Σε ποια αγαθά θα αυξηθούν οι τιμές από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18%

Σε ποια αγαθά θα αυξηθούν οι τιμές από τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 18%

Ανατιμήσεις σε φάρμακα, εστίαση ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, εισιτήρια, ΜΜΜ, κόμιστρα, ταξί και τιμολόγια από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ θα προκαλέσει το νέο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν η κυβέρνηση με τους δανειστές. Αντιθέτως σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα μειωθούν οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοολούχα, καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα , ηλεκτρικές συσκευές, τέλη τηλεφωνίας.

Πιο συγκεκριμένα

1. Ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα λοιπά έντυπα θα αυξηθεί από το 6.5% που είναι σήμερα στο 9.5%. Η αύξηση αυτή έχει σαν συνέπεια την ανατίμηση όλων αυτών των αγαθών κατά 2,81%. Πάντως σε κάθε περίπτωση που η εξόφληση των δαπανών αυτών θα γίνεται με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ο ΦΠΑ θα παραμείνει στο 6.5% και δεν θα υπάρχει επίπτωση στις τιμές.

2. Ο ΦΠΑ για όλα τα είδη διατροφής θα μειωθεί από το 13% στο 9.5% με συνέπεια τη μείωση των τιμών κατά 3,1% . Αν οι πληρωμές γίνονται με τη χρήση κάρτα ο συντελεστής θα μειώνεται περαιτέρω στο 6.5% και οι μειώσεις θα φθάνουν στο σύνολο στο 5,75%.

3. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεια και τα εισιτήρια των θεάτρων θα αυξηθεί από το 6.5% στο 18% με συνέπεια τα τιμολόγια των συγκεκριμένων υπηρεσιών να αυξηθούν κατά 10,8%. Με τη χρήση κάρτας θα ισχύει και η εδώ η μείωση του 3%, δηλαδή ο συντελεστής θα είναι στο 15% και η αύξηση στο 8%.

4. Ο ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα είδη (αναψυκτικά, νερά, καφέδες, χυμοί) σε καταστήματα μαζικής εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες), τα τιμολόγια της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, του φυσικού αερίου, τα εισιτήρια σε ΜΜΜ, τα κόμιστρα των ταξί, οι υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών, οι δευτεροβάθμιες υπηρεσίες Υγείας (ιδιωτικά θεραπευτήρια), οι πωλήσεις ειδών που προορίζονται για την υποστήριξη μόνια αναπήρων, τα εισιτήρια θεαμάτων (θέατρα, σινεμά), οι πωλήσεις λουλουδιών, οι πωλήσεις ειδών καουτσούκ θα αυξηθεί από το 13% το 18% με συνέπεια την αύξηση των τιμών κτά 4,4%. Αν η πληρωμή γίνεται μέσω κάρτας ο συντελεστής θα πέσει στο 15% και οι συνολικές ανατιμήσεις θα περιορίζονται στο 1,77%.

5. Τέλος ο ΦΠΑ για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών όπως νεόδμητα κτίρια (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, είδη ένδυσης -υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμούμ έπιπλα , υφάσματα, πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, υγιεινής, καλλωπισμού, κοσμήματα, ρολόγια, τέλη τηλεφωνίας (σταθερής & κινητής) καθώς και υπηρεσίες που προσφέρουν διάφοροι επιτηδευματίες (γυμναστήρια, σχολές χορού, κομμωτήρια, κουρεία, ιστιτούτα αισθητικής, συνεργεία αυτοκινήτων),και ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κτηματομεσίτες, οικονομολόγοι, λογιστές, φοροτέχνες κλπ) θα μειωθεί από το 23% στο 18% με αποτέλεμσα την πτώση τιμών κατά 4%. Αν οι πληρωμές γίνονται με κάρτες ο συντελεστής που θα εφαρμόζεται θα είναι ακόμα πιο χαμηλός στο 15% και οι μειώσεις τιμών θα φτάσουν στο 6.5%.

protothema.gr