Στη δημοσιότητα το έγγραφο Σόιμπλε για Grexit

Στη δημοσιότητα δόθηκε ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει πενταετές Grexit για τη χώρα μας. Μάλιστα όπως δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τα σχέδια αυτά του Σόιμπλε είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το θέμα αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα FAZ στο οποίο αναφέρει ότι οι νέες προτάσεις της Ελλάδας δεν κρίνονται επαρκείς από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο του ομοσπονδιακού υπουργείου στο οποίο αναφέρεται ότι οι Γερμανοί επεξεργάζονται τα δύο παρακάτω σχέδια:

Το πρώτο είναι η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλά προς αποπληρωμή του χρέους, ενώ το δεύτερο θα ήταν ένα «διάλειμμα» της Ελλάδας από το ευρώ για τουλάχιστον πέντε χρόνια που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η FAZ, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια».

Πάντως, νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε το δημοσίευμα. «Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον Σόιμπλε, στο Eurogroup, θέμα Grexit», αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Γερμανός διπλωμάτης δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ότι «πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση». Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του.

Το δημοσίευμα προκάλεσε αντίδραση και στη Γερμανία και συγκεκριμένα στους κόλπους της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών. «Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να πατάς το πόδι κάτω και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».

kathimerini.gr