112ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιείται στις 2-4 Ιουνίου 2015 στις Βρυξέλλες.

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κυρίαρχη θέση της ατζέντας της Ολομέλειας της ΕτΠ, καθώς μετά από πρωτοβουλία όλων των πολιτικών ομάδων – ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών), EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), PES (Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) και EΑ (Ευρωπαϊκή Συμμαχία) – πλην της πολιτικής ομάδας ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), θα υπάρξει ψήφισμα της ΕτΠ για μια «Βιώσιμη ενωσιακή προσέγγιση της μετανάστευσης».

Ο κ. Κατσιφάρας κατά τις παρεμβάσεις του, προέταξε τέσσερα βασικά σημεία τα οποία πρέπει να τεθούν ως κυρίαρχα στην ατζέντα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανθρωπιστική κρίση με τις χιλιάδες προσφύγων που χάνονται στα νερά της Μεσογείου, για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή πολιτική για το θέμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, παράλληλα με την ενίσχυση της Frontex ώστε να αντιμετωπιστεί η αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων διακίνησης που δρουν ανεξέλεγκτα των ανθρώπων και τέλος, ο πολιτικός ρόλος σταθερότητας και ειρήνης που πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

«Οι πρωτοβουλίες και οι φωνές των Περιφερειακών και των Τοπικών Αρχών πληθαίνουν σχετικά με το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού. Οι Περιφέρειες και οι πόλεις της Ευρώπης, ιδίως οι ακριτικές του Νότου, έχουμε τα προβλήματα από την οικονομική κρίση και περνάμε έναν δεύτερο Γολγοθά, με τις χιλιάδες μεταναστών που παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Θέλουμε τη συνδρομή της Ε.Ε., και, επομένως, επιδοκιμάζουμε το διάλογο που ξεκίνησε στους κόλπους της Κοινότητας σχετικά με ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση. Όμως, χρειάζεται να διαμορφωθεί μια αποτελεσματική πολιτική, που θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα και θα καλύπτει όλες τις πτυχές της μετανάστευσης, μεταξύ των οποίων τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις, τους αιτούντες άσυλο, τους οικονομικούς μετανάστες, τη λαθραία διακίνηση και την εμπορία ανθρώπων, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στις χώρες εκτός Ε.Ε. και τις δημογραφικές προκλήσεις της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Αν ως σοσιαλιστές και δημοκράτες έχουμε μια άλλη αντίληψη για τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής, την αξία, τις ανάγκες του, τη δημοκρατία, την ανοχή και τη συμμετοχή, τότε ίσως μπορέσουμε να βρούμε λύση. Νομίζω ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να πάμε με αποφασιστικότητα και να στηρίξουμε τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει ως Περιφέρειες».

«Εμείς και στην Ελλάδα αλλά και οι άλλες χώρες που δέχονται αυτές τις μεταναστευτικές ροές, τα στοιχεία ανθρωπισμού θα τα κρατήσουμε, γιατί έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την κοινωνία, θέλουμε όμως στην ευρωπαϊκή κοινότητα που συμμετέχουμε να υπάρξει η μεγάλη πολιτική αγκαλιά της αλληλεγγύης. Είναι η ώρα της Ευρώπης να λάβει προοδευτικές αποφάσεις» κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση της 112ης Ολομέλειας της ΕτΠ θα παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα μιλήσει για το νέο «Επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη (πακέτο Γιούνκερ)» και θα ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη της ΕτΠ.

Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν στην ατζέντα της σημερινής και της αυριανής ημέρας και για τα οποία θα γνωμοδοτήσει η ΕτΠ είναι οι «Κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών», η «Καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», η «Στήριξη του δίκαιου εμπορίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στην Ευρώπη» και το σχέδιο «Μια αξιοπρεπής ζωή για όλους: από το όραμα στη συλλογική δράση» σχετικά με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη ενός θεματολογίου μεταρρυθμίσεων για την περίοδο μετά το 2015.