«Πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για πρόγραμμα»

550_334_429395

Χωρίς αμφιβολία έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας, αλλά κυρίως έχουν δύσκολες μέρες μπροστά τους οι άνθρωποι στην Ελλάδα, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και επισήμανε ότι «η πόρτα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν και παραμένει ανοιχτή».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «πριν από το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για νέο πρόγραμμα βοήθειας».


VIDEO-ΜΕΡΚΕΛ από realmedialive

Η κυρία Μέρκελ επέρριψε την ευθύνη για τη «μονομερή», όπως είπε, διακοπή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, αλλά, αναφερόμενη στο δημοψήφισμα, επανέλαβε ότι αποτελεί θεμιτό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και ότι είναι δικαίωμα των εταίρων να έχουν την δική τους θέση γι’ αυτό.

«Ένας συμβιβασμός είναι δυνατός μόνον όταν τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν των μειονεκτημάτων», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι δεν θα γίνει συμβιβασμός μόνο και μόνο για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.


VIDEO-ΜΕΡΚΕΛ 2 από realmedialive

«Καλός Ευρωπαίος δεν είναι εκείνος ο οποίος επιδιώκει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το εάν θα υπάρξει συμβιβασμός, θα αποφασιστεί αργότερα. Επανέλαβε δε παλαιότερη δήλωσή της, ότι «η Γερμανία πηγαίνει μακροπρόθεσμα καλά, όταν πηγαίνει καλά και η Ευρώπη».


VIDEO-ΜΕΡΚΕΛ 3 από realmedialive

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η καγκελάριος επεσήμανε ότι το διακύβευμα είναι υψηλό – «ο κόσμος μας παρακολουθεί», τόνισε – , αλλά δεν αφορά το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο, όπως είπε, θα ετίθετο σε κίνδυνο αν ξεχνούσαμε τις αξίες της. «Τότε θα καταστρεφόταν το ευρώ και μαζί του και η Ευρώπη», δήλωσε.

real.gr