Πρώτο οργανωμένο βήμα για εξαγωγές Ηπειρωτικών προϊόντων στη Σαουδική Αραβία

 

67317980-4dcb-4045-9fc6-a25fda83d69b

 

 

Το πρώτο,  οργανωμένο βήμα για την προώθηση ηπειρωτικών προϊόντων στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, έγινε με την οργανωμένη  συμμετοχή της Ηπείρου στην 3η Διεθνή Κλαδική έκθεση τροφίμων FOODEX SAUDI 2015 που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 20 Νοεμβρίου στη Τζέντα.

 

Η επιχειρηματική αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και των επιμελητηρίων Άρτας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

 

Οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες,  αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Τζέντα, να ενημερωθούν για τα ενδιαφέροντα, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της Αραβικής αγοράς και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με Σαουδάραβες εισαγωγείς και εμπόρους.  Έγινε αναλυτική παρουσίαση των ηπειρωτικών προϊόντων, ενώ από τις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις και εν γένει τις επαφές που έγιναν στη διάρκεια της Έκθεσης, έχει εκδηλωθεί, κατ΄ αρχήν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα  προϊόντα για τα οποία θα υπάρξουν νέες επικοινωνίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων παραγωγών και εισαγωγέων.

 

Σημαντική ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στην Ηπειρωτική αποστολή το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Τζέντα.  

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είχε παράλληλα κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Τζέντας, τον Εμπορικό Ακόλουθο του Ελληνικού Προξενείου κ. Θ. Ξυπολιά και εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σαουδική Αραβίας, κατά τις οποίες εξετάστηκαν τρόποι απλοποίησης και διευκόλυνσης των εξαγωγών προς τη Σ.Α..

 

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Έκθεσης,  υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία, είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά για τα ηπειρωτικά ποιοτικά προϊόντα. “Η Περιφέρεια, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον εξωστρεφή προσανατολισμό της Ηπειρωτικής παραγωγής, θα στηρίξει κάθε επιχείρηση που θα θελήσει να επεκταθεί στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και σε άλλη αγορά”, πρόσθεσε.

 

Στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων, στη  θετική παρουσία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ηπείρου και στις στοχευμένες ενέργειες τους, αναφέρεται σε επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος/Γρ. Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Τζέντα.

 

Στην αποστολή μετείχαν ως εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων οι κ.κ. Ι. Μήτσης (Πρόεδρος Επ. Ιωαννίνων), Αλ. Πάσχος (Πρόεδρος Επ. Θεσπρωτίας), Δημ. Μαγκούτης (Αντιπρόεδρος Επ. Άρτας),  ο κ. Ελ. Κώστας (Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας), και η υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Σοφία Φούκη.

 

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος ήταν οι εξής:

 

ΒΙΟΚΗΠ Α.Ε. (Βιολογικά φρούτα και λαχανικά), Μονολίθι- Πλιακοπάνος (ζυμαρικά), Αγροτικός Συνεταιρισμών Ακτινιδίων Άρτας- Φιλιππιάδας, Ελιές “ΦΙΛΙΠΠΟΣ” Μπέης Άρτας, ΚΑΡΑΛΗΣ Α.Ε. Τυροκομικά, Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας, Συσκευαστήριο Αγροτικών Προϊόντων “Γκίκας” Θεσπρωτίας, Αρωματικά φυτά και βότανα “Κομίνης” Θεσπρωτίας, Ελαιόλαδο Unique Άρτας, ΜΠΑΦΑΣ Α.Ε.Τ Τυροκομικά, ΒΙΚΟΣ Α.Ε.,  “Σιαπλαούρας” αρνιά, νερά Κωστηλάτα.