Στήριξη της επιχειρηματικότητας με 29 εκατ. ευρώ σε τέσσερις δράσεις από το ΠΕΠ 2014-2020 – Έναρξη του Προγράμματος

unnamed-8

unnamed-7

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συνδέσει την παραγωγική ανασυγκρότησή της με την στήριξη της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί μία από τις μεγάλες προκλήσεις κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμό και οικονομική διαφοροποίηση, προσανατολισμένη στους τομείς προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα, η πρόταση για διαχείριση από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προγράμματος  προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , η οποία αναλαμβάνει το ρόλο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης κρατικών ενισχύσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει όμως γερές βάσεις», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και, συμπληρώνοντας ότι “οι γερές αυτές βάσεις είναι το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας.” “Σήμερα, εγκρίνουμε την υποβολή της πρότασης”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, “από αύριο, μετά την έγκρισή της από την Διαχειριστική Αρχή, δεν χάνουμε ούτε ένα λεπτό και τρέχουμε το πρόγραμμα, ώστε να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, που πλήττεται βάναυσα από την κρίση”, τόνισε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια θα αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων από το ΠΕΠ, ύψους 29 εκατ. ευρώ, μέσω των υπηρεσιών της, με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ και της παραγωγικής βάσης της περιοχής μας μέσα από τέσσερις στοχευμένες δράσεις:

 

  • Επιχειρηματικότητα νέας γενιάς,
  • Προϋπολογισμός:  εκτιμάται σε  12 εκ ευρώ συνολικά.
  • Προτεινόμενο ύψος επενδυτικών σχεδίων: Από 20.000,00€ έως 100.000,00€  ανάλογα με την στόχευση / αντικείμενο του Ε/Σ
  • Μπορεί το πρόγραμμα να χωροθετηθεί και εντός ΒΑΑ και ΟΧΕ.
  • Ενδεικτικοί Στόχοι : Προβλέπεται η ενίσχυση περίπου 300 επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα με την παράλληλη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.
  • Ενίσχυση των αλυσίδων προστιθέμενης αξίας για τα προς διεθνοποίηση προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας. Ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων,

 

Το πρόγραμμα είναι δυναμικό με έντονη Περιφερειακή Διάσταση που περιλαμβάνει την παροχή κινήτρων, ενισχύσεων και λειτουργικών παρεμβάσεων για την στήριξη δύο σύγχρονων και συμπληρωματικών αξόνων δράσης, αφενός την δημιουργία / στήριξη λειτουργίας Συνεργατικών Συνεταιρισμών και Δικτυώσεων σε τοπικό επίπεδο ή / και καθετοποιημένων – συμπληρωματικών δραστηριοτήτων και, αφετέρου, την δημιουργία / στήριξη λειτουργίας και την διεθνοποίηση καθετοποιημένων Αλυσίδων προστιθέμενης αξίας σε τοπικό – περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

  • Προϋπολογισμός:  εκτιμάται σε  6,5 εκ ευρώ συνολικά. Προτείνεται η προκήρυξη του σε 2 κύκλους με πρόβλεψη μεταφοράς των αδιάθετων κάθε κύκλου στον επόμενο.
  • Προτεινόμενο ύψος επενδυτικών σχεδίων: Από 50.000,00€ έως 300.000,00€  ανάλογα με την στόχευση / αντικείμενο του Ε/Σ για τον επικεφαλής και έως 100.000 € ανά συμμετέχουσα επιχείρηση στον σχηματισμό
  • Μπορεί το πρόγραμμα να χωροθετηθεί και εντός ΒΑΑ και ΟΧΕ
  • Ενδεικτικοί Στόχοι : Προβλέπεται η ενίσχυση δέκα (10) περίπου συνεργατικών σχηματισμών επιχειρήσεων και πέντε (5)  αντίστοιχων για την διεθνοποίησή τους με την παράλληλη δημιουργία 50 νέων θέσεων εργασίας.

