Στις ανασκαφικές εργασίες στον Δρυμό της Βόνιτσας, ο Νίκος Μωραΐτης

 

Εμφάνιση moraitis-1.jpg

Περιοδεία πραγματοποίησε στις αρχαιολογικές ανασκαφικές εργασίες στο νότιο τομέα του συνδετήριου δρόμου Ιονίας οδού με το Άκτιο, στην περιοχή Δρυμός Βόνιτσας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι του εξέφρασαν την έντονη ανησυχία και το προβληματισμό τους για τις χαμηλές αμοιβές, τις απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας, όπου σε εργαζόμενους με βαριά χειρωνακτική εργασία, σκάβοντας όλη μέρα κάτω αντίξοες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα), τους έκοψαν τα βαρέα και ανθυγιεινά και τους έβαλαν να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας ως υπάλληλοι γραφείου.

Ο θεσμός των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αναγνώριζε ότι σε αυτούς τους χώρους και επαγγέλματα οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιδιαίτερα βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας που οδηγούν σε γρήγορη και πολλαπλάσια επιβάρυνση της υγείας τους και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συνταξιοδοτηθούν – απομακρυνθούν από αυτές τις συνθήκες νωρίτερα συγκριτικά με άλλα επαγγέλματα, ώστε να μειωθεί η έκθεση σε επιβλαβείς παράγοντες και η επιβάρυνση της υγείας τους.

Παρά το γεγονός ότι το ενιαίο μισθολόγιο έχει επεκταθεί και στους εργαζόμενους ΙΔΟΧ στο δημόσιο με την ΚΥΑ 2/13917/0022 (ΦΕΚ 414/Β/23-2-2012), που ρητά αναφέρει ότι η επέκταση αυτή αφορά και στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αυτό καταβάλλεται μόνο στους μόνιμους εργαζόμενους και αορίστου χρόνου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στους εργαζόμενους ότι αυτή η πρακτική αποτελεί απαράδεκτο διαχωρισμό των εργαζομένων για να τσακίσει και τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ενάντια στα βαρέα και ανθυγιεινά προς όφελος των εργοδοτών. Ως γνωστό, ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί μια σοβαρή αμυντική κατάκτηση της εργατικής τάξης, προκειμένου να περιορίζεται σ’ ένα βαθμό η πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζόμενων και της εργατικής δύναμης. Όμως, αυτό για το κεφάλαιο αποτελεί εμπόδιο, ιδιαίτερα στις συνθήκες έντασης του ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση, που αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της μαζικής ανεργίας, δημιουργεί συνθήκες εντονότερης πίεσης προς τους εργαζόμενους τόσο από την εργοδοσία όσο και από τις κυβερνήσεις, η οποία μάλιστα χωρίς επιστημονική έρευνα «έκοψαν  κι έραψαν» για τα ΒΑΕ ως «πλαφόν» το 10% του εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για έναν εκ νέου διαχωρισμό εργαζομένων, που στοχεύει στη διάσπαση του κλάδου και στην ύπαρξη εργαζόμενων πολλαπλών ταχυτήτων. Κλείνοντας επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους μέσα από το σωματείο τους κόντρα στη μοιρολατρία, στις αυταπάτες, στην τρομοκρατία.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή και καμία αναμονή, πολύ περισσότερο αδιαφορία. Πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στα νέα μνημόνια. Να απορρίψουμε τα εκβιαστικά διλήμματα που προβάλλουν, για να συνεχίζουμε εμείς να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης ή της όποιας αναιμικής ανάκαμψης. Να προσπεράσουμε τα νέα αναχώματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ 2, Λαϊκή Ενότητα Λαφαζάνη».

Κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα, τονίζοντας ότι «είναι καιρός σε αυτές τις εκλογές να μην κάνετε άλλη μια άσφαιρη επιλογή κόμματος που σας υπόσχεται έξοδο από την οικονομική κρίση, παραγωγική ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και ανακατανομή εισοδήματος προς όφελος δήθεν του λαού. Στην πραγματικότητα θέλουν να κυβερνήσουν για λογαριασμό της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, των μονοπωλιακών ομίλων και της εξουσίας τους. Σήμερα σας καλούμε να σκεφτείτε και να επιλέξετε εκλογικά, με βάση και την πρόσφατη πείρα σας. Σας καλούμε να τοποθετηθείτε μαχητικά και τέτοια τοποθέτηση στις εκλογές είναι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, η ψήφος που θα δυναμώσει τη λαϊκή αντίσταση σε κάθε αντιλαϊκή συμφωνία και νόμο, σε κάθε αντιλαϊκό μονοκομματικό ή πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, σε κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία κρατών. Όλη η ιστορική πορεία έχει δείξει ότι η αποτελεσματικότητα των αγώνων εξαρτάται κυρίως από το πόσο δυνατό είναι το ΚΚΕ παντού».