Στο μικροσκόπιο η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει τις εργασίες του το πρωτοπόρο και καινοτόμο “Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 “(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015”), που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Θα συμμετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες, από πολλές χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σλοβενία κ.ά), οι εισηγήσεις του Συνεδρίου ανέρχονται σε 75, οι συγγραφείς των εργασιών αυτών ανέρχονται στους 190, ενώ οι Σύνεδροι αυξάνονται κάθε μέρα με γρήγορους ρυθμούς και ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Σημειώνεται ότι οι εγγραφές συνέδρων συνεχίζονται κανονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου www.euromed2015.eu .

Το σημαντικό αυτό γεγονός, διεθνούς εμβέλειας, είναι μια μεγάλη πρωτοβουλία του δευτεροβάθμιου εθελοντικού οργανισμού “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (πρόεδρος Κώστας Σκριάπας -Θεσσαλία-Ελλάδα), του Εργαστήριου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης ΤΕ.ΠΑ.Κ-Κύπρος-) και του Εργαστήριου Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα (Dr Θεόδ. Γκανέτσος -Πειραιάς- Ελλάδα), που συνεργάζονται στενά για το μεγάλο αυτό θέμα, εδώ και μήνες.

Ο πολιτισμός, η παιδεία, η έρευνα, η καινοτομία, οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο τουρισμός, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο κ. Σκριάπας, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να απαντήσει το Συνέδριο αυτό, αφού για την Ελλάδα το βαρύ “όπλο” της είναι ο πολιτισμός και αυτός αναδεικνύεται μέσα από τέτοιου βεληνεκούς προσπάθειες.

Ήδη, το μεγάλο αυτό Συνέδριο θα αποτελεί το μεγάλο ραντεβού όλων των Απανταχού Ελλήνων και Κυπρίων Επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης με θέμα την Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου και καθιερώνεται η υλοποίησή του ανά δύο (2) χρόνια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία (2015,2017,…) , σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα συνέδρια Euromed ,που υλοποιούνται στη Λεμεσό της Κύπρου (2016,2018…).

Οι πρωτεργάτες της σύλληψης της ιδέας συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου και της διοργάνωσης του 1ου Συνεδρίου κ.κ. Μαρίνος Ιωαννίδης (ΤΕΠΑΚ), Κώστας Σκριάπας (Δίκτυο”ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”), Θεόδωρος Γκανέτσος (ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ) ,Ηλίας Νομπιλάκης (HEDA),Ιωάννης Βαραλής (Παν/μιο Θεσσαλίας),ανάμεσα σε άλλα δηλώνουν ότι:

«Η δραματική επικαιρότητα του Συνεδρίου αποδεικνύεται από τις τεράστιες καταστροφές που έγιναν τελευταία από κακόβουλες ενέργειες σε Μνημεία της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου , τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς (Μοσούλη, Παλμύρα κ.α΄), γι’ αυτό έχουμε καθήκον, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ακέραια την πολιτιστική μας κληρονομιά. Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θέλει να συμβάλει το Συνέδριο στον Βόλο, οι προετοιμασίες του οποίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με εκατοντάδες συμμετοχές σπουδαίων επιστημόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο μιας χώρας, κάνει γνωστή την ιστορία της σε όλο τον κόσμο και δημιουργεί ρεύμα πολιτιστικού τουρισμού και σε όλα αυτά στοχεύει το πρωτοποριακό Συνέδριο, που έχει την τύχη να φιλοξενεί ο Βόλος στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