 

  • Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των ΜμΕ της ΠΔΕ,

 

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων και πρόσθετα επιδιώκει (ως συνέχεια των προγραμμάτων «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων») να βελτιώσει και να προσαρμόσει στις τοπικές ανάγκες  ένα εργαλείο ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτύξουν – ισχυροποιήσουν εταιρικές δομές και προϋποθέσεις για την διεθνοποίηση των επιχειρηματικών – παραγωγικών δραστηριοτήτων τους. Αφορά υφιστάμενες  ΜμΕ.

  • Προϋπολογισμός : εκτιμάται σε  3,1 εκ ευρώ συνολικά.
  • Προτεινόμενο ύψος επενδυτικών σχεδίων: Από 20.000,00€ έως 200.000,00€ ανά επιχείρηση.
  • Μπορεί το πρόγραμμα να χωροθετηθεί και εντός ΒΑΑ και ΟΧΕ.
  • Ενδεικτικοί Στόχοι : Προβλέπεται η ενίσχυση περίπου 40 επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα με την παράλληλη δημιουργία 65 νέων θέσεων εργασίας.

 

  • Ανταγωνιστικότητα νεοφυών ή πολύ Μικρών επιχειρήσεων,

 

Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό του συστήματος καινοτομίας για την στήριξη των επιχειρήσεων (και κυρίως των νέων, νεοφυών και ΜμΕ που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη). Το πρόγραμμα έρχεται να αξιοποιήσει τους εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς  με την επιλεξιμότητα άυλων δαπανών όπως :

  • Ενέργειες επιχειρήσεων να εντάσσουν αξίες γνώσης όποτε αυτές επιλέγουν να το πράξουν
  • Υποστηρίζει εγχειρήματα επιχειρηματικής καινοτομίας με την παροχή ενισχύσεων για ασώματες πάγιες επενδύσεις και ενέργειες οι οποίες είναι και απαραίτητες και κρίσιμες για την αξιοποίηση της επιστημονικής / τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικής καινοτομίας εν γένει. Δηλαδή αποδέχεται επιλέξιμες δαπάνες που αντιστοιχούν σε  Επίπεδο Τεχνολογικής Ωριμότητας / Ετοιμότητας από (5) έως (9).
  • Αποδέχεται δαπάνες που σχετίζονται με την έξυπνη μάθηση – απόκτηση ικανοτήτων.
    • Προϋπολογισμός:  εκτιμάται σε  7 εκ ευρώ συνολικά.

 

  • Προτεινόμενο ύψος επενδυτικών σχεδίων: Από 20.000,00€ έως  100.000 € ανά επιχείρηση

 

    • Επιλέξιμες δαπάνες υπό την μορφή εργαλειοθήκης

 

  • Μπορεί το πρόγραμμα να χωροθετηθεί και εντός ΒΑΑ και ΟΧΕ
  • Ενδεικτικοί Στόχοι : Προβλέπεται η ενίσχυση περίπου 100 επιχειρήσεων από την Δυτική Ελλάδα με την παράλληλη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας.

 

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, που έχει την εισήγηση, τονίζει πως πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας.

«Η σημερινή μας απόφαση αποτελεί ένα ορόσημο για την ιστορία του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης. «Είμαστε η πρώτη αιρετή Περιφέρεια που για πρώτη φορά αναλαμβάνει να αξιοποιήσει μία μεγάλη πρόκληση, μία ευκαιρία αλλά και μία σημαντική ευθύνη, να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας και εν συνεχεία να αναλάβει το έργο του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης ΕΣΠΑ, τεσσάρων δράσεων στον άξονα της επιχειρηματικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 29 εκ. ευρώ. Αποδεικνύεται ότι το μεγαλύτερο πολιτικό και πνευματικό κεφάλαιο για την Περιφέρειά μας είναι όταν οι συνέργειες γίνονται πράξη. Συνεργαστήκαμε πολλοί για να είμαστε σε αυτή τη θέση σήμερα και τους ευχαριστώ όλους: Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.