Παρούσα η Αστρονομική Εταιρεία σε κάθε γωνιά της Αιτωλοακαρνανίας- Εκδήλωση στα Καλύβια

unnamed-3
unnamed-4
unnamed-5
unnamed-6
unnamed-7
Πλούσιο σε δράσεις ήταν το καλοκαίρι που πέρασε για την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος. Η εποχή προσφέρονταν για πλούσιες αστρονομικές δράσεις ποικίλου περιεχομένου με την ανάλογη γεωγραφική διασπορά.
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία παρατηρήσεις με τηλεσκόπια, οι οποίες συνοδεύονταν από τις απαραίτητες επεξηγηματικές παρουσιάσεις. Στην αρχή του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν δράσεις στο καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου στο Περιστέρι Τριχωνίδας, στα παλαιά τρένα του Αγρινίου, στον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας με ομιλήτρια τηνΕπίκουρη Καθηγήτρια του ΕΑΠ κα Νεκταρία Γκιζάνη  και στον Άγιο Βλάση Τριχωνίδας. Οι τρεις κορυφαίες εκδηλώσεις ήταν οι εξής:
10 Αυγούστου- Λιμάνι Μεσολογγίου
Η μία έγινε στο Μεσολόγγι με την συνεργασία της νεανικής ομάδας Saltsinistas στο λιμάνι του Μεσολογγίου στις 13 Αυγούστου.  Η εκδήλωση ξεκινησε με την παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων του Κρόνου και της Σελήνης, με την συνδρομή μελών της αστρονομικής εταιρείας Αγρίνιου Λίνου Υφαντή καθώς και ερασιτεχνών αστρονόμων του Μεσολογγίου Κώστα Σοκόλα και Γιώργου Ντέκα. Συνεχίστηκε η εκδήλωση με ουρανογραφία και παρουσίαση από τον Κίμωνα Παπαθανασόπουλο, την ερμηνεία ακουστών ουράνιων φαινομένων και μηχανισμών, όπως τα πεφταστερια – οι φάσεις της Σελήνης – ανάδρομες κινήσεις πλανητών, κ.α. Ακολούθησε παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίων στόχων deep sky και συζήτηση μέχρι πρωίας.
Η συνεργασία των 2 ομάδων ήταν άψογη και θεωρούμε καθοριστική πολύ την διάθεσή των saltsinistas για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
13 Αυγούστου- Λιμάνι Αμφιλοχίας
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η αστροβραδιά στην Αμφιλοχία, που διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο “Αμφιλοχίας Δίοδος” και την Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος το Σαββάτο 13/8 στο λιμάνι της πόλης. Τα μέλη της “Αμφιλοχίας Δίοδος” δημιούργησαν μια αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος σε κλίμακα, μήκους 100 μέτρων, όπου είχαν την ευκαιρία οι επισκέπτες να αναλογιστούν συγκριτικά τα μεγέθη των πλανητών και των αποστάσεών τους μεταξύ τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της συντονίστριας της εκδήλωσης κ. Ειρήνης Φύλλου, ακολούθησε χαιρετισμός εκ μέρους του προέδρου της αστρονομικής εταιρείας κ. Θύμιου Παπαναστασίου και σύντομος απολογισμός του έργου του, από την γραμματέα της αστρονομικής εταιρείας κ. Ευαγγελίας Κραβαρίτη.
Στη συνέχεια ακολούθησε η προγραμματισμένη παρουσίαση του φοιτητή φυσικών επιστημών και ερασιτέχνη αστρονόμο Κίμωνα Παπαθανασόπουλο, με θέμα την επεξήγηση γνωστών ουράνιων φαινομένων & μηχανισμών, όπως βροχή διαττόντων, η πούλια και ο αυγερινός, αστερισμοί & ζώδια, κ.α. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της παρουσίασης, το κοινό είχε δυνατότητα να παρατηρεί από τηλεσκόπια, τους πλανήτες Κρόνο και Άρη, καθώς και άλλα deep sky αντικείμενα, με την συνδρομή μελών της αστρονομικής εταιρείας.
Είχαμε την χαρά να παρευρίσκεται στην παρουσίαση η αστροφυσικός – ραδιοαστρονόμος Δρ. Νεκταρία Γκιζάνη, επίκουρη καθηγήτρια του Ανοιχτού πανεπιστημίου, όπου και εμπλούτισε την συζήτηση σε στοιχεία που αφορούσαν την εξέλιξη των γαλαξιών και την δημιουργία του Σύμπαντος.
Υπήρχε λαχειοφόρος αγορά, όπου κληρώθηκαν δώρα με αστρονομικό περιεχόμενο, όπου χορηγήθηκαν από την αστρονομική συλλογή Astrogenesis collection – εκτυπώσεις Παπαθανασόπουλος.
18-19 Αυγούστου. Lake Party, Λίμνη Τριχωνίδα
Η Αστρονομική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος ήταν παρούσα στην κορυφαία και μαζικότερη εκδήλωση της χρονιάς, στο Lake Party της λίμνης Τριχωνίδας που γίνεται τα τελευταία χρόνιο στο  KTIMA PITHARI, στην τοποθεσία  “Δoγρή”. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό στη θέαση του Κρόνου, Άρη και της Πανσελήνου.  Παρατηρήθηκαν από το κοινό, οι πλανήτες Κρόνος και Άρης, καθώς και η Σελήνη – 15 ημερών. Το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων ήταν εντυπωσιακό και οι ερωτήσεις πολλές, όπως οι θέσεις – κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και οι μεταξύ τους αποστάσεις.

Ιδιαίτερη χαρά υπήρχε που μέσα στο πλήθος υπήρχαν και μεμονωμένοι έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι, όπου πλαισίωσαν την προσπάθεια αυτή. Ευχαριστούμε την διοργάνωση για την αποδοχή και υποστήριξη της προσπάθειας αυτής να εμπλουτιστεί το event με την παρατήρηση του ευρύ κοινού μέσω τηλεσκοπίων.

unnamed-8
Φωτομετρικές μετρήσεις σκοτεινότητας για εύρεση ιδανικών τόπων αστροπαρατήρησης.
Τα μέλη της Εταιρείας αξιοποίησαν το μηχάνημα μέτρησης φωτορρύπανσης που παραχώρησε δώρησε στην Εταιρεία ο Nicholas Carlson  εις μνήμη της συζύγου του Σωτηρίας Σαμψών και προέβησαν σε μετρήσεις με σκοπό την καταγραφή ιδανικών τόπων αστροπαρατήρησης στην Αιτωλοακαρνανία λόγω της σκοτεινότητας της εκάστοτε θέσεις. Αναλυτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε αντίστοιχη εκδήλωση που προγραμματίζεται στο Αγρίνιο το προσεχές διάστημα.
unnamed-9
Εκδήλωση στα Καλύβια στις 17 Σεπτεμβρίου
Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 προγραμματίζεται σε συνδιοργάνωση με το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων αστρονομική παρουσίαση για τα ουράνια αντικείμενα και την κίνηση του ουρανού. Θα στήσουμε τηλεσκόπιο (καιρού επιτρέποντος) για να δούμε Σελήνη, Άρη και Κρόνο Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στo Δημοτικό Σχολείο Καλυβώιν. Την παρουσίαση θα κάνει ο καθηγητής Φυσικής Άγγελος Μακρής.