Στα εργοστάσια μεταποίησης Ηλείας οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Γεωργιόπουλος και Π. Πλατανιάς, εν όψει της έναρξης συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας

unnamed (2)

Με εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας συναντήθηκαν στην περιοχή της Αμαλιάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, ενόψει της έναρξης συγκομιδής της βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή της Ηλείας.

Η ενημέρωση περιλάμβανε στοιχεία τόσο για το ύψος παραγωγής του προϊόντος που φέτος αναμένεται αυξημένο σε σχέση με την περσινή περίοδο, όσο και για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της συμβολαιακής γεωργίας με τα εργοστάσια μεταποίησης του προϊόντος ΚΥΚΝΟΣ και UNILEVER.

Ακολούθως οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Γεωργιόπουλος και Πλατανιάς, συνοδευόμενοι από τον εκπρόσωπο της ομάδας παραγωγών Χρήστο Βαλιανάτο, το Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βασίλη Μιχαλόπουλο, τη Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας Παναγιώτα Σπυροπούλου και την αναπληρώτρια Διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κωνσταντίνα Τσόλκα, επισκέφθηκαν τα εργοστάσια ντοματοπολτού της Ηλείας, όπου είχαν αναλυτική ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και μεγαλομέτοχο της ΚΥΚΝΟΣ κ. Μανουσάκη και τη Διευθύντρια της PUMARO UNILEVER Στέλλα Γεωργανά.

Οι δύο εκπρόσωποι των εργοστασίων παραγωγής ντοματοπολτού τόνισαν την άψογη συνεργασία που έχουν με τους παραγωγούς, όχι μόνο στη διαδικασία παραλαβής και πληρωμής του προϊόντος, αλλά και στη συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξή τους στην παραγωγική διαδικασία που συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

«Η βιομηχανική ντομάτα της Ηλείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εκπρόσωποι των μεγάλων εργοστασίων ντοματοπολτού της περιοχής μας, αποτελεί το ποιοτικότερο παγκοσμίως προϊόν στο είδος του, ενώ η πιστοποίησή του καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις των μεγάλων αγροδιατροφικών αλυσίδων της Ευρώπης και των ΗΠΑ» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος και συνέχισε:

«Φέτος πάνω από 100.000 τόνοι βιομηχανικής ντομάτας αναμένεται να παραδοθούν στα δύο εργοστάσια ενώ βάσει της συμβολαιακής γεωργίας η σταδιακή πληρωμή των παραγωγών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου. Μάλιστα φέτος οι παραγωγοί με παραδοτέα ποσότητα άνω των 5 τόνων, θα λάβουν επιπρόσθετα της τιμής και τη συνδεδεμένη ενίσχυση από τον πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της είναι πάντα αρωγός των παραγωγών, των μεταποιητών και των φορέων εμπορίας των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας προκειμένου αυτά να προβληθούν, να προωθηθούν και να κατακτήσουν τις εγχώριες και διεθνείς αγορές».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πλατανιάς σημείωσε ότι: «Δίνεται η δυνατότητα και η ευκαιρία για πρώτη φορά στην Περιφέρεια να εφαρμόσει και να διαχειριστεί μέτρα και δράσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με προτεραιότητα τη δημιουργία ομάδων παραγωγών και τη στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας που περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της μεταποίησης και της εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων. Και φυσικά η βιομηχανική ντομάτα και ο παραγόμενος από αυτή ντοματοπολτός αποτελούν ένα από τα προϊόντα σημαίες της Ηλείας που η Περιφέρειά μας θα κάνει τα πάντα για να τα στηρίξει».