Σεμινάρια επιμόρφωσης υπαλλήλων ΟΤΑ από την Π.Ε.Δ. Δ.Ε

ped

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα σεμινάρια επιμόρφωσης υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης         ( ΟΤΑ)   που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος (Π.Ε.Δ. Δ.Ε ), στην Πάτρα και στο Μεσολόγγι.

Ειδικότερα την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 υλοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο  στο Επιμελητήριο Αχαΐας στην Πάτρα με την συμμετοχή 90 υπαλλήλων από όλους τους Δήμους της Αχαΐας και Ηλείας.

Την επόμενη ημέρα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 ακολούθησε η υλοποίηση του δευτέρου σεμιναρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παραρτήματος  της  ΠΕΔ.ΔΕ   Π.Ε Αιτωλ/νιας στο Μεσολόγγι, το οποίο παρακολούθησαν 60 υπάλληλοι από όλους τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας.

Εισηγητής των σεμιναρίων ήταν η κα Ειρήνη Ζαχαριαδάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός και προϊσταμένη του τμήματος κτιριακών έργων και συντήρησης σχολικών μονάδων στο Δήμο Μαλεβιζίου , Ηρακλείου Κρήτης.

 Αντικείμενο των σεμιναρίων ήταν  η επιμόρφωση και ενημέρωση των υπαλλήλων των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων,  στο νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ανάθεσης, Σύναψης και Εκτέλεσης Δημοσίων Συμβάσεων για Αγαθά, Υπηρεσίες, Μελέτες & Έργα, σύμφωνα με τον Νόμο 4412/ 2016  – ΦΕΚ Α’ 147/08.08.2016.

Κατά την διάρκεια των σεμιναρίων υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση εκ μέρους της κας Ζαχαριαδάκη στα νέα δεδομένα που εισάγονται από τις διατάξεις του νέου Νόμου 4412/ 2016  σχετικά με την εκτέλεση των δημοσίων έργων, ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ένας έντονος προβληματισμός μεταξύ των καταρτιζομένων για  την απουσία μέχρι τώρα διευκρινιστικών εγκυκλίων.

Αυτή η εξέλιξη είχε σαν  αποτέλεσμα την κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων στο σεμινάριο  ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εφαρμογή του νόμου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των Δήμων στην σύναψη και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρόσφατη Συνεδρίασή της, η Π.Ε.Δ. Δυτ. Ελλάδας  αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας του προσωρινή αναστολή  στην εφαρμογή  του νόμου 4412/2016, έως ότου προετοιμαστεί και αποσταλεί το υποστηρικτικό και   διευκρινιστικό πλαίσιο.