Πολιτικό Μνημόνιο με… τον Πούτιν υπογράφει ο Τσίπρας

imagehandler_18_2

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη.

Ενώ οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προετοιμάζουν την μεθαυριανή, κρίσιμη για την χώρα μας σύνοδο του Eurogroup, με το κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων της να μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον «εκρηκτικό», πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την χώρα μας -πιθανότατα έως και την Κυριακή- προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό ζήτημα.

Εν μέσω δημοσιευμάτων που θέλουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την επιβολή capital controls αλλά και πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, το μεσημέρι της Τρίτης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Και μπορεί ο κ. Τουσκ να υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν βρέθηκε στο «τραπέζι» της πενταμερούς, ωστόσο, οι κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ, σε δηλώσεις τους λίγη ώρα μετά τη συνεδρίαση, στράφηκαν κατά της ελληνικής κυβέρνησης, ζητώντας σύνεση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως οι δανειστές προσπαθούν να ταπεινώσουν την κυβέρνηση και το λαό καθώς και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή «δημιουργικής ασάφειας» από το λαό.

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και εν μέσω κρίσιμων διαβουλεύσεων για το μέλλον της χώρας μας στο ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι στρέφεται για άλλη μια φορά προς τη Μόσχα, καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Μπορεί να θεωρεί σχεδόν απίθανο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο, την Παρασκευή θα υπογράψει ο πρωθυπουργός πολιτική συμφωνία με τον Πούτιν.

Ο υπουργός Ενέργειας, σε συνομιλίες του θεωρεί απίθανο να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο, καθώς, όπως ανέφερε μιλώντας με δημοσιογράφους, αυτά που ζητούν οι πιστωτές δεν μπορούν να τα δεχτεί η ελληνική πλευρά.

Επομένως, εφόσον δεν υποχωρεί καμία πλευρά, όπως τονίζει, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Επίσης, θεωρεί αμφίβολο αν θα υπάρξει αποπληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Και μπορεί η Ελλάδα να μην υπογράφει συμφωνία με την Ευρώπη, αλλά στο τέλος της εβδομάδας θα υπογράψει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτική συμφωνία με τη Ρωσία για το θέμα του αγωγού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη, όπου στο τραπέζι είναι η καταβολή των 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολη, αλλά και ραντεβού μαζί του την ερχόμενη Παρασκευή.

protothema.gr