Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Πρωτοφανής πειθαρχική δίωξη δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ

Εννέα δημοσιογράφοι μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών διώκονται για «μεροληπτική θέση» κατά την διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Mετά από μια συνεδρίαση σε πολύ υψηλούς τόνους, με αντεγκλήσεις και διαμαρτυρίες, το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ασκηθούν οι πρώτες πειθαρχικές διώξεις σε δημοσιογράφους για την μεροληπτική -όπως υποστήριξε- στάση τους κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι διώξεις αφορούν τους Όλγα Τρέμη, Γιάννη Πρετεντέρη, Μαρία Σαράφογλου και Μανώλη Καψή από το Mega, Σταμάτη Μαλέκη και Νίκο Κονιτόπουλο (αρχισυντάκτης της εκπομπής του Κώστα Μπογδάνου που δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ), Άρη Πορτοσάλτε και Δημήτρη Οικονόμου από τον ΣΚΑΙ και Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1.

Η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης με πρωτοφανείς κατηγορίες εναντίον των πιο πάνω δημοσιογράφων, σχετικά με «διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων», «ψευδείς ειδήσεις», «αντιγραφή των εκβιαστικών θέσεων των ξένων δανειστών». Ενώ παράλληλα κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων ότι πρωτοστάτησαν στη μαζική επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών.

Η πειθαρχική δίωξη ήρθε σε συνέχεια δηλώσεων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Αλλά και σε συνδυασμό με την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας μετά από πιέσεις του ΕΣΡ για να διαπιστωθεί αν ορισμένα κανάλια και δημοσιογράφοι παραβίασαν την εκλογική νομοθεσία.

Όπως και να έχει η κίνηση αυτή, πρωτοφανής στα χρονιά της ΕΣΗΕΑ αποτελεί πλήγμα στην ελευθεροτυπία. Ενώ η νομιμοποίησή του βάσει ενός άρθρου του Κανονισμού περί υπηρέτησης των ολιγοπωλίων, βάζει σε σκέψεις σχετικά με τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη απόφαση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων.

protothema.gr