Στην τελική ευθεία ο Προαστιακός από Πάτρα για Κάτω Αχαΐα

49ffc236-23bc-44fb-9b04-1e94de47cb2f

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα μέχρι και την Κάτω Αχαΐα έπειτα από τη θετική γνώμη που δόθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα για δημοπράτηση και του υποέργου 2 που αφορά στην «Προμήθεια και Εγκατάσταση τριάντα (30) νέων αυτομάτων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) και αποκατάσταση λειτουργιάς δύο (2) υφιστάμενων στο υπό αναβάθμιση τμήμα γραμμής του Προαστιακού Πατρών από Αγ. Ανδρέα έως Κ. Αχαΐα».

Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 4.194.795,17 ευρώ, το οποίο μαζί με το υποέργο  1 για την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής (συνολικού προϋπολογισμού 6.593.295,17 ευρώ), θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

«Με το έργο αυτό που χρηματοδοτείται από το νέο ΠΕΠ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του Προαστιακού και στη Δυτική Αχαΐα ώστε να εξυπηρετούνται ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας από και προς την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας συμπληρώνοντας πως «όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα έχουν βελτιωθεί οι ήδη υπάρχουσες υποδομές της γραμμής και οι στάσεις, ενώ θα επεκταθούν και τα δρομολόγια».

Πρόκειται για το πρώτο «εμβληματικό» έργο που εντάχθηκε στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και θα αρχίσει άμεσα να κατασκευάζεται. Να υπενθυμίσουμε πως πριν από μερικές ημέρες στις 24 Μαΐου 2016, δημοπρατήθηκε το υποέργο 1 με τίτλο «Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των τεχνικών στη μετρική γραμμή Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από Άγιο Ανδρέα μέχρι Κάτω Αχαΐα», προϋπολογισμού 2.398.500 ευρώ και αναμένουμε άμεσα τον ανάδοχο.

Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας: «Εδώ γίνεται δουλειά και φαίνεται… Είμαστε χρήσιμοι στα κρίσιμα και δίχως καμία καθυστέρηση εντάξαμε το έργο, προχωρήσαμε στη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ σύντομα προχωράμε και στο δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στην προμήθεια του εξοπλισμού. Από την πρώτη στιγμή σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έργα χρήσιμα για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Βελτιώνουμε υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Διεκδικούμε καθημερινά ακόμη περισσότερα για την Περιφέρειά μας».

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου (υποέργα 1 και 2) περιλαμβάνει την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβαθρών στην υφιστάμενη μετρική σιδηροδρομική γραμμή του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Πατρών στο τμήμα από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Αγίου Ανδρέα έως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κάτω Αχαΐας συνολικού μήκους 20,8 χλμ.

Μέρος του έργου αποτελεί η ενίσχυση της λειτουργίας των τεχνικών της γραμμής και κυρίως η ενίσχυση των βάθρων της Γέφυρας Πείρου.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση νέων αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων (ΑΣΙΔ) καθώς και αποκατάσταση της λειτουργίας υφιστάμενων ΑΣΙΔ στο μήκος του υπό αναβάθμιση τμήματος.

Συνολικά θα γίνει εγκατάσταση ή επισκευή σε 32 συνολικά Αυτόματα Συστήματα Ισόπεδων Διαβάσεων στο υπό αναβάθμιση τμήμα, ενώ στις στάσεις θα γίνει κατασκευή και διαμόρφωση αποβαθρών με κεκλιμένες ράμπες για ΑμεΑ, φωτισμός στεγάστρων κ.α.