Στους δήμους η διαχείριση των απορριμμάτων – Αναστέλλονται οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα

Στους δήμους μεταφέρεται η ευθύνη για τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης κατά τη διάρκεια τηςπαρουσίασης του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που έχει τεθεί σε διαβούλευση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, και προκειμένου να εναρμονιστούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) με το νέο Εθνικό Σχέδιο  «επανεξετάζονται και αναστέλλονται όλοι οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ» για τα απορρίμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οι α΄ βάθμιοι ΟΤΑ  αναλαμβάνουν την εκπόνηση τοπικών δημοτικών σχεδίων διαχείρισης των αποβλήτων στα όρια κάθε δήμου, δίνοντας έμφαση στη διαλογή από την πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών. Στόχος είναι να μειωθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση όλου του κύκλου επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων, σε συνεργασία και με κοινωνικές επιχειρήσεις που συγκροτούνται για παράδειγμα από ομάδες ανέργων οι οποίες μπορούν να υπογράφουν προγραμματική σύμβαση με το δήμο για την  προώθηση της ανακύκλωσης.

aftodioikisi.gr