Πώς έκλεισε το deal Chipita – Νίκας, όλο το παρασκήνιο

98781145027446b39fdb9391502e60a0

Αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της Π.Γ. Νίκας, η οποία περνά στα “χέρια” της Chipita, δηλώνει στο Capital.gr ο ισχυρός άνδρας της Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σε δηλώσεις του στο Capital.gr ο κ. Θεοδωρόπουλος εκτιμά πως το deal θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου. Σημειώνει πως δεν υπάρχει λόγος για να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση ενώ ξεκαθαρίζει ότι η Π.Γ. Νίκας θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο.

Το business plan που έχει εκπονηθεί από τον επενδυτή, όπως λέει ο ίδιος προβλέπει ότι το 2018 η αλλαντοβιομηχανία θα εμφανίσει καλή κερδοφορία ενώ το 2017 θα γίνει το restructuring της. Σε ότι αφορά το κομμάτι της παραγωγής αναφέρει πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως με βάση τον αρχικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί όταν στο σχήμα για την απόκτηση της ΠΓ Νίκας “έπαιζε” και η Impala Invest BV η οποία αποχώρησε από το σχήμα τον περασμένο Οκτώβριο, προβλεπόταν η μεταφορά της παραγωγής στα εργοστάσια της Impala σε Σπάρτη και Βουλγαρία ενώ είχε “παίξει” και το σενάριο μεταφοράς των παραγωγικών εγκαταστάσεων στη Λαμία.

Επίσης με βάση εκείνο τον σχεδιασμό προβλεπόταν συνεργασία ή ακόμη και εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης που βρίσκεται στην Ήπειρο. Ο λόγος για την αλλαντοβιομηχανία Βίκη, υψηλόβαθμο στέλεχος της οποίας διέψευσε στο Capital.gr ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Chipita.

Νωρίτερα, το Capital.gr ανέφερε ότι στον έλεγχο της Chipita, συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, περνά η αλλαντοβιομηχανία Π.Γ. Νίκας.

Για την οριστικοποίηση του συγκεκριμένου deal, το οποίο μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης απαιτήθηκαν κοντά στα δυόμισι χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ των τραπεζών και του ισχυρού άνδρα της Chipita. Τελικά οι υπογραφές για την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της Νίκας και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της, έπεσαν στην εκπνοή του 2016. Εξέλιξη η οποία ανοίγει τον δρόμο για ένα από τα πιο σημαντικά deal αναδιάρθρωσης και σίγουρα το πρώτο deal με το οποίο κάνει “ποδαρικό” το 2017.

Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Capital.gr πως το “διαζύγιο” μεταξύ της Chipita και του ελληνικών συμφερόντων ολλανδικό fund Impala Invest το περασμένο Φθινόπωρο, λειτούργησε “θετικά” και επιτάχυνε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του deal. Σημειώνεται πως ο χρόνος λειτουργούσε το τελευταίο διάστημα εις βάρος της άλλοτε κραταιάς αλλαντοβιομηχανίας Νίκας η οποία βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή της με βάση το σχέδιο που είχε υποβάλει ο ισχυρός άνδρας της Chipita Σπύρος Θεοδωρόπουλος, έχει κτυπήσει τον τζίρο, τα αποτελέσματα και τα μερίδια της. Κάτι που γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται στην επόμενη ημέρα της Νίκας. Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν πως παρά τα προβλήματα, η εταιρεία έχει προοπτικές οι οποίες φαίνεται να ξεκαθαρίζουν μέσω του συγκεκριμένου deal αναδιάρθρωσης.

Εν τω μεταξύ και σε ότι αφορά το εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας στον Άγιο Στέφανο, πηγές κοντά στον επενδυτή ανέφεραν στο Capital.gr πως δεν υπάρχει αυτή τη χρονική στιγμή σκέψη για μεταφορά της παραγωγής σε άλλες εγκαταστάσεις (σ.σ. κατά το παρελθόν υπήρξε η σκέψη σύμφωνα με πληροφορίες για αξιοποίηση κάποιων εγκαταστάσεων στη Λαμία). Οι ίδιες πηγές διέψευσαν επίσης πως υπάρχουν επαφές για εξαγορά ή συνεργασία με ομοειδή εταιρεία, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στην Ήπειρο. Βέβαια κατά το παρελθόν όταν στο επενδυτικό σχήμα ήταν η Impala, επαφές με τη συγκεκριμένη εταιρεία είχαν γίνει, μόνο που αυτές, σύμφωνα με πηγές κοντά στον επενδυτή, διεκόπησαν.

Από τον Π. Νίκα, στον Α. Πλακόπητα και από εκεί στον Σπ. Θεοδωρόπουλο

Ο κύβος ερρίφθη. Μπορεί να απαιτήθηκαν πάνω από δύο χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων, προκειμένου οι τράπεζες και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος να καταλήξουν σε συμφωνία, έστω και στο νήμα η ΠΓ Νίκας φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση του επιχειρηματικού της βίου. Ένας βίος ο οποίος τα τελευταία χρόνια είναι πολυτάραχος.

Η αλλαντοβιομηχανία η οποία ιδρύθηκε, πριν από μισό αιώνα, εν έτη 1966 από τον Παναγιώτη Νίκα, ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου εν έτη 1972 που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το παριζάκι, σήμα κατατεθέν της τα επόμενα χρόνια. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2003, οπότε ο ιδρυτής της αποφάσισε να την πουλήσει, η αλλαντοβιομηχανία κατέστη από τους μεγαλύτερους παίκτες στην εγχώρια αγορά ενώ έκανε και κάποιες προσπάθειες για την παραγωγική και εμπορική επέκτασή της στο εξωτερικό οι οποίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά και στην εγχώρια από το 2000 και μετά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στο ράφι από τον ανταγωνισμό.

Και φθάνουμε στο 2003, όταν η εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου του κ. Αγγελου Πλακόπητα απέκτησε το 49,92% της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας από τον ιδρυτή της κ. Π. Νίκα καταβάλλοντας κοντά στα 55 εκατ. ευρώ ενώ επένδυσε άλλα 36 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ακόμη ένα 30% κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει το καλοκαίρι του 2006. Η επενδυτική κοινότητα στοιχημάτιζε τότε πως ο “guru” της ελληνικής επενδυτικής αγοράς ο κ. Άγγελος Πλακόπητα θα έκανε ένα ακόμη μικρό θαύμα και η αλλαντοβιομηχανία θα γνώριζε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν ενώ τα προβλήματά κορυφώθηκαν προ τριετίας με το διατρφοικό σκάνδαλο. Την τελευταία τριετία η Π.Γ. Νίκας προσπάθησε να ανασυνταχθεί. Συρρίκνωσε τις δραστηριιότητές της, πίεσε τα κόστη της και εισήλθε σε μια φάση εσωστρέφειας.

Αυτό τον φαύλο κύκλο θα επιχειρήσει να σπάσει ο ισχυρός άνδρας της Chipita ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επιδιώκει να “γυρίσει” την αλλαντοβιομηχανία και να διασφαλίσει όχι μόνο την επένδυσή του (σ.σ. ήδη από το 2011 έχει επενδύσει στην αλλαντοβιομηχανία περί τα 7 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις) αλλά και την επόμενη ημέρα της αλλαντοβιομηχανίας.

Αλεξάνδρας Γκίτση

capital.gr