Συνάντηση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Συντονιστική Επιτροπή φορέων κατά της Εκτροπής του Αχελώου

41de9c91-8331-45bf-85e3-e2c08bc01a27

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 συνάντηση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Συντονιστική Επιτροπή φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου.

  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και σαν αντικείμενο είχε  την επιχειρούμενη εκτροπή του Αχελώου ποταμού.

Εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρευρέθηκαν και έλαβαν μέρος  ο Υπουργός κος Π. Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Ι,Τσιρώνης, ενώ έλαβε μέρος και παρενέβη στη συζήτηση και  ο  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Αιτωλ/νιας κος Γ.Βαρεμένος.

  Από την  Συντονιστική Επιτροπή έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κος Γ.Παπαναστασίου εκπροσωπώντας τον Δήμο και την ΠΕΔ Ελλάδος , ο Περιφερειάρχης κος Α. Κατσιφάρας και ο Αντιπερειφερειάρχης κος Υφαντής εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δ.Ελλάδος ,ο  Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Νομού Αιτ/νιας κος Κ.Ρόκος, ο   Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νιας κος Σ.Κωστίκογλου και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής κος Δ,Καπώνης.

  Κατά την διάρκεια της συνάντησης  όλοι οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής μέσα απο ουσιαστικές και τεκμηριωμένες τοποθετήσεις  ενημέρωσαν τους κους Υπουργούς για όλες τις πτυχές του διαχρονικού  εγχειρήματος  της εκτροπής  του Αχελώου ποταμού, καθώς και για  τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στο Περιβάλλον στην Εθνική Οικονομία, στις Τοπικές Οικονομίες αλλά και στη ιδία την Κοινωνία.

 

     Η ενημέρωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής    συνεχίστηκε  

με την γνωστοποίηση των πρόσφατων ενεργειών της σε ότι αφορά την προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχεδίων   διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, μέσα από τα οποία και δια της πλαγίας οδού επιχειρείται  εκ νέου η εκτροπή του Αχελώου  ποταμού.

  Κλείνοντας  την ενημέρωση όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής ζήτησαν από την Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος την απόσυρση όλων των μέχρι σήμερα σχεδιασμών του Υπουργείου για την υλοποίηση του εγχειρήματος της εκτροπής  μέσα από την δρομολόγηση συγκεκριμένων και με χρονοδιάγραμμα θεσμικών πρωτοβουλιών.

  Στην συνέχεια τον λόγο πήραν ο Υπουργός κος Π.Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός κος Ι.Τσιρώνης οι όποιοι με απόλυτο, σαφή και κατηγορηματικό τρόπο επιβεβαίωσαν την αρνητική θέση της κυβέρνησης σε ότι αφορά την  εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

 Για την εφαρμογή  δε, της εκφρασμένης πολιτικής τους στο θέμα ενημέρωσαν  τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τις μέχρι τώρα  ενέργειες  τους στην κατεύθυνση αναθεώρησης των σχεδίων   διαχείρισης  των λεκανών απορροής υδάτων της  Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας προκείμενου να αποτραπεί οριστικά και αμετάκλητα η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία.

   Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα  της εκτροπής , ενώ ο Πρόεδρος  της Συντονιστικής Γ.Παπαναστασίου κλείνοντας την συζήτηση ευχαρίστησε τους κους Υπουργούς για την στάση τους καθώς και τον παριστάμενο Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Αιτωλ/νιας κος Γ.Βαρεμένο για την συμβολή του στην πραγματοποίηση της.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη συγκειμένη συνάντηση η  Συντονιστική Επιτροπή φορέων Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής του Αχελώου  είχε υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από τον Δεκέμβριο του 2015 ( επισυνάπτεται συνημμένα ) ενώ είχε ενημερώσει σχετικά και τον κο Πρωθυπουργό, τον κο  Πρόεδρο της Βουλής καθώς και τους κους Βουλευτές του Νομού Αιτωλ/νιας.