Συνεχίζεται ο «χορός» των περικοπών στις συντάξεις

394fb634bd3f3d7609e0b0c358d84bd1_xl

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Το «πικρό ποτήρι» των περικοπών δεν τελείωσε χτες με τις μειώσεις που υπέστησαν οι διπλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ. Συνεχίζεται με τους 257.000 δικαιούχους του μερίσματος, άλλους 25.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης και περίπου 5.000 δικαιούχους εφάπαξ.

Ειδικότερα, οι μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές και στα εφάπαξ που έπονται έχουν ως εξής: – Μέρισμα: Με επιπλέον περικοπή, θα χορηγηθεί την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, το μέρισμα σε περίπου 257.000 δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καθώς πέραν της μείωσης έως και 60% έχει ενσωματωθεί και η πρώτη από τις δύο δόσεις της παρακράτησης των αναδρομικών.

Η επόμενη δόση είναι προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου. – Στις 4 Οκτωβρίου θα μειωθούν άλλες 25.000 επικουρικές συντάξεις στο πλαίσιο του επανυπολογισμού τους. Μείωση θα δουν στις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ). – Ψαλιδισμένα έως 18% αναμένεται να καταβληθούν τα εφάπαξ στο τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου σε 5.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ το Νοέμβριο θα ακολουθήσουν οι πληρωμές των δικαιούχων που αιτήθηκαν την παροχή στις αρχές του 2014. Τους επόμενους μήνες, δηλαδή, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι πληρωμές θα μπουν και πάλι στον πάγο λόγω της διοικητικής διαδικασίας συγχώνευσης των Ταμείων Πρόνοιας, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για να δημιουργηθεί ο ΕΤΕΑΕΠ.

dikaiologitika.gr